Безхвостий кролик

Безхвостий кролик [1] ( лат. Romerolagus diazi ) - Ссавець сімейства Зайцева, що мешкає виключно в гірському регіоні в центральній частині Мексики, переважно в районі вулканів Попокатепетль і Істаксіуатль. Видове назву дано на честь Аугустін Діаса (1829-1893) [2].


1. Опис

Довжина тіла від 27 до 32 см, вага від 400 до 600 г безхвостий кролик відноситься до найменших представників свого сімейства. Його хутро має сіро-бурий окрас, вуха короткі й круглі, хвіст настільки малий, що не помітний зовні.

2. Місцеперебування

Життєвий простір - це пінієвиє ліси з густим підліском, частіше на висоті від 2800 до 4200 метрів над рівнем моря. Тварини активні переважно в сутінки, проводячи решту часу в своїх норах. Ці будови довжиною до 5 м часто мають з міркувань безпеки кілька виходів. Часто загальну нору ділять від 2 до 5 тварин. Між собою тварини спілкуються, видаючи високі скрипучі звуки, що нагадують голос Пищуха, а також, тарабанячи за допомогою задніх лап. Харчуються тварини травою.


3. Розмноження

Цілий рік безхвості кролики можуть виробляти на світ дитинчат, пік народжень припадає на дощове літо. Період вагітності складає приблизно від 38 до 40 днів, в посліді від одного до 4-х (в середньому 2) дитинчат. Вони проводять перші тижні життя в норі, однак, вже через 3 тижні приймають твердий корм і стають самостійними у віці одного місяця.

4. Охоронний статус

Хоча вид знаходиться в Мексиці під охороною, на нього іноді все ще полюють. Однак, основна загроза - це викорчовування лісу під поля і пасовища. Сьогодні область поширення виду розділена на 3 маленьких плями. За даними МСОП вид має статус endangered.

Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., 1984. - С. 206. - 10 000 екз.
  2. Bo Beolens, Michael Watkins, and Mike Grayson The eponym dictionary of mammals. - Baltimore: The Johns Hopkins University Press, 2009. - P. 110. - 574 p. - ISBN 978-0-8018-9304-9

Література

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9