Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Якубіско, Юрай


Фото

План:


Введення

Юрай Якубіско (нар. 30 квітня 1938, Койшов, Кошицький край, Чехословаччина) - словацький кінорежисер, якого вважають найбільш видатним словацьким режисером і називають "східноєвропейським Фелліні " [1].


1. Біографія

Закінчив художньо-промислову школу за фахом "художня фотографія" в Братиславі, режисерське та операторське відділення факультету кіно і телебачення Академії музичного мистецтва в Празі. Був асистентом у Віри Хітілова і Яром Іреша.

Перші фільми Якубіско зробили його одним з провідних режисерів " чехословацької нової хвилі " [2].

Картина "Птахи, сироти та божевільні" [3] 1969 була відправлена ​​"на полицю", де пролежала до 1991. Сам режисер був практично позбавлений можливості знімати протягом наступних п'ятнадцяти років. Винятком були кілька короткометражних документальних стрічок і фільм "Три мішка цементу і живий півень" ( 1976), але і він був показаний лише через два роки після того, як був закінчений. Остаточно повернувся в кіно з картиною "Побудуй будинок, посади дерево" ( 1979).

У багатьох своїх фільмах ("Сиджу на гілці і мені добре", "Краще бути здоровим і багатим, ніж бідним і хворим", "Баторі" та ін) звертався до різних періодів історії Чехії та Чехословаччини.

В 2000 за підсумками опитування кінокритиків і журналістів був визнаний кращим словацьким режисером XX століття [4].

Викладає в Празької кіноакадемії. В 2005 очолив журі конкурсу "Перспективи" на XXVII Московському кінофестивалі. Заснував студію "Якубіско Філм", на якій зняв ряд своїх картин.

Займається живописом, його роботи були представлені на кількох виставках.

Одружений на актрисі Деан Хорватовой, яку багато знімав у своїх фільмах. Живе в Празі.


2. Нагороди та премії

  • 1969 - Премія "Золотий зимородок" на Пльзеньський кінофестивалі
  • 1988 - приз Джозефа фон Штернберга на кінофестивалі в Маннхеймі- Гейдельберзі за фільм "Вік Христа"
  • 1988 - звання заслуженого артиста Чехословаччини
  • 1988 - приз "Золотий дельфін" за фільм "Краще бути здоровим і багатим, ніж бідним і хворим"
  • 1990 - Премія "Золотий зимородок" на Пльзеньський кінофестивалі за фільм "Тисячолітня бджола"
  • 1990 - Премія за кращу режисерську роботу на кінофестивалі в Сан-Дієго за фільм "Неясна звістка про кінець світу"
  • 1990 - Премія "Маверік"
  • 2000 - Визнаний найкращим словацьким режисером XX століття
  • 2003 - премія " Чеський лев "за багаторічний внесок у чеську кінематограф
  • 2008 - приз "Кришталевий глобус" за видатний художній внесок у світове кіно на Міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах [5]

3. Фільмографія

  • 1960 - Останній наліт / Posledny nlet
  • 1960 - У кожного дня своє ім'я / Kazd den m svoje jmno
  • 1961 - Срібний вітер / Strieborny vietor
  • 1962 - Перший клас / Prva trieda
  • 1963 - Мовчання / Mlcen
  • 1965 - В очікуванні Годо / Cekaj na Godota
  • 1965 - Дощ / Dest
  • 1967 - Вік Христа / Kristove roky
  • 1968 - Дезертири і мандрівники / Zbehovia a ptnici
  • 1969 - Птахи, сироти та божевільні / Vtčkovia, siroty a blzni
  • 1970 - До зустрічі в пеклі, друзі! / Dovidenia v pekle priatelia
  • 1972 - Будівництво століття / Stavba storočia
  • 1975 - Словаччина - край у Татр / Slovensko - krajina pod Tatrami (ТБ)
  • 1977 - Барабанщик Червоного Хреста / Bubenk Červenho kra
  • 1978 - Три мішка цементу і живий півень / Tri vrecia cementu a iv koht
  • 1980 - Побудуй будинок, посади дерево / Postav dom, zasaď strom
  • 1981 - Зрада по-словацьки / Nevera po slovensky
  • 1983 - Тисячолітня бджола / Tiscročn včela
  • 1985 - Пані Метелиця / Perinbaba
  • 1987 - конопатять Макс і привиди / Pehav Max a straidl
  • 1987 - Тітка Франкенштейна / "Teta" (ТБ серіал)
  • 1989 - Сиджу на гілці, і мені добре / Sedm na konri a je mi dobre
  • 1990 - Майже рожева історія / Takmer ruov prbeh (ТБ)
  • 1993 - Краще бути багатим і здоровим, ніж бідним і хворим / Lepie byť bohat a zdrav ako chudobn a chor
  • 1997 - Неясна звістка про кінець світу / Nejasn zprva o konci sveta
  • 2004 - Post coitum
  • 2008 - Баторі / Bathory

Примітки

  1. Новини кіно - www.kinozavr.com/2005/06/16/4.htm
  2. Ханс-Йоахім Шлегель Проблеми культурної автентичності в постсоціалістичну епоху - www.kinozapiski.ru/article/324/. Кінознавча записки, № 71 (24 січня 2006). (Недоступна посилання - історія - web.archive.org / web / * / http://www.kinozapiski.ru/article/324/)
  3. Birds, Orphans, and Fools - www.pitt.edu/ ~ votruba / sstopics / movieclips / birdsorhpansandfoolsframe.html. Програма по словакістіке. Університет Пітсбурга. Читальний - www.webcitation.org/66d2g5BuM з першоджерела 2 квітня 2012.
  4. Сторінка фільму "Баторі" на сайті Чеського телебачення (англ.) - www.ceskatelevize.cz/specialy/bathory/en/crew/juraj-jakubisko/
  5. Офіційний сайт кінофестивалю в Карлових Варах (англ., чеськ.) - www.kviff.com/en/history-years/2008/awards/

Література

  • Istvn Szab, Peter Hames The сinema of Central Europe. - Wallflower Press, 2004. - 291 с. - ISBN 1904764207
  • Peter Hames The Czechoslovak New Wave. - Wallflower Press, 2005. - 288 с. - ISBN 1904764428
  • Richard Roud Cinema: a critical dictionary: the major film-makers. - Viking Press, 1980. - 1121 с. - ISBN 0670222577
  • Juraj Jakubisko Ptnici: literrno-technick scenr stredometrneho filmu. - Československ film, 1968. - 66 с.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Штросмайер, Йосип Юрай
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru