Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Благородний олень


Благородний олень

План:


Введення

Благородний олень [1] ( лат. Cervus elaphus ) - Парнокопитне ссавець з сімейства Оленьово.


1. Підвиди

Шляхетний олень об'єднує в собі багато підвидів, представники яких відрізняються один від одного тільки розмірами, вагою, забарвленням і деякими іншими відмінностями. Кавказький олень, європейський олень, марал, бухарський олень або тугайні олень, вапити, изюбрь - всі вони є підвидами цієї тварини. Це можна легко визначити за такими параметрами, як шерсть тварини, яка в літній період не має плямистого забарвлення, а біла пляма під хвостом велике і піднімається вище початку хвоста. Cervus elaphus має роги з великою кількістю відростків (як правило, їх не менше п'яти), які утворюють своєрідну впізнавану крону на вершині роги.


2. Зовнішній вигляд

Підвиди благородного оленя мають різні розміри. Наприклад, досить великі марал і вапити важать більше 300 кг і досягають довжини тіла понад 2,5 м при висоті в холці 130-160 см, а невеликий бухарський олень важить менше 100 кг і має довжину тіла 75-90 см. Можуть відрізнятися підвиди і формою рогів. Наприклад, європейський олень має велику кількість відростків, а марали не мають крони, зате сам ріг дуже масивний і дає 6-7 відростків. Всього підвидів благородного оленя налічується понад півтора десятка.

  • Red Deer Stag.jpg
  • Red deer stag.jpg
  • Cervus elaphus (female). Jpg

3. Поширення

Скелет благородного оленя
Ареал благородного оленя в Європі

Благородний олень живе в багатьох місцях світу. Ареал досить великий. Це тварину можна зустріти по всій території Західної Європи, в Алжирі і Марокко, у Південній Скандинавії, Афганістані, Монголії, Тибеті, в Південно-Східному Китаї. Найбільшого поширення Cervus elaphus отримав у Північній Америці. Завезений в Австралію і Нову Зеландію, Аргентину і Чилі. Там благородний олень акліматизувався і відмінно себе почуває.

На території колишнього Радянського Союзу ця тварина зустрічалося в Прибалтиці, на Україна, в Білорусії. Нез'ясованим питанням залишається поширення благородного оленя в Середньоросійської лісостепу в минулому. За одними даними, він ніколи не мешкав в даному регіоні і був акліматизований в кінці XIX століття, за іншими - його ареал включав цю територію, але був тут повністю винищений вже до середини XVIII століття. В даний час олені численні в Воронезькому і Хоперский заповіднику, зустрічаються в інших лісах Липецькій і Воронезької областей. В Тамбовської області винищені в 90-х роках XX століття. [2]

Благородний олень воліє широколистяні, субтропічні і тайгові ліси, береги річок та гірські альпійські луки. В Саянах водяться марали, які живуть у верхніх межах лісів, що переходять в альпійські луки. Улюблене місце проживання ізюбра - дубові ліси Сіхоте-Аліна. Бухарський олень воліє береги річок, зарості тополь і різних чагарників.

Найбільша чисельність благородних оленів зараз у лісах в околицях Чорнобиля, т. к. радіоактивний фон тут зараз в нормі, а люди сюди не повернулися.


4. Харчування

Благородний олень

Харчується благородний олень найрізноманітнішою їжею. Основною їжею цієї тварини є трав'яниста рослинність, злаки, бобові. Навесні, після складного для тварин пори року - зими, особливе значення надається вживання в їжу белковой рослинності, для поповнення сил та отримання повноцінного вітамінного корму. У зимовий період часу, якщо сніговий покрив не дуже великий, благородний олень користується можливістю видобувати впали восени листя з дерев, різні стебла і кору чагарників. Вживають також хвою сосни і їли. Великою підмогою в зимовий період часу для оленів є жолуді, які тварина видобуває з-під снігу. Також в їжу йдуть каштани, всілякі горіхи, насіння багатьох видів рослин. Гриби, лишайники, плоди, ягоди - все йде в їжу благородному оленя. Харчування може змінюватися в залежності від того, який урожай був у попередній зими рік. У їжу вживають благородні олені сіль, добуваючи її на солонцях. Лижуть сіль, гризуть землю, яка сповнена мінеральними солями, поповнюють недолік мінералів в організмі, користуючись мінеральними джерелами. У спеку не пасуться, а лежать в тіні, лише вранці та ввечері виходячи на пасовища. Від спеки рятуються в річках, де можуть проводити більшу кількість часу доби. Бухарський олень виходить на пасовище вночі. Взимку, коли температура повітря опускається досить низько, тварини змушені харчуватися практично весь день, щоб поповнити запас енергії.


5. Розміри ділянок проживання

Пасущийся благородний олень

Благородний олень займає територію, за розмірами залежну від того, наскільки багато корму на ній. Чим більше їжі, тим можуть бути менше розміри ділянки перебування. Тварини мітять свої ділянки, і особини з іншого стада вже не переступають кордонів, а якщо й потрапляють на територію випадково, то відразу ж виганяють дорослими особинами, які стежать за тим, щоб територія їх проживання була недоторканною. На 1000 га може жити і годуватися стадо з 4 оленів, а може і з 30, залежно від кормової можливості ділянки.

Олені, що живуть в горах, ведуть кочовий спосіб життя, восени спускаються в більш низькі, мало снігові місця гір, а з весни до осені піднімаються вгору, де їжі стає достатньо. Як тільки випадає перший сніг, до місць зимівель направляються самки з дітьми, трохи пізніше по стопах самок просуваються самці. Ці тварини чудово плавають, так що перешкоди у вигляді річок для них не страшні.


6. Гон

Суперники

Стадо благородних оленів складається з 3-6 особин, іноді їх кількість зростає. Стадо складається з дорослої самки і її дитинчат за кілька попередніх років. Гон починається восени. У цей період самці організують гареми з певної кількості самок, чия кількість може бути від двох до двадцяти. В інший час самці живуть окремо. Рев оленів можна чути близько місяця, він розноситься дуже далеко, за кілька кілометрів. Голос ревучого оленя включає в себе самі різні звуки, від хрипких до низьких і протяжних, що нагадують мукання. Найточніше визначення реву оленів - це "трубний голос", саме звук труби найближче за звучанням голосу благородного оленя. Вид ревучого оленя зображували художники на картинах: закинута на спину голова з розкішними рогами, копита, розкидають землю, - все це властиво цією твариною.

У період гону можливі бійки між самцями, завдяки яким тварини встановлюють першість. Суперники стикаються рогами, намагаючись збити з ніг одне одного. Слабші самці швидко покидають поле бою. Дізнатися, сильний самець чи слабкий, можна не тільки за зовнішнім виглядом, але навіть по голосу. У сильного і більш досвідченого оленя голос хрипкий і низький, а у молодого і слабкого - більш високий і чистий. Поєдинки вкрай рідко закінчуються трагічно, хоча бували випадки, коли самці ламали роги, або так перепліталися ними, що не могли самостійно розчепитися і просто вмирали від голоду.

Серед самців зустрічаються безрогі особини - вони не беруть участь у поєдинках, а намагаються непомітно потрапити в чужий гарем.


7. Розмноження

Самка алтайського марала (Cervus elaphus sibiricus), Східний Казахстан

Самці готові до розмноження в 5-6-річному віці. Самки стають статевозрілими раніше - до трьох років, іноді ще раніше. Вагітність триває 8,5 місяців, оленята народжуються в теплу пору року. Отелення відбувається в затишних місцях. Самки народжують, як правило, одного оленя, рідко двох. Забарвлення маленького оленяти плямиста, дуже допомагає йому маскуватися. На перших порах це основний захист оленя. Самостійно харчуватися вони починають у віці одного місяця, але паралельно з травою вони смокчуть самку, іноді до однорічного віку.

Через рік у молодих самців починають з'являтися на лобі горбки, які пізніше перетворяться на розкішні роги. Хоча перші роги не будуть мати розгалужень і навесні будуть обнулені. З кожним наступним роком кількість відростків на рогах буде збільшуватися, а самі роги будуть ставати потужніші і сильніше. Найбільших розмірів вони досягають у віці самців від 5 до 12 років, потім вони стають з кожним роком менше, слабкіше, зменшується кількість відростків. Рогу скидаються в березні-квітні, іноді, в теплі зими, - в січні-лютому. Окостеніння пантів відбувається в липні-серпні.


8. Вороги

Природним ворогом благородного оленя є вовки. Як правило, дорослого оленя одному хижакові важко добути, з великою особиною справляється тільки зграя. Захищаються олені за допомогою копит, а самці ще й рогами. Також полюють на оленів тигр, леопард, рись, росомаха і ведмідь. В основному видобутком хижаків є молоді оленята або ослаблені й хворі особини.

Головним ворогом благородного оленя з повним правом можна вважати людини. Полювання на нього в багатьох місцях заборонено, тварини знаходяться під охороною як рідкісні. Завдяки зусиллям ентузіастів чисельність благородного оленя зростає.


9. Панти

Зростання рогів благородного оленя

Панти (неокостеневшіе роги) оленів мають велику цінність, завдяки своїм лікувальним властивостям. Пантовое оленярство виникло багато років тому і широке поширення набуло на Алтаї. Оленів, яких розводять для цих цілей, перебувають у спеціальних загонах, панти зрізають з живих тварин.

Спиртово-водний екстракт, що виділяється з пантів, використовується у фармакології як загальнотонізуючу і адаптогенну лікарський засіб. У Росії екстракт пантів благородного оленя зареєстрований під торговою маркою "Пантокрин" ще в 1970 році. Даний препарат може застосовуватися у складі комплексної терапії при астенії (перевтомі), неврастенії і артеріальної гіпотензії. [3]


10. Геральдика

Зображення благородного оленя використовується на гербах багатьох міст. Благородний вигляд, краса зробили це тварина популярним в геральдиці.

Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова - М .: Рос. яз., 1984. - С. 126. - 10 000 екз .
  2. Фрагменти книги "Тамбовський ліс" - www.tstu.ru / win / tambov / les / mlek.htm
  3. Пошук по базі даних ЛЗ, опції пошуку: МНН - панти благородного оленя екстракт, прапори "Шукати у реєстрі зареєстрованих ЛС", "Шукати ТКФС" - www.regmed.ru / search.asp. Обіг лікарських засобів. ФДМ "Науковий центр експертизи засобів медичного застосування" Росздравнадзора РФ (23.08.2010).

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Лавр благородний
Олень Куля
Олень у геральдиці
Плямистий олень
Північний олень
Білохвостий олень
© Усі права захищені
написати до нас