Primus

Primus ( англ. 'Praɪməs ) - американська рок-група, тріо, засноване в середині 1980-х років. Беззмінний лідер групи - фронтмен, вокаліст і бас-гітарист Ліс Клейпул. Постійним гітаристом є Larry LaLonde. Група працювала з декількома ударниками, але записувалася тільки з трьома: Tim "Herb" Alexander, Bryan "Brain" Mantia і Jay Lane.


1. Музичний стиль

Музичний стиль Primus складно визначити. Зазвичай критики описують його як фанк-метал або альтернативний метал, а самі музиканти називали всілякі терміни, наприклад треш - фанк. Ліс Клейпул одного разу назвав їх музику " психоделічна полька " [4]. Primus - єдина група, для якої в ID3-теге існує особистий стиль [5].


2. Історія

Спочатку Primus називався "Primate", і був утворений в El Sobrante ( Каліфорнія) в середині 1980-х Лісом Клейпула і гітаристом Todd Huth. Вони використовували драм-машину, названу ними Perm Parker [6]. У ранні роки в групі змінилося безліч ударників. Primus відкривали концерти таких трешева колективів, як Testament і Exodus.

У 1989 році всі, крім Клейпула, залишають групу, і він збирає новий склад з Larry "Ler" LaLonde (колишнім гітаристом групи Possessed і колись учнем Джо Сатріані) і еклетічна ударником Tim "Herb" Alexander.

Дебютний альбом "Suck on This" вийшов в 1989 році, і є записом з двох концертів в Берклі. Альбом фінансувався батьком Ліси Клейпула.

Перший студійним альбом "Frizzle Fry" вийшов в 1990 році, і в тому ж році Primus підписали контракт з лейблом Interscope Records.

За підтримки мейджор-лейблу наступний альбом "Sailing the Seas of Cheese" (1991) став "золотим". Кліпи групи з'явилися на MTV. Альбом 1993 року "Pork Soda" досяг 7 місця в чартах Top 10 журналу "Billboard Magazine".

У 1990-х роках музична кар'єра Primus була досить успішною. Група очолювала альтернативний фестиваль Lollapalooza в 1993 році, з'явилася в телешоу Девіда Леттермана і Конана О'Брайена в 1995, і навіть виступила на фестивалі " Woodstock '94 ". На альбомі 1995 "Tales from the Punchbowl" присутній пісня "Wynona's Big Brown Beaver" - найуспішніший сингл групи на сей день (2006), що номінувався на премію Греммі.

У 1996 році Primus написали музику до мультсеріалу " South Park "- його творці виявилися великими фанами групи (див. Початкові титри South Park); трохи пізніше вони записали пісню" Mephisto And Kevin "для пов'язаного з серіалом альбом" Chef Aid: The South Park Album ". Крім того, група творців" South Park " DVDA записала кавер-версію пісні Primus "Sgt. Baker".

У 2000 році Primus спільно з Оззі Осборном (вокал) записали кавер-версію на композицію Black Sabbath "NIB". Вона була випущена синглом, а також на альбомі-триб'ют "Nativity in Black II: A Tribute to Black Sabbath" і на бокс-сеті Озборна "Prince of Darkness". Сингл піднявся на друге місце в хіт-параді "Billboard Modern Rock tracks".

У 2000 році Ліс Клейпул став брати активну участь в інших своїх проектах ("Colonel Les Claypool's Fearless Flying Frog Brigade", "Oysterhead"), і група практично припинила активність. Тільки в 2003 році Primus знову возз'єдналися для запису DVD / EP "Animals Should Not Try to Act Like People", після чого відбулися концертні турне Primus і нерегулярні виступи на різноманітних фестивалях. Деякі концерти Primus, починаючи з 2003 року, складаються з двох відділень, друге з яких включало в себе повністю матеріал одного з перших альбомів. У 2003 році це був альбом "Sailing the Seas of Cheese" (1991), в 2004 "Frizzle Fry" (1990). Після цього Клейпул випустив два сольні альбоми - "Of Whales and Woe" (2006) і "Of Fungi and Foe" (2009).

У 2010 році Ліс Клейпул заявив про повне повернення Primus на сцену і про швидкий вихід нового альбому. У 2011 році група вирушила у невелике світове турне. Перший студійний альбом Primus за 12 років "Green Naugahyde" вийшов у вересні 2011 року.


3. Учасники групи

3.1. В даний час

3.2. Колишні учасники

  • Robbie Bean - ударні
  • Bryan "Brain" Mantia - ударні (1989, з 1996 по 2000 рік)
  • Todd Huth - гітара (з 1984 по 1989 рік)
  • Тім "Herb" Олександр - ударні (з 1989 року по 1996, з 2003 по 2010)
  • Tim "Curveball" Wright - ударні (з 1986 по 1988 рік)

4. Дискографія

4.1. Студійні альбоми

  • 1990 Frizzle Fry
  • 1991 Sailing the Seas of Cheese
  • 1993 Pork Soda
  • 1995 Tales from the Punchbowl
  • 1997 Brown Album
  • 1999 Antipop
  • 2011 Green Naugahyde

4.2. Інші альбоми (EP, концертні, сбонікі)

  • 1989 Suck on This (концертний альбом)
  • 1992 Miscellaneous Debris (EP)
  • 1998 Rhinoplasty (EP)
  • 2003 Animals Should Not Try to Act like People (EP)
  • 2006 They Can't All Be Zingers: The Best of Primus (збірка)

4.3. Сингли

Рік Назва Чарти Альбом
US Hot 100 US Mainstream Rock US Modern Rock
1990 " John The Fisherman " - - - Frizzle Fry
1990 " Too Many Puppies " - - - Frizzle Fry
1990 "Mr. Knowitall" - - - Frizzle Fry
1991 "Jerry Was a Race Car Driver" - - # 23 Sailing the Seas of Cheese
1991 "Tommy the Cat" - - - Sailing the Seas of Cheese
1992 "Those Damned Blue Collar Tweekers" - - - Sailing the Seas of Cheese
1992 "Making Plans For Nigel" - - # 30 Miscellaneous Debris
1993 "My Name Is Mud" - - # 9 Pork Soda
1993 "DMV" - - - Pork Soda
1993 "Mr. Krinkle" - - - Pork Soda
1995 "Wynona's Big Brown Beaver" # 62 (Hot 100 airplay) # 23 # 12 Tales from the Punchbowl
1995 "Mrs. Blaileen" - - - Tales from the Punchbowl
1995 "Southbound Pachyderm" - - # 28 Tales from the Punchbowl
1997 "Shake Hands With Beef" - - - Brown Album
1997 "Over the Falls" - - - Brown Album
1999 "Lacquer Head" - - - Antipop
2000 "NIB" (з Оззі Осборном) - # 2 - Nativity in Black II: A Tribute to Black Sabbath

Примітки

  1. Erlewine, Stephen Thomas Primus - Music Biography, Credits and Discography - www.allmusic.com/artist/primus-mn0000359326. AllMusic. Читальний - www.webcitation.org/6DRf202YV з першоджерела 5 січня 2013.
  2. [ Primus - www.allmusic.com/cg/amg.dll?P=amg&sql=alternative-metal-ma0000012328 (Англ.) на сайті Allmusic Alternative Metal]. Allmusic.
  3. Brunner, Rob Young AND The Listeless - www.ew.com/ew/article/0,, 288930,00. html. Entertainment Weekly. Читальний - www.webcitation.org/6DRf3EcSm з першоджерела 5 січня 2013.
  4. Kerrang! # 343 via ram.org; June 1, 1991 - www.ram.org / music / primus / articles / say_cheese.html
  5. id3v2-00 - ID3.org - www.id3.org/id3v2-00
  6. Bass Player Magazine via ram.org - www.ram.org/music/primus/articles/bp1.html