Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Ярвет, Юрі Євгенович


Фото

План:


Введення

Юрі Євгенович Ярвет [1] ( ест. Jri Jrvet ; 18 червня 1919, Таллін - 5 липня 1995, там же) - естонський радянський актор театру і кіно, театральний режисер. Народний артист СРСР ( 1975).


1. Біографія

Юрі Ярвет народився в Талліні. Етнічно російська, він виховувався в приймальні естонської сім'ї та погано володів російською мовою. У фільмах його ролі озвучували російські актори [2].

На сцену він вперше вийшов в 1941, виступав у різних театрах і ансамблях Естонії. В 1946 Ярвет поступив у Державний театральний інститут Естонської РСР, після закінчення якого в 1949 працював головним режисером Південно-Естонського театру.

У 1952 році став актором Естонського академічного театру імені В. Кингисеппа.

Ярвет - гострий, винахідливий актор, творчість його виконано фантазії, гумору, трагізму.

Популярність прийшла до Юри Ярвет з роллю професора О'Рейлі в політичному детективі Савви Куліша " Мертвий сезон ", але заслужену славу талановитий актор здобув, блискуче втіливши на екрані образ короля Ліра у фільмі Григорія Козинцева " Король Лір ". У числі кращих робіт Юрі Ярвет - роль доктора Снаута в науково-фантастичній картині" Соляріс ", створеної Андрієм Тарковським за романом Станіслава Лема.

Помер Ю.Є. Ярвет 5 липня 1995 року. Похований на Лісовому кладовищі в Талліні [3].


2. Творчість

2.1. Роботи в театрі

  • "Одруження Бальзамінова" Островського - Бальзамінів
  • "Любов Ярова" - Пікалов
  • "Людина і бог" Таммсааре - Войтинський
  • "Власники ключів" Кундери - Крут
  • "Гамлет" - Клавдій

2.2. Фільмографія

  1. 1955 - Щастя Андруса - Роберт
  2. 1961 - Друг пісні - Отт Куу
  3. 1967 - Дівчина в чорному - Йонас
  4. 1968 - Мертвий сезон - професор О'Рейлі
  5. 1968 - Віденська поштова марка (ест.) - Мартін Ролль
  6. 1970 - Король Лір - король Лір
  7. 1972 - Соляріс - доктор Снаут
  8. 1972 - Комітет 19-ти - Течер
  9. 1972 - Дикий капітан - Джон
  10. 1975 - Небезпечні ігри - Олін
  11. 1976 - Школа пана Маурус - вчитель Закону Божого
  12. 1976 - Аварія - суддя
  13. 1976 - Літо - батько Тоотса
  14. 1977 - Береги - граф Сегеди
  15. 1979 - Готель "У загиблого альпініста" - Алек Сневар, хазяїн готелю
  16. 1980 - Загибель 31 відділу - Карл Бреннер
  17. 1980 - Лісові фіалки - аптекар Ліппі
  18. 1981 - Казка, розказана вночі - господар лісу
  19. 1984 - Вантаж без маркування - контрабандист
  20. 1984 - Капітан Фракасс - Матамор
  21. 1986 - Михайло Ломоносов - професор Вольф
  22. 1989 - Філіп Траум / Хроніка Сатани-молодшого - батько Пітер
  23. 1989 - Годинникар і курка - німець -годинникар Карфункель
  24. 1993 - Таємниця королеви Анни, або Мушкетери тридцять років потому - генерал Ордена єзуїтів
  25. 1993 - Тьма в Талліні (англ.) - Антон
  26. 1994 - Сльоза Князя Темряви - старий складач

3. Визнання і нагороди


Примітки

  1. до 22.02.1938 - Георгій Євгенович Кузнєцов
  2. Ярвет Юрі. До 90-річчя з дня народження - www.tvkultura.ru/news.html?id=4602&cid=86
  3. Некрополь - narnecropol.narod.ru / necropol.htm
  4. et: Jri Jrvet

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Юрі, Рей
Аллік, Юрі
Фредді Мерк'юрі
Юрі, Гарольд Клейтон
Ян, Давид Євгенович
Пореченков, Михайло Євгенович
Булавінов, Вадим Євгенович
Бахрушин, Володимир Євгенович
Меньшов, Дмитро Євгенович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru