Vader

Vader ( veɪ.dəɹ) - польська дез-метал група, заснована в 1983 в Ольштині. На даний момент поряд з Behemoth є лідерами польської екстремальної сцени. Група була названа на честь персонажа Зоряних воєн Дарта Вейдера [1]. Ранній стиль групи спочатку можна було охарактеризувати, як хеві-метал, а з 1985 і як треш-метал. Пізніше музичний стиль групи став повністю відповідати дез-метал. Постійним і незмінним лідером групи був і залишається гітарист, а також вокаліст Піотр "Peter" Вівчарек. Тексти групи часто звертаються до творів Г. Ф. Лавкрафта [2]. За даними на 2002, кількість проданих групою альбомів склало понад півмільйона копій по всьому світу [3].


1. Історія

2. Дискографія

2.1. Демо

  • Live in Decay (1986)
  • Necrolust (1989)
  • Morbid Reich (1990)

2.2. Студійні альбоми

  • The Ultimate Incantation (1992)
  • De Profundis (1995)
  • Black to the Blind (1997)
  • Litany (2000)
  • Revelations (2002)
  • The Beast (2004)
  • Impressions in Blood (2006)
  • Necropolis (2009)
  • Welcome to the Morbid Reich (2011)

2.3. Концертні альбоми

  • The Darkest Age - Live '93 (1993)
  • Live in Japan (1998)

2.4. Міні-альбоми (EP)

  • Sothis (1994)
  • Kingdom (1998)
  • Reign Forever World (2001)
  • Blood (2003)
  • Art of War (2005)
  • Lead Us! (2008)

2.5. Сингли

  • An Act of Darkness / IFY (1995)
  • Carnal / Black to the Blind (1997)
  • Xeper / North (2000)
  • Angel of Death (2002)
  • Beware the Beast (2004)
  • v.666 (2008)
  • The Upcoming Chaos (2008)
  • We Are the Horde (2009)

2.6. Збірники і кавер-альбоми

  • Future of the Past (1996)
  • Reborn In Chaos (1997)
  • Blood / Reign Forever World (2003)
  • XXV (2008)

Примітки

  1. Kinofilia - www.film.com.pl / filmzycia.php (Polish). Interview with Piotr Wiwczarek. - "Piotr Wiwczarek:" В архіві - web.archive.org/web/20060503043205/http :/ / www.film.com.pl / filmzycia.php з першоджерела 3 травня 2006.
  2. Gary Hill: The Strange Sound of Cthulhu: Music Inspired by the Writings of HP Lovecraft. Lulu.com, s. 73. ISBN 978-1-84728-776-2
  3. Roman Rogowiecki. Vader rules. "Billboard". Tom 114, Nr 23, s. 57 (June 8, 2002). Nielsen Business Media, Inc .. ISSN 0006-2510