Білохвостий олень

Білохвостий або віргінський олень [1] ( лат. Odocoileus virginianus ) - Найбільш поширений вид Оленьово в Північній Америці. Він помітно менше і витонченіше вапіті (підвиду благородного оленя), що зустрічається, як правило, в тих же регіонах.


1. Зовнішній вигляд

Біжить білохвостий олень

Взимку вовна світло-сіра, а влітку набуває червонуватого відтінку, зверху трохи сильніше, ніж знизу. Своєю назвою цей вид зобов'язаний хвосту, верхня сторона якого коричнева, а нижня - біла. Тікаючи, цей олень піднімає хвіст, сігналізуя родичам про небезпеку. Роги носять тільки самці. Після шлюбного сезону вони скидають роги, а на їх місці починають утворюватися нові. Обидва роги мають форму півмісяця, опуклого вперед і в сторони. На кожному з рогів від шести до семи відростків.

Величина білохвостого оленя варіює залежно від підвиду. У тварин, що мешкають на півночі США, висота в холці становить 1,0-1,1 м, а вага самця становить від 100 до 150 кг. Самки трохи менше і легше. У міру просування на південь, підвиди стають менше. На островах Флорида-Кіс живуть білохвості олені з середньою величиною в холці 60 см і вагою 35 кг, що є наслідком острівний карликовості. Тривалість життя складає приблизно десять років.


2. Поширення

Білохвостий олень поширений від півдня Канади до Перу і півночі Бразилії. Він відноситься до найбільш поширених видів сімейства Оленьово, пристосувавшись до різних середовищ існування. Цього оленя можна зустріти як в обширних лісах Нової Англії, так і в прерії, в болотах Еверглейдс, в напівпустелях Мексики і Аризони. В Південній Америці він населяє тугайні лісу, прибережні чагарникові савани і північні схили Анд, проте відсутня в дощових лісах. В Центральній і Південній Америці білохвостий олень зустрічається, як правило, більш рідко, ніж у Північній.

Білохвості олені були інтродуковані і в інших частинах світу. В 1950-х роках їх завезли в Фінляндію, звідки вони самостійно поширилися в інші країни Скандинавії. В Чехії також є завезена популяція. Крім того, білохвостий олень є одним з семи видів оленів, які були завезені в Нову Зеландію для полювання.


3. Поведінка

Дитинча в траві

Білохвостий олень веде в цілому скоріше одиночний спосіб життя, ніж в групі. Тим не менш, поза шлюбних сезонів самки і самці час від часу утворюють неміцні групи. Для спарювання самці знаходять собі окремих самок і, на відміну від вапіті, не намагаються стати господарем гарему. Після 200-денної вагітності самки народжують на світ від одного до двох, зрідка трьох, дитинчат. Як і у багатьох видів, шерсть дитинчат білохвостого оленя після народження усіяна білими плямами.

Білохвостий олень харчується листям, травами, нирками, ягодами та іншими дикими плодами, а також деревною корою. У нього є безліч ворогів. Крім людини, ними є вовки, пуми, ведмеді і койоти, в Південній Америці також ягуари.


4. Загрози і захист

Самка, Коста-Ріка

Перед появою європейців у Північній Америці мешкала за деякими оцінками близько 40 мільйонів білохвостих оленів. На них полювали індіанці, що однак не мало впливу на чисельність популяцій. Колоністи почали полювати на оленів через їхні шкури, а також просто для розваги. До 1900 року чисельність білохвостого оленя різко скоротилася, поки не досягла всього 500 тисяч особин. З тих пір обмеження полювання призвели до значного поліпшення, проте ситуація все ще сильно різниться залежно від регіону. У деяких регіонах, наприклад прилеглих до Великим озерам, білохвості олені зустрічаються настільки ж часто, як і раніше. В цілому, популяція цього виду в США оцінюється в 14 мільйонів особин.

Деякі підвиди вважаються майже вимерлими і складаються в Червоному списку МСОП. До них відносяться

  • Рифовий олень (Odocoileus virginianus clavium), що мешкає на островах Флорида-Кіс. Це найбільш дрібний підвид білохвостого оленя. Через інтенсивного полювання в 1945 році їх залишилося всього 26 особин. Масштабні заходи щодо захисту цих тварин дозволили чисельності зрости до 300 особин в наші дні, однак підсилюється туризм на островах дає привід для занепокоєння. Майже всі рифові олені живуть на островах No Name Key і Big Pine Key. Іноді олені досягають вплав і сусідніх островів, проте відсутність там питної води змушує їх повертатися. МСОП оцінює цей підвид як що знаходиться в серйозній небезпеці.
  • Колумбійський білохвостий олень (Odocoileus virginianus leucurus), названий на честь річки Колумбія в штатах Вашингтон і Орегон. Його чисельність внаслідок руйнування людиною життєвого простору впала до 400 особин. Сьогодні існують 3000 особин цих тварин, через що Служба рибних ресурсів і дикої природи США в 2003 році вирішила викреслити колумбійського білохвостого оленя зі списку загрозливих видів. В МСОП даний підвид оцінюється як що знаходиться в найменшій небезпеці.

5. Різне

Найближчим родичем білохвостого оленя є чорнохвостий олень. Обидва види можуть виробляти плідне потомство і іноді можна зустріти гібридів обох видів.

Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., 1984. - С. 127. - 10 000 екз.