Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Яншин, Михайло Михайлович


ЯншінМ.М.jpg

План:


Введення

Михайло Михайлович Яншин ( 1902 - 1976) - видатний радянський актор театру і кіно, режисер.

Народний артист СРСР ( 1955). Лауреат Державної премії СРСР ( 1975). Один з найяскравіших представників "другого покоління" артистів МХАТу.


1. Біографія

Михайло Яншин народився в 20 жовтня ( 2 листопада) 1902 в місті Юхнов (нині - в Калузької області). В юності працював столяром, потім займався у Вищому техучіліще. В 1919 пішов добровольцем в РККА.

В 1922 вступив до школи Другий Студії МХАТ; в 1924 разом з іншими молодими студійцями (зокрема, з Н. П. Хмельова, М. Н. Кедровим і Б. Н. Лівановим) був прийнятий в трупу МХАТу, актором якої він залишався до кінця життя.

Першими помітними ролями Яншина в Художньому театрі стали Добчинський в "Ревізорі" М. В. Гоголя і лакей Петрушка в "Лихо з розуму" А. С. Грибоєдова. Але зоряній для нього виявилася роль Ларіосика в п'єсі "Дні Турбіних" М. А. Булгакова.

Згодом Яншин, залишаючись актором МХАТу, працював в інших театрах - з 1934 по 1939 був художнім керівником Московського театру лісової промисловості, з 1937 по 1941 керував театром "Ромен", з 1950 по 1963 був головним режисером МДТ імені К. С. Станіславського. За ініціативою Яншина в МХАТ був запрошений О. Н. Єфремов.

Пам'ятний знак на будинку, в якому жив знаменитий радянський актор М. М. Яншин. Москва, 1-а Тверська-Ямська вул., 28.

Поряд з роботою в театрі Яншин, починаючи з 1920-х багато знімався в кіно.

Один з найулюбленіших артистів "Союзмультфільму", який озвучив героїв безлічі мультфільмів. Часто працював з сестрами Брумберг, написав для них сценарій фільму "Ніч перед Різдвом".

Михайло Михайлович був тричі одружений. У листопаді 1926 він одружився з ученицею школи МХАТ В. В. Полонської, з якою розійшовся у 1933. В 1934 Яншин одружився на Н. С. Кисельової (Лялі Чорної) - актрисі театру "Ромен". В 1942 вони розлучилися і Ляля Чорна стала дружиною Миколи Хмельова. Третьою дружиною Михайла Яншина в 1955 стала актриса Драматичного театру імені К. С. Станіславського Н. В. Мейєр [1].

М. М. Яншин помер 17 липня 1976 в Москві. Похований на Новодівичому кладовищі (ділянка № 7).

Своїм улюбленим актором Яншина назвав Володимир Висоцький [2].


2. Пам'ять

3. Театральні роботи


4. Фільмографія

4.1. Акторські роботи

  1. 1928 - Каторга - телеграфіст
  2. 1929 - Комета - Сава Севрюжкін
  3. 1929 - Прості серця - Петро, ​​поромник
  4. 1930 - Свято святого Йоргена - епізод (немає в титрах)
  5. 1931 - Шторм
  6. 1933 - Окраїна - солдат
  7. 1933 - Чорний барак - робочий
  8. 1934 - Поручик Кіже - Павло I
  9. 1935 - Останній табір - Іван Лихо
  10. 1936 - Ув'язнені - Макс
  11. 1938 - Людина з рушницею - офіцер (немає в титрах)
  12. 1941 - Бойові киносборники № 7.Приймальник катастроф
  13. 1941 - Перша кінна (не закінчений) - комендант станції
  14. 1944 - Весілля - Андрій Андрійович Нюнін
  15. 1946 - Глінка - Петро Андрійович Вяземський
  16. 1946 - Кам'яна квітка - прикажчик Север'ян
  17. 1950 - Секретна місія - Шульц
  18. 1951 - Незабутній 1919-й - полковник Буткевич
  19. 1952 - Ревізор - Артемій Пилипович Суниця
  20. 1952 - Школа лихослів'я (телеспектакль) - сер Пітер Тізл
  21. 1954 - Ми з вами десь зустрічалися - начальник станції
  22. 1954 - Шведська сірник - Євграф Кузьмич
  23. 1955 - Дванадцята ніч - сер Тобі Белч
  24. 1956 - На підмостках сцени - Федір Семенович Борзіков
  25. 1957 - Чоботи (к / м) - Муркін
  26. 1959 - Напередодні - Увар Іванович
  27. 1960 - Мертві душі - Іван Андрійович, поштмейстер
  28. 1960 - Помста (к / м) - Лев Савич Турманов
  29. 1961 - Вільний вітер - Амброзіо, мер
  30. 1963 - Увага!У місті чарівник! - доктор Краксі
  31. 1970 - Як ми шукали Тішку - доктор Айболить
  32. 1970 - Срібні труби - лікар
  33. 1971 - Телеграма - Микола П'ятипал
  34. 1972 - За все у відповіді - Михайло Іванович
  35. 1973 - Велика перерва - професор Волосюк
  36. 1974 - Соло для годинника з боєм (телеспектакль) - Франтішек Абель
  37. 1976 - На всякого мудреця досить простоти (телеспектакль) - Ніл Федосійович Мамаєв

4.2. Робота з озвучення мультфільмів


5. Нагороди та премії


6. Бібліографія

  • Є. Полякова. Яншин. До 70-річчя з дня народження, Театр, 1972, No 11.
  • М. М. Яншин. Статті, спогади, листи, М., 1984

Примітки


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Туркевич, Михайло Михайлович
Сперанський, Михайло Михайлович
Касьянов, Михайло Михайлович
Русинів, Михайло Михайлович
Бахтін, Михайло Михайлович
Достоєвський, Михайло Михайлович
Єрмолаєв, Михайло Михайлович
Звездінскій, Михайло Михайлович
Постніков, Михайло Михайлович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru