Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Янг, Ніл



Ніл Янг
Neil Young
фото
Виступ у Осло (червень 2009)
Основна інформація
Повне ім'я

Ніл Янг Персівел

Дата народження

12 листопада 1945 ( 1945-11-12 ) (66 років)

Місце народження

Торонто

Роки активності

1961 -
по теперішній час

Країна

Канада

Професія

музикант, продюсер,
композитор, кіносценарист

Жанр

Хард-рок, кантрі-рок, фолк-рок, Хартленд-рок

Псевдоніми

Bernard Shakey,
Joe Yankee,
Phil Perspective,
Shakey Deal,
Clyde Coil,
Shakey,
Dr. Shakes,
LA Johnson

Колективи

The Jades, The Squires, The Mynah Birds, Buffalo Springfield, Crosby, Stills, Nash & Young Crazy Horse, The Stills-Young Band, The Ducks, Northern Lights

Співпраця

Ренді Бахман

Лейбл

Reprise, Geffen

Офіційний сайт

Ніл Персівел Янг ( англ. Neil Percival Young ; 12 листопада 1945, Торонто) - канадський рок-музикант, гітарист з вельми своєрідною технікою, композитор, поет і виконавець власних пісень, автор сценаріїв і режисер-постановник кількох фільмів. Поряд з Бобом Діланом, є одним із найбільш плідних і впливових авторів пісень в історії рок-музики. Здається, немає такого напрямку рок-музики, до якого не приклався б Янг, однак основними жанрами його творчості є мелодійний акустичний фолк-рок або кантрі-рок (Heart of Gold, 1972) і надзвичайно гучний електрогітарної хард-рок, який вважається попередником гранжа (Cinnamon Girl, 1969).


Біографія

Зі шкільного віку Ніл Янг грав у дворових рок-командах, які виступали в нічних закладах його рідного Торонто. Під час однієї з таких вечірок він познайомився з гітаристом Стівеном Стіллсом і автором пісень Джоні Мітчелл - двома непересічними музикантами, з якими йому доведеться не раз стикатися протягом своєї кар'єри. Янг грав і блюз і рокабілі, однак справжню славу принесло йому участь в каліфорнійській фолк-рок-групі Buffalo Springfield.

Відносини між учасниками Buffalo Springfield були досить напруженими, так що в 1968 році Янг вирішив почати записуватися сольно. Сам будучи чудовим гітаристом, він зібрав блискучу команду каліфорнійських музикантів, яка аж до сьогоднішнього дня супроводжує його на концертах під назвою Crazy Horse. Його перший сольний альбом, "Neil Young" (1968), не справив належного враження, проте вже на другому диску "Everybody Knows This Is Nowhere" (1969) з'явилися пісні, які були визнані класикою зароджується хард-року, - "Cinnamon Girl" та "Down by the River".

Після закінчення другого альбому Янг приєднався до супергрупи Crosby, Stills & Nash, складеної з його товариша Стіллса, Девіда Кросбі і Грема Неша. Помінявши з цієї нагоди назву на Crosby, Stills, Nash & Young, музиканти пустилися в турне по Сполучених Штатах. Оскільки у кожного з них були свої музичні інтереси, четвірка згодом не раз розпадалася і збиралася знову, продовжуючи зрідка виступати і до цього дня.

У 1972 році Янг знову записувався сольно, на цей раз граючи спокійний і гармонійний кантрі-рок. Плодом його співпраці з Ліндою Ронстадт, Джеймсом Тейлором і рядом інших обдарованих музикантів став один з основоположних альбомів кантрі-року, "Harvest". До здивування самого рокера-альтернативники, і альбом і випущений з нього сингл "Heart of Gold" видерлися на першу сходинку поп-чартів США.

Не можна сказати, щоб оглушливий успіх "Harvest" приніс задоволення Янгу, який заявив, що вважає за краще кювет магістральний дорозі, і тут же записав дуже галасливий і похмурий диск "Journey Through the Past", супроводивши його концертним фільмом. Аж до 1975 року він продовжував випускати подібні "записи з кювету" (як їх іноді називають) - причому всі вони супроводжувалися розгромними відгуками музичних критиків. Підгрунтям янговского песимізму в цей "прото-гранжевскій" період був відхід з життя кількох близьких йому людей, а також невиліковна хвороба єдиного сина.

У 1975 році був нарешті випущений наспіх записаний двома роками раніше диск "Tonight's the Night", в якому Янг і його напівп'яні товариші по Crazy Horse оплакують смерть своїх друзів, досягаючи межі пронзительности в таких треках, як "Tired Eyes". У тому ж році вийшов більш урівноважений альбом "Zuma", серед пісень якого найбільш відомий похмурий історичний етюд "Cortez the Killer".

Янг в Остіні, штат Техас. 9 листопада 1976.

У другій половині 1970-х Янг продовжував невтомно записуватися і виступати в компанії Crazy Horse. На альбомі 1977 року "American Stars 'N Bars" вперше був опублікований інтенсивний гітарний трек "Like a Hurricane", що став цвяхом живих виступів Янга та його групи. В акустичному фолк-рок-альбомі "Comes the Time" музикант повернувся до романтичних тем свого бестселера "Harvest". У 1979 році вийшов один з його найбільш потужних альбомів - "Rust Never Sleeps", який був покликаний підбити підсумки цього десятиліття. Друга, "гучна" сторона диска та її відтворення на концертному диску "Live Rust" могли дати фору своєю енергетикою набирала обертів панк-року.

З приходом " нової хвилі "Янг занурився в область експериментування з новомодними стилями. Його релізи 1980-х, як правило, бентежать як шанувальників, так і рок-критиків. Скажімо, на диску електронної музики" Trans "(1982) вокал виконавця був пропущений через голосові синтезатори - вокодер.

У 1989 році Янг тріумфально повернувся на шлях класичного року з альбомом "Freedom", на якому можна виявити став згодом знаменитим стадіонний гімн "Rockin 'in the Free World" (він звучить в титрах скандально відомого фільму " Фаренгейт 9 / 11 "). У тому ж році в продаж надійшов збірник кавер-версій пісень Ніла Янга, записаних іншими рок-музикантами. До двадцятиріччя свого бестселера" Harvest "Янг випустив довгоочікуване продовження -" Harvest Moon ". Само собою зрозуміло, цей диск був тепло сприйнятий шанувальниками.

Тим часом світ рок-музики захлеснула хвиля гранжа, багато з лідерів якого відкрито захоплювалися Янгом і називали його своїм попередником. З чуток, в передсмертній записці Курта Кобейна містилася цитата з пісні Янга: "It's better to burn out than to fade away". Натхненний концертом Кобейна на MTV, ветеран рок-музики відіграв свій власний "MTV Unplugged", кілька разів виступав разом з Pearl Jam, а в 1995 році записав з цими класиками гранжа альбом "Mirror Ball", до якого увійшов його новий філософський гімн "I'm the Ocean".

У 1994 році пісня Янга до фільму " Філадельфія "була номінована на" Оскар ", проте поступилася іншій пісні з того ж фільму, у виконанні Брюса Спрінгстіна. При отриманні нагороди та Спрінгстін, і Том Хенкс відзначили роботу Янга як джерело свого натхнення. Влітку 1996 року Янг і Crazy Horse вирушили в тур по США, який став предметом фільму Джима Джармуша " Рік коня ". Янг, в свою чергу, написав музику до його художнього фільму "Мрець".

Підводячи підсумки 20-го століття, музичний журнал Rolling Stone провів масштабне опитування статусних музикантів і критиків, в ході якого Янг був названий 34-м у списку найбільших музикантів епохи рок-н-ролу. Останні пісні рок-ветерана мають яскраво виражене політичне забарвлення. У 2006 році вийшов його альбом "Living with War", який є протестом проти війни в Іраку. На своїй легендарної чорної гітарі музикант виконав нову пісню із промовистою назвою "Let's Impeach the President" ("Давайте влаштуємо імпічмент президенту ").

У 2009 році британський журнал Classic Rock включив Ніла Янга в список найкращих гітаристів усіх часів.

Виступав на церемонії закриття XXI Олімпійських ігор у Ванкувері. Під його виконання пісні "Long May You Run" був погашений Олімпійський вогонь.


Дискографія

Див також відповідні розділи в статтях Crosby, Stills, Nash & Young і Buffalo Springfield.

  • Neil Young (1968)
  • Everybody Knows This Is Nowhere (з Crazy Horse, 1969)
  • After the Gold Rush (1970)
  • Harvest (1972)
  • On The Beach (1974)
  • Time Fades Away (записаний "вживу", 1973)
  • Tonight's Night (1975)
  • Zuma (з Crazy Horse, 1975)
  • American Stars 'n Bars (1977)
  • Comes a Time (1978)
  • Rust Never Sleeps (записаний "вживу" з Crazy Horse, 1979)
  • Hawks & Doves (1980)
  • Re-ac-tor (з Crazy Horse, 1981)
  • Trans (1982)
  • Everybody's Rockin '(з Shocking Pinks, 1983)
  • Old Ways (1985)
  • Landing on Water (1986)
  • Life (з Crazy Horse, 1987)
  • This Note's For YouThe Bluenotes, 1988)
  • EldoradoThe Restless, 1989)
  • Freedom (1989)
  • Ragged Glory (з Crazy Horse, 1990)
  • Harvest Moon (1992)
  • Sleeping With Angels (з Crazy Horse, 1994)
  • Mirror Ball (за участю Pearl Jam, 1995)
  • Broken Arrow (з Crazy Horse, 1996)
  • Silver and Gold (2000)
  • Are You Passionate? (За участю Booker T. & the MG's, 2002)
  • Greendale (з Crazy Horse, 2003)
  • Prairie Wind (2005)
  • Living With War (2006)
  • Living With War: In The Beginning (2006)
  • Chrome Dreams II (2007)
  • Fork In The Road (2009)
  • Le Noise (2010)

Джерела


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Янг, Лі
Янг, Лестер
Янг, Берт
Янг Бойз
Янг Чженьнін
Янг, Роджер
Янг, Еллін
Янг, Ла Монте
Янг, Траммі
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru