Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Шукшин, Василь Макарович



План:


Введення

Василь Макарович Шукшин ( 25 липня 1929, село Зростки, Сростінскій район, Бійський округ, Алтайський край - 2 жовтня 1974, станиця Клетськая, Волгоградська область) - російський радянський письменник, кінорежисер, актор, сценарист.


1. Біографія

1.1. Початок кар'єри

Василь Макарович Шукшин народився 25 липня 1929 в селянській родині. Батько його, Макар Леонтійович Шукшин ( Тисячу дев'ятсот дванадцять -1933) був арештований і розстріляний в 1933, під час колективізації, реабілітований посмертно в 1956 році. Мати, Марія Сергіївна (в дівоцтві Попова, у другому шлюбі - Куксін) ( 1909 - 17 січня 1979) взяла на себе всі турботи про сім'ю. Сестра - Наталія Макарівна Шукшина ( 16 листопада 1931 - 10 липня 2005). Після арешту батька і до отримання паспорта Василь Макарович іменувався по материнській прізвища Василем Поповим [1]..

В 1943 Шукшин закінчив семирічку в селі Зростки і вступив до Бійський автомобільний технікум. Навчався там два з половиною роки, однак технікум не закінчив. Замість цього в 1945 пішов працювати в колгосп у селі Зростки. У колгоспі пропрацював недовго, в 1946 покинув рідне село. В 1947 - 1949 роках Шукшин працював слюсарем на декількох підприємствах тресту Союзпроммеханізація: на турбінному заводі в Калузі, на тракторному заводі під Володимирі.

В 1949 Шукшин був покликаний служити у Військово-Морський флот. Служив матросом на Балтійському флоті, потім радистом на Чорноморському. Літературна діяльність Шукшина почалася в армії, саме там він вперше спробував писати розповіді, які читав своїм товаришам по службі. В 1953 був звільнений у запас з флоту через виявлену виразки шлунка і повернувся в село Сростки [2].

У рідному селі Василь Макарович здав екстерном іспити на атестат зрілості в сростінской середній школі № 32. Пішов працювати вчителем російської мови та словесності в Сросткінской школі сільської молоді. Деякий час був директором цієї школи.

В 1954 Шукшин вирушив до Москви вступати у ВДІК. Щоб зібрати гроші на дорогу, його мати продала корову. Спочатку Шукшин подав документи на сценарний факультет, але потім вирішив вступати на режисерське відділення і закінчив його в 1960 (майстерня М. І. Ромма). Під час навчання у ВДІКу, за порадою Ромма, Шукшин почав розсилати свої розповіді в столичні видання. В 1958 в журналі "Зміна" був опублікований його перший розповідь "Двоє на возі".

Член КПРС з 1955.

В 1956 відбувся дебют Шукшина в кіно: у фільмі С. А. Герасимова "Тихий Дон" (друга серія) він зіграв у крихітному епізоді - зобразив визирає з-за тину матроса. З цього матроса і почалася кінематографічна доля Шукшина-актора.

Під час навчання у ВДІКу в 1958 Шукшин знявся у першій своїй головній ролі у фільмі М. М. Хуциєва "Два Федора". У своїй дипломній роботі "З лебединого повідомляють" Шукшин виступив як сценарист, режисер і виконавець головної ролі. Акторська кар'єра складалася цілком вдало, Шукшин не відчував нестачі в пропозиціях від провідних режисерів [2].


1.2. 1963-1974 роки

Перша книга Шукшина - "Сільські жителі" вийшла в 1963 у видавництві "Молода гвардія". У цьому ж році він почав працювати режисером на ЦКДЮФ імені М. Горького.

У 1963 році в журналі "Новий світ" були опубліковані оповідання: "Класний водій" і "Гринька Малюгін". За їх мотивами Шукшин написав сценарій свого першого повнометражного фільму "Живе такий хлопець". Зйомки картини почалися влітку того ж року на Алтаї і були закінчені в 1964. У головній ролі знявся однокурсник режисера по ВДІКу - Леонід Куравльов. Фільм отримав гарні відгуки публіки. На режисерську манеру Шукшина, стриману і трохи простодушну, звернули увагу фахівці.

Василь Шукшин був сповнений планів, але багатьом з них так і не судилося реалізуватися. В 1965 Шукшин почав писати кіносценарій про повстання під проводом Степана Разіна, але не отримав схвалення Госкомкіно СРСР. Згодом сценарій був перероблений в роман "Я прийшов дати вам волю". Сценарій майбутнього фільму "Точка кипіння" також не отримав схвалення в Держкіно.

1973 - 1974 роки стали дуже плідними для Шукшина. Вийшов на екрани його фільм "Калина червона", отримав перший приз ВКФ. Опубліковано новий збірник оповідань "Характери". На сцені ЛАБДТ режисером Г. А. Товстоноговим готувалася постановка п'єси "Енергійні люди". В 1974 Шукшин прийняв запрошення зніматися в новому фільмі С. Ф. Бондарчука. Але Василя Шукшина вже давно мучили напади виразки шлунка, які переслідували його ще з молодості, коли він страждав через пристрасть до алкоголю. Останні роки життя після народження дочок він не торкався до спиртного, але хвороба прогресувала. Ще на зйомках "Калини червоної" він насилу приходив у себе після важких нападів [2] [3].

2 жовтня 1974 Василь Макарович Шукшин раптово помер в період зйомок фільму "Вони воювали за Батьківщину" на теплоході "Дунай". Першим виявив його мертвим його близький друг Георгій Бурков.

Похований у понеділок, 7 жовтня в Москві на Новодівичому кладовищі.


1.3. Особисте життя

Перша дружина Шукшина - його односельчанка, шкільна вчителька Марія Іванівна Шумська. Познайомилися вони ще в юнацтві і одружилися в 1953. В 1957 Шукшин з Москви написав додому листа про те, що просить розлучення у Марії, так як покохав іншу жінку.

На початку 1960-х років Шукшину приписують кілька нетривалих любовних зв'язків, у тому числі з поетесою Белою Ахмадуліної, в 1963 році він вступив в фактичний шлюб з Вікторією Софронової, дочкою письменника Анатолія Софронова [4].

З 1964 по 1967 рік перебував у шлюбі з актрисою Лідією Александрової (більш відома, як Лідія Чащина, на прізвище її другого чоловіка; виконавиця ролі у фільмі "Живе такий хлопець"). Шлюб, за її твердженням, розпався через численних любовних зв'язків Шукшина і його пристрасті до алкоголю [5].

У 1964 році на зйомках фільму "Яке воно, море?" Василь Шукшин познайомився з 26-річною актрисою Лідією Федосєєвої. В 1965 у Вікторії Софронової народилася дочка від Шукшина - Катерина Шукшина. Василь Макарович досить тривалий час не міг вирішити, з якою з улюблених жінок жити, і підтримував стосунки з обома. Врешті-решт він залишився з Федосєєвої. У цьому шлюбі у нього народилися дві дочки:


2. Проблематика творчості

Герої книг і фільмів Шукшина - це люди радянського села, прості трудівники зі своєрідними характерами, наглядові та гострі на язик. Один з його перших героїв, Пашка Колокольников (" Живе такий хлопець ") - сільський шофер, в житті якого" є місце для подвигу ". Деяких з його героїв можна назвати диваками, людьми" не від світу цього "(оповідання" Мікроскоп "," Чудик "). Інші персонажі пройшли важке випробування висновком (Єгор Прокудін, " Калина червона ").

У творах Шукшина дано лаконічне і ємне опис радянського села, його творчість характеризує глибоке знання мови і деталей побуту, на перший план у ньому часто виходять глибокі моральні проблеми та загальнолюдські цінності (оповідання "Полювання жити", "Космос, нервова система і шмат сала" ) [6].


3. Критика та відгуки

... Дуже поважаю все, що зробив Шукшин. Знав його близько, зустрічався з ним часто, розмовляв, сперечався, і мені особливо прикро сьогодні, що так і не вдалося знятися в жодному з його фільмів. Зате на все життя залишуся їх самим постійним глядачем.

- Володимир Висоцький

В'ячеслав П'єцух називав Шукшина "останнім генієм російської літератури", і так відгукувався про його літературний талант [7] :

... З чого прорізався "Альоша Бесконвойний", перший російський розповідь про свободу особистості, як вийшов "Танцюючий Шива", уособлена нервова система нашої безпутною життя, або "Бесіди при ясному місяці" - її дивно-одухотворена підгрунтя ... І адже що цікаво: цього не можна вигадати, не можна переказати з чиїхось слів, а можна тільки схопити в ефірі і перетворити в художню прозу, пропустивши через "чорний ящик" своєї душі. Словом, не пояснити, "з якого сміття" явився шукшінскій світ, ця скрупульозна анатомія російського життя 60-х і початку 70-х років, по якій прийдешні покоління будуть про нас судити.

4. Фільмографія

4.1. Актор

  1. 1956 - Тихий Дон - матрос за тином
  2. 1956 - Вбивці - боксер
  3. 1958 - Два Федора - Федір-великий
  4. 1959 - Золотий ешелон - Низовцев
  5. 1960 - Проста історія - Ванька Іклів
  6. 1960 - З Лебединого повідомляють - Івлєв
  7. 1961 - Юрка - бесштанная команда
  8. 1961 - Оленка - Степан Ревун
  9. 1961 - Коли дерева були великими - голова колгоспу
  10. 1961 - Відрядження - комбайнер
  11. 1961 - Мишка, Серьога і я - Геннадій Миколайович, класний керівник
  12. 1962 - Ми, двоє чоловіків - шофер Михайло
  13. 1964 - Яке воно, море? - матрос Жорка
  14. 1967 - Журналіст - Карпачов
  15. 1967 - Комісар - командир полку
  16. 1968 - Три дні Віктора Чернишова - Кравченко
  17. 1968 - Чоловіча розмова - Ларіонов Микола Миколайович, батько Саші
  18. 1968 - 1971 - Звільнення - маршал Конєв
  19. 1969 - Біля озера - Василь Васильович Черних
  20. 1969 - Ехо далеких снігів
  21. 1970 - Любов Ярова - Роман Кошкін
  22. 1971 - Даурія - Василь Улибін
  23. 1971 - Тримайся за хмари - чекіст
  24. 1972 - Печі-лавки - Іван Расторгуєв
  25. 1973 - Калина червона - Єгор Прокудін
  26. 1974 - Якщо хочеш бути щасливим
  27. 1975 - Прошу слова - Федір, місцевий драматург (озвучення - Ігор Єфімов)
  28. 1975 - Вони билися за Батьківщину - Петро Федотович Лопахін (озвучення - Ігор Єфімов)

4.2. Режисер

  1. 1960 - З Лебединого повідомляють - дипломна робота
  2. 1964 - Живе такий хлопець
  3. 1965 - Ваш син і брат
  4. 1969 - Дивні люди
  5. 1972 - Печі-лавки
  6. 1973 - Калина червона

4.3. Сценарист

  1. 1960 - З Лебединого повідомляють (дипломна робота)
  2. 1964 - Живе такий хлопець
  3. 1965 - Ваш син і брат
  4. 1969 - Ваня, ти як тут? (Телеспектакль)
  5. 1969 - Дивні люди
  6. 1971 - Прийшов солдат з фронту
  7. 1970 - Я прийшов дати вам волю
  8. 1972 - Печі-лавки
  9. 1973 - Калина червона
  10. 1974 - Земляки
  11. 1977 - Поклич мене в далечінь світлу

5. Екранізації без участі Шукшина


6. Літературні твори

6.1. Романи

6.2. П'єси

  • "Точка зору"
  • "Енергійні люди"
  • "А вранці вони прокинулися"
  • "Бум бум" (1966)

6.3. Розповіді

  • Альоша Бесконвойний (1973)
  • Артист Федір Грай (1962)
  • Бесіди при ясному місяці (1972)
  • Беспалий (1972)
  • Безсовісні (1970)
  • Квиточок на другий сеанс (1971)
  • Боря (1973)
  • У неділю мати-бабуся (1967)
  • У профіль і анфас (1967)
  • Ванька Тепляшин (1973)
  • Ваня, ти як тут?! (1966)
  • Версія (1973)
  • Вірую! (1971)
  • Вічно незадоволений Яковлєв (1974)
  • Володимир Семенович з м'якої секції (1973)
  • Внутрішній зміст (1967)
  • Вовки (1967)
  • Недільна туга (1962)
  • Вибираю село на проживання (1973)
  • В'яне, пропадає (1967)
  • Гена Пройдісвет (1973)
  • Генерал Малафейкін (1972)
  • Горе (1967)
  • Гринька Малюгін (1963)
  • Даєш серце! (1967)
  • Далекі зимові вечори (1963)
  • Два листи (1967)
  • Двоє на возі (1958)
  • Дебіл (1971)
  • Демагоги (1962)
  • Дощ на світанку (1966)
  • Други ігрищ та забав (1974)
  • Думи (1967)
  • Дядько Єрмолай (1971)
  • Дружина чоловіка в Париж проводжала (1971)
  • Жив чоловік (1974)
  • Забуксував (1973)
  • Залітний (1970)
  • Земляки (1968)
  • Зміїний отрута (1964)
  • І розігралися ж коні в поле (1964)
  • І дитячих років Івана Попова (1968)
  • Ігнаха приїхав (1963)
  • Як Андрій Іванович Курінков, ювелір, отримав 15 діб (1974)
  • Як зайка літав на повітряних кульках (1972)
  • Як мужик переплавляв через річку вовка, козу і капусту (1973)
  • Як помирав старий (1967)
  • Капронова ялиночка (1966)
  • Класний водій (1962)
  • Кляуза (1974)
  • Колінчасті вали (1962)
  • Космос, нервова система і шмат сала (1966)
  • Міцний мужик (1970)
  • Критики (1964)
  • Дах над головою (1970)
  • Зозулині слізки (1966)
  • Леля Селезнева з факультету журналістики (1962)
  • Льонька (1962)
  • Леся (1971)
  • Ліда приїхала (початок 60-х)
  • Майстер (1971)
  • Материнське серце (1969)
  • Медик Володя (1972)
  • Мрії (1973)
  • Мікроскоп (1969)
  • Миль пардон, мадам! (1968)
  • Думка (1972)
  • Мій зять вкрав машину дров! (1971)
  • Мужик Дерябін (1974)
  • На цвинтарі (1973)
  • Наказ (1972)
  • Начальник (1967)
  • Непротивленець Макар Жеребцов (1969)
  • Ненавмисний постріл (1966)
  • Нуль-нуль цілих (1971)
  • Вночі в бойлерній (1974)
  • Образа (1971)
  • Одні (1963)
  • Операція Юхима П'яних (1970)
  • Ораторський прийом (1971)
  • Восени (1973)
  • Полювання жити (1967)
  • Петька Краснов розповідає ... (1973)
  • Петя (1970)
  • Лист (1971)
  • Племінник головбуха (1961)
  • Привіт замковому! (1974)
  • Приїжджий (1974)
  • Пост скриптум (1972)
  • Правда (1961)
  • Психопат (1973)
  • П'єдесталу (1973)
  • "Раскас" (1967)
  • Рудий (1974)
  • Чобітки (1970)
  • Світлі душі (1961)
  • Свояк Сергій Сергійович (1969)
  • Сільські жителі (1962)
  • Сильні йдуть далі (1970)
  • Випадок в ресторані (1967)
  • Сни матері (1973)
  • Сонце, старий і дівчина (1963)
  • Стенька Разін (1962)
  • Стьопка (1964)
  • Стьопчиного любов (1961)
  • Страждання молодого Ваганова (1972)
  • Зрізав (1970)
  • Суд (1969)
  • Сураз (1970)
  • Танцюючий Шива (1972)
  • Три грації (1973)
  • Наполегливий (1973)
  • Хахаль (1969)
  • Хмирь (1971)
  • Господар лазні та городу (1971)
  • Чередниченко і цирк (1970)
  • Чудик (1967)
  • Чужі (1974)
  • Ширше крок, маестро! (1970)
  • Штрихи до портрета (1973)
  • Іспит (1962)

6.4. Казки

7. Бібліографія

7.1. Прижиттєві видання

  • 1. Сільські жителі: Розповіді (М.: Мол. Гвардия, 1963)
  • 2. Живе такий хлопець: Кіносценарій (К.: Мистецтво, 1964)
  • 3. Любавин: Роман (М.: Сов. Письменник, 1965)
  • 4. Там, далеко: Оповідання, повість (М.: Сов. Письменник, 1968)
  • 5. Земляки: Розповіді (М.: Сов. Росія, 1970)
  • 6. Любавин: Роман: В 2 ч. (Петрозаводськ: Карелія, 1972)
  • 7. Характери: Розповіді (М.: Современник, 1973)
  • 8. Бесіди при ясному місяці: Розповіді (М.: Сов. Росія, 1974)
Могила В.Шукшина на Новодівичому Кладовище

8. Премії та нагороди


9. Пам'ять

Володимир Висоцький написав пісню "Пам'яті Василя Шукшина" [8].

Пам'ятник Василю Шукшину в Барнаулі (відкритий в 1989 році)

Іменем Шукшина названі вулиця і Театр драми в Барнаулі, педагогічний університет і привокзальна площа в Бійську, бібліотека в Кургані.

З 1976 на його батьківщині, в селі Зростки, проводяться Шукшинські читання (Шукшинські дні).

Файл: Будинок в Москві, в якому жив В.М.Шукшін.jpg
Меморіальна табличка на будинку в Москві, де жив В. Шукшин

В 1978 в Радянське Дунайське державне пароплавство був переданий новий, головного в серії, контейнеровоз-пакетовоз "Василь Шукшин" [9]. Станом на початок 2011 року він перебуває в експлуатації в Українському Дунайському пароплавстві. У складі флоту Північно-Західного Пароплавства (Санкт-Петербург) експлуатується суховантаж "Василь Шукшин" (за станом на 2010 рік) [10].

25 липня 1989, в день 60-річчя з дня народження Шукшина, в Барнаулі на вул.Юріна було відкрито пам'ятник (скульптори Микола Дзвінків і Михайло Кульгачев, архітектори Василь Рубльов і Сергій Боженко) [11] [12].

В 2002 шанувальники Шукшина не дали списати в утиль старий теплохід, на якому помер письменник. Судно відремонтували і привласнили йому ім'я "Василь Шукшин" [13]. Порт приписки теплохода - Волгоград. У тому ж році буксири-штовхачі РТ-723 Західно-Сибірського річкового пароплавства було присвоєно назву "Василь Шукшин". Раніше в Західно-Сибірському пароплавстві був пасажирський теплохід типу ВТУ також носив назву "Василь Шукшин".

У квітні 2002 р. на територію головної будівлі музею В. М. Шукшина в селі Зростки перенесена скульптура В. М. Шукшина (скульптор В. М. Іклів), яка спочатку була отримана в дар від Художнього фонду СРСР у 1985 р. і була елементом експозиції Будинку-музею матері В. М. Шукшина, М. С. Куксін [12].

25 липня 2004, в день 75-річчя з дня народження В. М. Шукшина, було відкрито пам'ятник на горі Пікет (або Уклін-горе-Бікет). Відкриття пам'ятника роботи скульптора В. М. Кликова пройшло в рамках 28-х "Шукшинські читань", які щорічно проводяться в цьому місці [12].

Монетним двором Німеччині за замовленням Алтайського відділення Ощадбанку Росії викарбувана монета для вручення почесним гостям урочистостей, присвячених 80-річчю з дня народження Шукшина. Емітент - держава Малаві, номінал - 50 малавійських квач [14].

1 вересня 2009 біля входу у ВДІК був відкритий пам'ятник трьом його відомим випускникам - Василю Шукшину, Андрію Тарковському і Геннадія Шпалікова. Автор пам'ятника - скульптор Олексій Благовісна.


9.1. Документальні фільми


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Кононов, Василь Макарович
Кравчук, Леонід Макарович
Смирнов, Олексій Макарович
Олейников, Микола Макарович
Василь I Дмитрович
Захарофф, Василь
Голіцин, Василь
Ус, Василь Родіонович
Петров, Василь
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru