Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

The Byrds


фото

План:


Введення

The Byrds (МФА: [Bɜrdz] ) - американська рок-група, сформована в Лос-Анджелесі в 1964. Склад групи неодноразово змінювався, фронтмен Роджер Макгуїн - єдиний постійний член групи, що грав у ній з початку і до розпаду групи в 1973.

Група відома перш за все своїми кавер-версіями пісень Боба Ділана : "Mr. Tambourine Man" і "My Back Pages", Піта Сігера : "Turn! Turn! Turn!", а також власними хітами "I'll Feel a Whole Lot Better", "Eight Miles High" і "So You Want to Be a Rock 'n' Roll Star".

"The Byrds" були популярною і впливовою групою з середини 1960-х до початку 1970-х. Спочатку група грала фолк-рок з впливом поп і фолк музики груп Британського вторгнення. Пізніше вони розширили своє звучання такими жанрами як спейс-рок, психоделічний рок, а на альбомі 1968 року "Sweetheart of the Rodeo" кантрі-рок.

У 1991 році "The Byrds" були включені в Зал слави рок-н-ролу. У 2004 році в рейтингу " 50 найбільших виконавців усіх часів за версією журналу Rolling Stone "група зайняла 45 місце.


1. 1964-1965

Група була створена в 1964 році в Лос-Анджелесі початківцями каліфорнійськими музикантами - Роджером Макгинн, Девідом Кросбі і Джином Кларком. Спочатку вони іменували себе The Beefeaters. Молодих музикантів надихали поетичні тексти Боба Ділана і енергійний мерсі-біт The Beatles. Їх мрією було схрестити Ділана з Ленноном, фолк-музику з роком. Після деяких роздумів тріо зупинилося на назві The Byrds - спотворене написання англійського слова "птахи". У цьому позначився інтерес засновників групи до авіації : авіаційні теми лягли в основу цілого ряду їхніх пісень. Незабаром в колектив влилися басист / мандолініст Кріс Хіллмен і ударник Майкл Кларк, якому через брак коштів доводилося репетирувати на картонних коробках замість ударних. У січні 1965 р. група записала перший сингл: на новітню пісню Ділана " Mr. Tambourine Man "було накладено неструнке бринькання дванадцятиструнну гітару і вокальні гармонії в стилі Beach Boys. Хитромудрі слова пісні укупі з незвичним звучанням електричних інструментів (" дженгл-поп ") зробили з неї перший хіт фолк-року. Незабаром пісня посіла першу сходинку хіт-парадів продажів по обидві сторони Атлантики, а про The Byrds стали писати як про" американський відповіді The Beatles ".

У червні 1965 р. у продаж надійшов дебютний альбом групи, "Mr. Tambourine Man", в який увійшли як оригінальні роботи, так і переспіви народних пісень. Натхненна успіхом цієї платівки, звукозаписна компанія зажадала, щоб до кінця року музиканти випустили новий альбом. Цей диск був записаний наспіх і з'явився на прилавках музичних магазинів вже в грудні. Вийшла синглом пісня Піта Сігера "Turn! Turn! Turn!", будучи начинена старозавітними цитатами, повернула The Byrds на перше місце в Billboard Hot 100.


2. 1966-1967

У початку 1966 року The Byrds - як найуспішніша рок-група Америки - вирішили відправитися з гастролями в цитадель новомодної рок-музики - Лондон. Переліт через океан навіяв Кларку загадкові, імпресіоністичні слова пісні "Eight Miles High", яка увійшла в історію як перший шедевр психоделічного року. Звучання цієї пісні здавалося дивним, проте лише небагато розпізнали тут вплив індійської музики - більшість спостерігачів приписало загадковість слів і музики наркотичного дурману. З цієї причини "Eight Miles High" була заборонена на багатьох радіостанціях Америки і Європи, а супутній їй альбом "Fifth Dimension" (липень 1966 р.) показав більш скромні цифри продажів, ніж його попередники.

Сильним ударом по групі обернувся відхід з неї Джина Кларка, який написав велику частину її репертуару. Кілька років по тому він було повернувся в колектив, але протримався в його складі лише три тижні: панічний страх авіаперельотів виключав його участь в концертних турах. У лютому 1967 р. залишилися учасники записали четвертий альбом "Younger Than Yesterday", до якого увійшло кілька відверто посередніх треків. У цей період в групі загострилася боротьба за верховенство, на яке претендував Девід Кросбі. Його поведінка викликала неприйняття в інших учасників групи: так, на фестивалі в Монтерей він зажадав, щоб усім жінкам і дітям було роздано LSD, а потім став виступати разом з головними конкурентами The Byrds на ниві фолк-року - групою Buffalo Springfield.


3. Останні роки і розпад групи (1968-1973)

Внутрішні розбіжності призвели до виключення Кросбі зі складу команди. Його відхід, втім, ніяк не позначився на якості концептуального альбому "The Notorious Byrd Brothers" (січень 1968), який прийнято вважати чи не найбільш послідовним і гармонійним диском The Byrds. Замість Кросбі до участі в групі був притягнутий гітарист / клавішник Грем Парсонс - найближчий друг Кейта Річардса з The Rolling Stones. Під його впливом музиканти поринули в нову для себе стихію кантрі-року. Вони були першою рок-гуртом, що виступав в Нешвіллі - столиці музики кантрі. Вихід записаного з Парсонсом альбому "Sweetheart at the Rodeo" викликав відчуження частини шанувальників. Під натиском лейбла вокал Парсонса був стертий з доріжок цієї платівки, а сам Грем спішно покинув групу.

Після відходу основних учасників класичного складу середини 1960-х The Byrds фактично перетворилися на вивіску, під якою виходили сольні роботи Макгинн - такі, як саундтрек до культового фільму " Безтурботний їздець ". В сенсі комерційного і творчого успіху очолюваний Макгинн колектив поступався не тільки The Flying Burrito Brothers (спільному проекту Хіллмена і Парсонса), але і супергрупи Crosby, Stills, Nash, and Young (біля витоків якої стояли Девід Кросбі та Стефен Стіллз). У 1973 р. члени класичного складу зробили невдалу спробу возз'єднання, після чого група The Byrds була розпущена, на цей раз вже остаточно.


4. Склад

Оригінальний склад

  • Джин Кларк - вокал, перкусія, тамбурин, губна гармоніка, гітара (1964-1966, 1967, 1991)
  • Роджер Макгуїн - гітара, банджо, вокал (1964-1973, 1989-1991, 2000)
  • Кріс Хілллман - бас-гітара, мандоліна, вокал (1964-1968, 1972-1973, 1991)
  • Девід Кросбі - вокал, гітара (1964-1967,1972-1973, 1989-1991, 2000)
  • Майкл Кларк - ударні (1964-1967, 1972-1973, 1991)

Інші учасники

  • Кевін Келлі - ударні (1968)
  • Грем Парсонс - вокал, гітара, електроорган (1968)
  • Кларенс Уайт - гітара, мандоліна, вокал (1968-1973)
  • Джин Парсонс - ударні, губна гармоніка, банджо, гітара, вокал (1968-1972)
  • Джон Йорк - бас-гітара, вокал (1968-1969)
  • Скіп Баттін - бас-гітара, вокал (1969-1973)

5. Дискографія

Рік Назва Примітки
1965 Mr. Tambourine Man Студійний альбом
1965 Turn! Turn! Turn! Студійний альбом
1966 Fifth Dimension Студійний альбом
1967 Younger Than Yesterday Студійний альбом
1968 The Notorious Byrd Brothers Студійний альбом
1968 Sweetheart of the Rodeo Студійний альбом
1969 Dr. Byrds & Mr. Hyde Студійний альбом
1969 Ballad of Easy Rider Студійний альбом; саундтрек до фільму Безтурботний їздець (Easy Rider)
1970 (Untitled) Студійний альбом
1971 Byrdmaniax Студійний альбом
1971 Farther Along Студійний альбом
1973 Byrds Студійний альбом



Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru