Dead Kennedys

Dead Kennedys ("Дед Кеннедіз", в перекладі: Мертві Кеннеді, також відомі під абревіатурою DK) - одна з провідних хардкор - панк груп США в 1980-і роки. Музика та ідеологія групи вплинула на багато сучасних панк-колективи.


1. Історія

Група була створена в червні 1978 року. До складу Dead Kennedys увійшли Джелло Біафра (вокал), East Bay Ray (гітара), Klaus Flouride (бас) і Bruce Schlesinger (він же Тед, ударні). У перші місяці існування група відіграла кілька концертів в Сан Франциско, і в червні 1979 року випустила перший сингл - "California ber Alles" (Каліфорнія понад усе) на власному лейблі " Alternative Tentacles "(власником якого досі є Джелло Біафра). За цим послідувало турне по східному узбережжю США.

Дебютний альбом "Fresh Fruit for Rotting Vegetables" (Свіжий фрукт для гнилих овочів) вийшов восени 1980 року. Незабаром Тед був змушений покинути групу з причини хвороби, і його замінив на ударних DH Peligro. Протягом першої половини 1980-х років, Dead Kennedys провели кілька концертних турне в США і Європі, знайшовши свою аудиторію в певних колах слухачів. Їх музика і, особливо, тексти, атакували зі злим сарказмом політичних і релігійних "правих", у тому числі Рейгана (у той час - президента США).

Після виходу альбому "Frankenchrist" (Франкенхріст) (1985), на Dead Kennedys подала в суд новостворена організація PMRC ( Parents Music Resource Center). У 1986 році учасники групи були звинувачені їй в "розповсюдженні аморальних матеріалів серед неповнолітніх". При цьому предметом уваги був не сам альбом, а додається до нього постер з малюнком швейцарця Ганса Рудольфа Гігер, на якому, серед іншого, був зображений пеніс. Звинувачення вимагало роки в'язниці і штраф в 2000 доларів для кожного учасника групи. У 1987 році, після тритижневого судового розгляду, справа була закрита. Однак, в США цей альбом практично зник з прилавків.

За виходом альбому "Bedtime for Democracy" (Тиха година для демократії) в кінці 1986 року послідувала заява про розпад Dead Kennedys. Джелло Біафра залишився активним учасником панк -руху і керівником лейбла "Alternative Tentacles". Його основною творчою діяльністю після Dead Kennedys були проект Lard і кар'єра в жанрі spoken word.


1.1. Возз'єднання в 2000-х

Група Dead Kennedys возз'єдналася без свого колишнього лідера Джелло Біафри в 2001 році і дає концертні виступи, виконуючи матеріал епохи першого існування групи. Біафра відмовився брати участь у цьому "возз'єднання", зокрема через його відверто комерційної спрямованості. Він подавав в суд на колишніх колег, але програв справу, після чого назвав возз'єднаних Dead Kennedys "самої жадібної караоке -гуртом світу ".

У цього судового розгляду була довга передісторія. Після розпаду деякі учасники групи перебували у сварці з Біафрою. У 1998 році вони подавали в суд на Біафра, звинувачуючи його в тому, що він не дозволив використання пісні "Holiday in Cambodia" в рекламі джинсів Levis, при цьому навіть не порадившись з іншими колишніми учасниками Dead Kennedys. Однак всі, окрім Біафри, стверджують, що головним предметом раздорного судового процесу були невиплачені гонорари. У підсумку, в кінці 1990-х років колишні учасники Dead Kennedys (зрозуміло, крім Біафри) отримали права на всі альбоми групи крім дебютного "Fresh Fruit for Rotting Vegetables", і заснували свій лейбл "Decay", на якому перевидали старий матеріал Dead Kennedys , випустивши та перший в історії групи концертний альбом.


2. Ідеологічна спрямованість

Тексти пісень Dead Kennedys насичені сатирою і сарказмом, гострої політичної та соціальної критикою. За ідеологією і політичної орієнтації група близька до політичним лівим ( Джелло Біафра - активіст партії зелених). Деякі пісні гурту ("Kill The Poor", "California ber Alles", "Police Truck") відображають відкриту неприязнь до правому крилу в американській політиці.

Коли йдеться про пісні, творчості, політичної спрямованості Dead Kennedys, то, як правило, мається на увазі період активності групи з Джелло Біафрою з 1978 по 1986 рік. Сам Біафра досі активно займається діяльністю в жанрі spoken word (лекції-доповіді в художньому стилі і типовою для Біафри "театральної" манері, і з відповідному ідеології Dead Kennedys змістом) і бере участь в різних музичних проектах (співпрацював з музикантами групи Ministry в проекті Lard, з групами Melvins, Napalm Death, No Means No, Revolting Cocks).


3. Дискографія

3.1. Студійні альбоми

  • 1980 - Fresh Fruit for Rotting Vegetables
  • 1982 - Plastic Surgery Disasters
  • 1985 - Frankenchrist
  • 1986 - Bedtime for Democracy

3.2. Концертні альбоми

  • 1983 - A Skateboard Party

3.3. Збірники

  • 1987 - Give Me Convenience or Give Me Death

3.4. EP

  • 1981 - In God We Trust, Inc.

3.5. Сингли

  • 1979 - California ber Alles
  • 1980 - Holiday in Cambodia
  • 1980 - Kill the Poor
  • 1981 - Too Drunk to Fuck
  • 1981 - Nazi Punks Fuck Off!
  • 1982 - Bleed for Me
  • 1982 - Halloween
  • 1982 - A Child And His Lawn Mower на хардкор-компіляції Not So Quiet on the Western Front

3.6. Відео

  • 1987 - The Early Years Live
  • 2003 - The Lost Tapes
  • 2004 - Live at DMPO's on Broadway

Примітки

  • Erlewine, Stephen Thomas. " Dead Kennedys - www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=11:z95j8q9tbtq4 ". All Music Guide (версія від 10 травня 2005 року).