Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Яковлєв, Юрій Васильович



План:


Введення

Юрій Васильович Яковлєв (нар. 25 квітня 1928, Москва, РРФСР, СРСР) - радянський і російський актор, лауреат державних премій. Народний артист СРСР ( 1976).


1. Біографія

Юрій Яковлєв народився 25 квітня 1928 в Москві в сім'ї юриста В. В. Яковлєва.

З початком Великої Вітчизняної війни сім'я Яковльових евакуюється в Уфу. Там, в Уфі, тринадцятирічний Юра Яковлев працював разом з матір'ю в госпіталі [1]. В 1943 Яковлєви повернулися в Москву. Юрій вчився у вечірній школі, працював помічником механіка в гаражі.

В 1948 надходив у ВДІК, але невдало (вердикт приймальної комісії: "некіногенічен"), після чого був прийнятий в знамените Театральне училище ім.Б. Щукіна (курс вела Цецилія Львівна Мансурова). Навчання спочатку давалася нелегко. Перший курс Ю. Яковлєв закінчив з двійкою по головній дисципліні, акторської майстерності. Відрахуванню чинила Мансурова, яка заявила: "Я його переведу, тому що він мені цікавий. Буду з ним працювати" [2].

1952 - закінчив Театральне училище ім. Б. В. Щукіна і поступив на службу в Академічний театр ім.Євг.Вахтангова. У кіно з 1955 (перша велика роль - князь Мишкін у фільмі " Ідіот ", 1958).


1.1. Сім'я

Воронеж, на рубежі XIX-XXвв (в правому нижньому кутку - дах соляних комор з рекламою продукції купця Василя Миколайовича Яковлєва - діда Юрія Васильовича Яковлєва [3])
  • Батько - Василь Васильович Яковлєв, юрист, народився в Воронежі.
  • Мати - медсестра Ольга Михайлівна Іванова, народилася в Таганрозі.
  • Дід - Василь Миколайович Яковлєв був купцем [3], великим виробником взуття для воронезького населення, гласним Воронезької міської думи (обирався в 1901, 1905, 1909 і 1913 роках); володів лавками на площі біля Смоленського собору [4].
  • Дружина - лікар Кіра Андріївна Мачульская (1952-1961).
  • Дружина - актриса Катерина Аркадіївна Райкіна (1961-1964).
    • Діти: Олексій Яковлєв (нар. 1961), актор Театру ім. Єрмолової, потім пішов у бізнес.
      • Внучка Яковлєва Єлизавета Олексіївна (нар. 2003).
  • Дружина - Ірина Леонідівна Сергєєва, завідувачка Вахтанговського музеєм.

2. Визнання і нагороди

2.1. Звання

2.2. Досягнення


2.3. Нагороди


3. Творчість

3.1. Ролі в театрі

3.1.1. Академічний театр ім.Вахтангова


3.2. Фільмографія

  1. 1953 - Великий воїн Албанії Скандербег - Воїн
  2. 1956 - На підмостках сцени - Чахоткін
  3. 1956 - Багато шуму з нічого - Кисіль [13]
  4. 1957 - Незвичайне літо - поручик Дибич
  5. 1958 - Вітер - поручик Закревський
  6. 1958 - Ідіот - князь Мишкін
  7. 1959 - Зорі назустріч - Чобітків
  8. 1961 - Людина нізвідки - Володимир вражає
  9. 1962 - Гусарська балада - поручик Ржевський
  10. 1962 - Суд божевільних - журналіст
  11. 1963 - Велика дорога - поручик Поливанов
  12. 1964 - Легке життя - Бочкін
  13. 1965 - Російський ліс - Киттель
  14. 1965 - Під каштанами Праги - Тихий
  15. 1965 - Товстий і тонкий (к / м) - Тонкий
  16. 1965 - Друзі і роки - Юрій Павлович Державін
  17. 1966 - Бережися автомобіля - Голос за кадром
  18. 1966 - Постріл - Граф
  19. 1966 - Дівчинка на кулі - батько Дениски
  20. 1967 - Анна Кареніна - Стіва Облонський
  21. 1967 - Агрус - Павло Костянтинович Альохін
  22. 1968 - Крах - Мухін / Федоров
  23. 1968 - Портрет Доріана Грея - Лорд Генрі Уоттон
  24. 1969 - Король-олень - Дерамо
  25. 1969 - Сюжет для невеликого оповідання - Потапенко
  26. 1969 - Фауст - Мефістофіля
  27. 1970 - Драма на полюванні - Камишев
  28. 1971 - Чайка - Борис Олексійович Тригорін
  29. 1971 - На всякого мудреця досить простоти - Глумов [14]
  30. 1971 - Старики-розбійники - Голос від автора
  31. 1972 - Небезпечний поворот - Роберт Кеплен
  32. 1973 - Іван Васильович змінює професію - управдом Іван Васильович Бунша / цар Іван Грозний
  33. 1972 - Сутичка - йохим
  34. 1974 - Любов земна - Тихон Брюханов
  35. 1974 - Мільйонерка - доктор-єгиптянин [15]
  36. 1975 - Іронія долі, або З легким паром! - Іполит
  37. 1976 - Дами і гусари - Пан Майор
  38. 1977 - Доля - Тихон Брюханов
  39. 1977 - Юлія Вревська - Великий князь
  40. 1978 - Вечір старовинних російських водевілів [16]
  41. 1978 - Три непогожих дня - полковник Ігор Васильович Корнілов [17]
  42. 1979 - Оксамитовий сезон - мільйонер Брашан
  43. 1979 - Поема про крила - Ігор Сікорський
  44. 1980 - Ідеальний чоловік - сер Роберт Чилтерн
  45. 1980 - Альманах сатири і гумору - "Шубка"
  46. 1980 - Ми, що нижче підписалися - Юрій Миколайович Дев'ятов
  47. 1980 - Три роки - Панауров
  48. 1981 - Скажені гроші - телята
  49. 1981 - Карнавал - Михайло Соломатін
  50. 1985 - Битва за Москву - Генерал Петровський
  51. 1986 - Лівша - Цар Микола I
  52. 1986 - Кін-дза-дза! - Пацак Бі
  53. 1987 - До розслідування приступити.Наклеп. - Антон Михайлович Звягінцев [18]
  54. 1987 - Претендент - Хадсон
  55. 1987 - Час синів - Академік
  56. 1988 - Штани - Бацанов
  57. 1989 - Кома - батько
  58. 1990 - Пастка для самотнього чоловіка - Комісар поліції
  59. 1991 - Плащаниця Олександра Невського - професор Уваров
  60. 1991 - Машенька - Потягін
  61. 1991 - Сім днів після вбивства - генерал
  62. 1991 - Велісса - Батько
  63. 1991 - Віват, гардемарини! - фельдмаршал Степан Апраксін
  64. 1992 - Гардемарини 3 - фельдмаршал Степан Апраксін
  65. 1992 - Милостиві государі - Автор, Комік, Колпаков, Доктор
  66. 1992 - Танцюючі примари
  67. 1993 - Діти чавунних богів - генерал
  68. 1993 - Супермен мимоволі, або Еротичний мутант
  69. 1994 - Трагедія століття - генерал Петровський
  70. 1995 - Злодійка
  71. 1995 - Дрібниці життя - Самофалов
  72. 1997 - Графиня де Монсоро - Барон де Мерідор
  73. 1998 - Старі пісні про головне 3 - Бунша
  74. 2007 - Іронія долі.Продовження - Іполит

3.3. Ролі на телебаченні

  • Томас Чалмерс - "Крадіжка". Режисер Л. Пчолкін
  • Джефф Пітерс - "Поросяча етика". Режисер В. Шлезінгер
  • Щасливий закоханий і Сищик - "Гра". Режисер К. Худяков
  • Фрезер - "Потоп". Режисер Е. Симонов
  • Пустернак - "Дайте мені стару!" Режисер Е. Симонов
  • Мефістофель - "Фауст". Режисер Е. Симонов
  • Роберт - "Небезпечний поворот". Режисер В. Басов
  • Батько де Гріє - "Манон Леско". Режисер Р. Віктюк
  • Магнат - "Претендент". Режисер До Худяков
  • Від автора - "Гра". Режисер К. Худяков
  • Від А. Чехова - "Подорож до Чехова". Режисер О. Кознова
  • Від автора - "Подорож по Пушкінській Москві". Режисер О. Кознова
  • Воланд - "Майстер". Режисер О. Кознова
  • Вельми важлива особа - "Справа Сухово-Кобиліна". Режисер Л. Пчолкін
  • Капітан - " Цей фантастичний світ ", вип. 10 (1984). Режисер Т. Павлюченко
  • Автор - " Гра в детектив ". Випуск 1 (1987, Центральне телебачення). Режисери: Леонід Півер, Віктор Крюков
  • Барон де Мерідор - "Графиня де Монсоро". Режисер В. Титов
  • Професор Персиків - "Фатальні яйця". (1992) Режисер О. Кознова

3.4. Озвучание мультфільмів

  1. 1970 - Синій птах - Дідусь
  2. 1972 - Фаетон - син Сонця - читає текст
  3. 1974 - Пригоди Чичикова. Манілов - читає текст
  4. 1975 - Парта Гугуце
  5. 1978 - Мумі-троль і комета - Нюхмумрик
  6. 1978 - Мумі-троль та інші - Нюхмумрик
  7. 1981 - Відображення - читає текст
  8. 1981 - Пригоди Васі Куролесова - Капітан Болдирєв
  9. 1982 - Стара, двері закрий - читає текст
  10. 1986 - Посмішка Леонардо да Вінчі - читає текст
  11. 1987 - Самовар Іван Іванич
  12. 1988 - Остров сокровищ - Бен Ганн
  13. 1989 - Музыкальный магазинчик
  14. 1989 - Рождение Эрота
  15. 1991 - Иван-Царевич и серый волк

3.5. Озвучание грампластинок

  1. Приключения кузнечика Кузи на планете Туами - Астронавт Рэл
  2. Лебединое озеро - Принц Зигфрид
  3. Остров сокровищ - от автора

3.6. Кліпи

  1. 1994 - Агата Кристи - Сказочная тайга - камео

4. Известные фразы из кинофильмов

  • " Иван Васильевич меняет профессию " (1973):
    • "Очень приятно. Царь"
    • "Красота-то какая. Лепота!"
    • "Замуровали! Демоны!"
    • "Ты пошто боярыню обидел, смерд?"
    • "Танцуют все!"
    • "Я требую продолжения банкета!"
    • "Ты чьих будешь, холоп?"
    • "Здрав буде, боярин!"
    • "Оставь меня, старушка, я в печали"
    • "В милицию замели, дело шьют"
    • "Гитлер капут"
    • "Простите, как Ваше имя-отчество?"
    • "Ах, боярыня красотою лепа, червлёна губами, бровьми союзна"
  • " Ирония судьбы, или С лёгким паром! " (1975):
    • "Какая гадость эта ваша заливная рыба"
    • "О-о! Тёпленькая пошлаПотрите мне спинку, пожалуйста"
    • "Подогрели обобрали нет-нет, подобрали, обогрели"
  • "Кин-дза-дза" (1985):
    • "Слушай, родной"
    • "Кю! Зараза!"
    • "Уэф, ты когда-нибудь видел, чтобы такой маленький пацак был таким меркантильным кю!?"
    • "Небо Небо не видело такого позорного пацака, как ты, Скрипач"
    • "Когда у общества нет цветовой дифференциации штанов, то нет цели!"
    • "Скрипач не нужен, дядя Вова"

5. Литературное творчество

  • Яковлев Ю. Альбом судьбы моей. - М.: Искусство, 1997. - 288 с. - ISBN 5-210-01364-2.
  • Яковлєв Ю. Між минулим і майбутнім. - М.: Астрель, АСТ, 2003. - 320 с. - (Серія: Життя за лаштунками). - ISBN 5-17-021054-X, ISBN 5-271-07462-5.

Примітки

  1. Юрій Яковлєв - slovari.yandex.ru/dict/krugosvet/article/c/c1/1010185.htm в енциклопедії "Кругосвет"
  2. Раззаков Ф. І. Досьє на зірок. Кумири всіх поколінь. Москва, Видавництво ЕКСМО-Прес, 1999. С. 624
  3. 1 2 Інформація про купця В. Н. Яковлєва та рекламної вивісці взята зі статті Попов П. Володар шкір / / Воронезький кур'єр, 29 вересня 2009 року. С. 5
  4. Зараз на цьому місці знаходиться будівля головного підприємства Концерну "Сузір'я"
  5. Юрій Яковлєв - улюбленець долі. Перший канал. 2008
  6. Склад РАХ -
  7. Чайки в місті. У МХТ вручені чеховські медалі - www.rg.ru/2010/10/28/premii.html Російська газета, 28 жовтня 2010
  8. Премія "Фігаро" та День Народження Андрія Миронова - новини театрів Санкт-Петербурга - www.teatr.gorodovoy.spb.ru/news/754724.shtml
  9. Указ Президента РФ від 10 червня 2008 р. № 918
  10. Указ Президента РФ від 17 жовтня 1996 р. № 1448
  11. Указ Президента РФ від 29 травня 1995 р. № 537
  12. Указ Президента РФ від 13 лютого 2004 р. № 194
  13. Фільм "Багато шуму з нічого" - www.kino-teatr.ru/teatr/movie/8691/annot/ на сайті kino-teatr.ru
  14. Телеверсія спектаклю Театру імені Вахтангова "На всякого мудреця доволі простоти" - www.kino-teatr.ru/teatr/movie/4152/annot/ на сайті kino-teatr.ru
  15. Телеспектакль "Мільйонерка" - www.kino-teatr.ru/teatr/movie/8692/annot/ на сайті kino-teatr.ru
  16. Фільми-спектаклі: анотується. кат. / Сост.: А. Ю. Соколова. - М.: Держтелерадіофонд, 2002. - 288 с.: Іл.
  17. фільм "Три непогожих дня" - www.kino-teatr.ru/kino/movie/sov/7265/annot/ на сайті kino-teatr.ru
  18. Фільм "До розслідування приступити" - www.kino-teatr.ru/kino/movie/sov/2803/annot/ на сайті kino-teatr.ru

7. Публікації

  • Баженова Л. Юрій Яковлєв / / Театр імені Євг. Вахтангова / Ред.-упорядник Б. М. Поюровський. М.: Центрполиграф, 2001. С. 384-396, фото. ("Зірки московської сцени") - ISBN 5-227-01251-2

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Яковлєв, Юрій
Яковлєв, Юрій Якович
Гуляєв, Юрій Васильович
Силантьєв, Юрій Васильович
Малишев, Юрій Васильович
Парфьонов, Юрій Васильович
Грунін, Юрій Васильович
Гейко, Юрій Васильович
Горобець, Юрій Васильович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru