Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Вовк


Вовк

План:


Введення

Вовк, або сірий вовк, або звичайний вовк [1] ( лат. Canis lupus ) - Хижий ссавець сімейства псових. Разом з койотом (Canis latrans) і шакалом (Canis aureus) складає невеликий рід вовків (Canis). Крім того, як показують результати вивчення послідовності ДНК і дрейфу генів, є прямим предком домашньої собаки, яка зазвичай розглядається як підвид вовка (Clfamiliaris). Вовк - найбільш велике тварина у своєму сімействі: довжина його тіла (з хвостом) може досягати 160 см, висота в холці до 90 см; маса тіла до 62 кг.

Колись вовк мав набагато більше поширення в Євразії та Північній Америці. У наш час його ареал і загальна чисельність тварин помітно зменшилися, головним чином в результаті людської діяльності: зміни природних ландшафтів, урбанізації і масового винищення. У багатьох регіонах світу вовк знаходиться на межі повного зникнення, хоча на півночі материків його популяція все ще залишається стабільною. Незважаючи на те, що популяція вовків продовжує зменшуватися, він до цих пір в багатьох місцях є об'єктом полювання як представляє потенційну небезпеку для людини і домашньої худоби, або заради розваги.

В якості одного з ключових хижаків вовки грають дуже важливу роль в балансі екосистем таких біомів, як ліси помірних широт, тайга, тундра, гірські системи і степу. Всього виділяють приблизно 32 підвиди вовка, що розрізняються розмірами і відтінками хутра. На території Російської Федерації найчастіше зустрічаються звичайний (Cllupus) і тундровий (Clalbus) вовки.

Слов'янське слово вовк сходить до праіндоєвропейської лексиці ( лит. vilkas ; ньому. wolf ).


1. Опис

1.1. Зовнішній вигляд

Розміри і загальна вага вовків схильні сильній географічної мінливості; відмічено, що вони змінюються пропорціально в залежності від навколишнього клімату і в повній відповідності з правилом Бергмана (чим більш холодний клімат, тим більше тварина). У загальному випадку висота тварин у холці коливається в межах 60-85 см, довжина 105-160 см, а вага 32-62 кг, що робить звичайного вовка одним з самим великих ссавців в сімействі. [2] У рідкісних випадках у північній частині Північної Америки окремі екземпляри можуть важити понад 77 кг, [3] а найбільша тварина було зареєстровано в 1939 г на Алясці : його вага складала близько 80 кг. [4] Для найменших підвидом слід вважати арабського вовка (Cl arabs), самки якого в зрілому віці можуть важити всього 10 кг. У межах однієї популяції самці завжди крупніше самок приблизно на 20%, і з більш лобатій головою. [5]

За загальним виглядом вовк нагадує велику гостровуха собаку. Ноги високі, сильні; лапа більший і більш витягнута, ніж собача, довжина сліду близько 15 см, ширина 7 см, середні два пальці винесені вперед, що дозволяє відрізняти сліди вовка від собачих. Голова широколоба, морда відносно широка, сильно витягнута і з боків обрамлена "бакенбардами". Масивна морда вовка добре відрізняє його від шакала і койота, у яких вона більш вузька і гостра. До того ж вона дуже виразна: вчені розрізняють більше 10 мімічних виразів: гнів, злість, покірність, ласка, веселощі, настороженість, погроза, спокій, страх. [6]

Череп великий, масивний, високий. Носовий отвір широке, особливо помітно розширюється донизу. Найбільша довжина черепа самців 268-285, самок 251-268, кондилобазальная довжина черепа, самців 250-262, самок 230-247, вилична ширина самців 147-160, самок 136-159, межглазнічная ширина самців 84 - 90, самок 78 - 85 , довжина верхнього ряду зубів самців 108-116, самок 100-112 мм.

Будова зубів вовка - важлива характеристика, що визначає спосіб життя цього хижака. На верхній щелепі є 6 різців, 2 ікла, 8 премолярів і 4 моляра. Нижня щелепа містить на 2 моляра більше. [7] Четверті верхні премоляри і перші нижні моляри становлять м'ясоїдні зуби, які виконують головну роль при розділі дичини. Важливу роль також відіграють ікла, якими хижак утримує і тягне жертву. Зуби вовка здатні витримувати навантаження більше 10 мегапаскалей і є як його головною зброєю, так і засобом захисту. [4] Їх втрата для вовка згубна і веде до голоду та втрати дієздатності.

Хвіст досить довгий, товстий і, на відміну від собачого, завжди опущений вниз; мисливці називають його "поліном". Хвіст є виразним "мовою" вовка. За його положенню і руху можна судити про настрій вовка, якщо він спокійний або він боїться, його положення в зграї.

Хутро у вовків густий, досить довгий і складається з двох шарів, через що іноді тварина виглядає більшим, ніж воно є насправді. Перший шар шерсті складається з жорстких остьовіволосся, які відштовхують воду і бруд. Другий шар, званий підшерстям, включає в себе водонепроникний пух, зігріваючий тварина. Пізньої весни або раннім літом пух грудочками відшаровується від тіла ( линька), при цьому тварини труться об камені або гілки дерев заради полегшення цього процесу.

Лежить вовк

Між підвидами вовка є значні відмінності в забарвленні, часто у відповідності з навколишнім середовищем. Лісові вовки - сіро-бурі. Тундрові - світлі, майже білі. Пустельні - сірувато-рудуваті. У високогір'ях Центральної Азії у вовків забарвлення яскраво-охристая. Крім цього зустрічаються чисто білі, руді або майже чорні особини. У вовченят забарвлення однотонна, темна і з віком світлішає, а блакитна райдужна оболонка очей через 8-16 тижнів життя зазвичай стає золотисто-жовтою або помаранчевою [8]. У рідкісних випадках очі у вовків залишаються блакитними на все життя [9]. У межах однієї популяції забарвлення шерсті також може відрізнятися в окремих особин або мати змішані відтінки. Відмінності відносяться тільки до зовнішнього шару вовни - підшерсток завжди сірий. Часто вважають, що колір шерсті покликаний злити тварини з навколишнім середовищем, тобто виконує роль камуфляжу, а проте це не зовсім так: деякі вчені вказують на те, що змішані кольори підсилюють індивідуальність конкретної особини [10].


1.2. Голос

Різноманітність і діапазон частот голосових засобів вовків значно перевершують можливості абсолютної більшості тварин (крім людини і рукокрилих). Вовки видають такі звуки, як виття, завивання, скиглення, бурчання, гарчання, тявканье, гавкіт. Кожен звук має величезну кількість варіацій [11].

Реакція вовків на ці звуки свідома. За допомогою голосу вовки можуть передавати дуже складні повідомлення - про знаходження певного звіра в певному місці. Так, дослідник Фарлі Моует спостерігав в канадській тундрі, як по ланцюжку вовки передавали на великі відстані інформацію про те, що очікувані ними карібу рушили на південь і знаходяться там-то. При цьому вовк спочатку слухає інформацію, що доносяться від іншого вовка, який може перебувати у восьми кілометрах. Потім передавальний відкидає голову назад і виє вібруючим виттям: спочатку низьким, але закінчується на найвищій ноті, ще сприймається людським слухом. Перевірка вовчого повідомлення про знаходження карібу підтвердила цей випадок. Вовки можуть повідомляти один одному і про появу людей [11].

Сигнал до нападу у вовків - це бойовий клич, що подається ватажком зграї. Звук цей схожий на гарчання розлюченого собаки, що впадає на людину [11].

Вовки виють на світанку або в сутінках, але не кожен день. Починається вої з сольного завивання ватажка, яке істотно відрізняється від завивання інших членів зграї. Вони приєднуються трохи пізніше. Хоровий виття зазвичай закінчується дзявкучими верескливим гавкотом [11].

Колективне голосове творчість зграї є ознакою суспільного життя. Пристрасть вовків до нього має емоційну основу і загострює почуття приналежності до зграї. Також це засіб спілкування з іншими зграями і отбівшіміся побратимами [11].

Деякі люди вміють розуміти звукові повідомлення, якими обмінюються вовки; до таких ставився ескімос утік, зустрінутий в канадській тундрі Ф. Моует [11].


1.3. Адаптації

В ході еволюції у вовків сформувався ряд фізіологічних характеристик, які дозволяють їм у пошуках їжі подорожувати на далекі відстані. Цьому сприяють вузька обтічна грудна клітка, похила спина і сильні ноги. Відстань в декілька кілометрів вони легко пробігають підтюпцем зі швидкістю в 10 км / год, а під час погоні цілком можуть досягти швидкості і в 65 км / год [12], при цьому роблячи стрибки до 5 м. [13] Будова лап тварин дозволяє їм почувати себе вільно в умовах різних ландшафтів, у тому числі й у глибокому снігу. Між пальцями лап є невеликі перетинки, завдяки яким питоме навантаження на поверхню зменшується, і хижаки здатні пересуватися по снігу значно швидше своїх жертв. Ще однією особливістю будови лап є те, що вовки при пересуванні спираються не на всю ступню, а тільки на пальці, тобто є "пальцеходящие" - такий спосіб пересування допомагає їм балансувати свою вагу. Передні лапи крупніше задніх і мають додатковий (п'ятий) рудиментарний палець з внутрішньої сторони плесна. [14] щетиниста шерсть і тупі кігті допомагають утримувати рівновагу на слизькій поверхні, а особливі кровоносні судини захищають лапи від переохолодження. [15] Пахучі залози, розташовані на лапах між пальцями, залишають за твариною розпізнавальні сліди, які з одного боку полегшують орієнтування на місцевості, а з іншого повідомляють іншим вовкам інформацію про пересування ватажка. [15] Ще однією особливістю, що допомагає тваринам вижити в умовах суворої зими, є низька теплопровідність хутра (в 1,2-1,5 рази нижче теплопровідності шкурок ондатри і бобра).


2. Поширення

2.1. Ареал

Ареал розповсюдження вовка. Зеленим кольором позначено нинішній ареал, червоним - початковий.

В історичний час серед наземних ссавців ареал вовка посідав друге місце за площею після ареалу людини, охоплюючи велику частину Північної півкулі; зараз сильно скоротився.

В Європі вовк зберігся в Іспанії, Україна, Росії, Білорусі, Португалії, Італії, Польщі, Скандинавії, на Балканах, і в Прибалтиці. В Азії він населяє Корею, частково Китай і півострів Індостан, Грузію, Азербайджан, Казахстан, Афганістан, Іран, Ірак, північ Аравійського півострова; в Японії вимер (підвид Canis lupus hodophilax). В Північній Америці водиться від Аляски до Мексики. У Росії відсутня тільки на деяких островах ( Сахалін, Курили).


2.2. Місце проживання

Вовк живе в самих різних ландшафтах, але віддає перевагу степу, напівпустелі, тундру, лісостеп, уникаючи густих лісових масивів. У горах поширений від підніжжя до області альпійських лугів, дотримуючись відкритих, слабо пересічених ділянок. Може селитися недалеко від людського житла. У тайговій зоні поширився слідом за людиною, у міру вирубки тайги.

Вовк - досить територіальне істота. Розмножуються пари, а нерідко і зграї, живуть осіло на певних ділянках, межі яких позначаються пахучими мітками. Діаметр ділянки, зайнятої зграєю взимку, зазвичай 30-60 кілометрів. Навесні і влітку, коли зграя розпадається, зайнята нею територія поділяється на кілька фрагментів. Кращий з них захоплює і утримує основна пара, решта вовки переходять на полубродячій спосіб життя. У відкритих степах і тундрі вовки нерідко кочують слідом за пересуваються стадами худоби або домашніх оленів.

Вовк відпочиває в лігва

Лігва влаштовуються для виведення потомства; зазвичай їм служать природні притулки - ущелини в скелях, зарості чагарнику і т. п. Іноді вовки займають нори борсуків, бабаків, песців та інших звірів, рідше риють їх самостійно. Найбільше до лігва прив'язана самка під час вирощування потомства, самець ним не користується. Молодняк виводиться в укритих місцях: в лісовій смузі - переважно в густому чагарнику, на гривах серед багнистих боліт; в степах - по зарослих чагарником ярах, балках і сухим тростинним заростях біля озер; в тундрі - на пагорбах. Характерно, що вовки ніколи не промишляють поблизу від свого житла, а на відстані 7-10 км і далі. Після того, як вовченята підростуть, звірі перестають користуватися постійним лігвом, а влаштовуються на відпочинок в різних, але надійних місцях. Маленькі вовченята коричневого забарвлення, дуже схожі на звичайних щенят.


3. Спосіб життя і харчування

Вовк - типовий хижак, що добуває їжу активним пошуком та переслідуванням жертв.

Основу харчування вовків складають копитні тварини: в тундрі - північні олені; в лісовій зоні - лосі, олені, козулі, кабани; в степах і пустелях - антилопи. Нападають вовки і на домашніх тварин (овець, корів, коней), в тому числі на собак. Ловлять, особливо поодинокі вовки, і більш дрібну здобич: зайців, ховрахів, мишоподібних гризунів. Влітку вовки не пропускають нагоди з'їсти кладку яєць, пташенят, сидячих на гніздах або годуються на землі тетерячих, водоплавних та інших птахів. Часто добувають і домашніх гусаків. Здобиччю вовків часом стають лисиці, єнотовидні собаки, корсаки; зрідка голодні вовки нападають на сплячих у барлогу ведмедів. Відомо багато випадків, коли вони розривали і з'їдали ослаблених звірів, поранених мисливцями або сильно постраждали в бійці в період гону. На відміну від багатьох інших хижаків вовки часто повертаються до недоїденим залишках своєї здобичі, особливо в голодний час року. Не гидують трупами домашньої худоби, а на морських узбережжях - тушами тюленів і інших морських звірів, викинутими на берег. У періоди без харчів вовки їдять плазунів, жаб і навіть великих комах (жуків, сарану). Вовки, особливо в південних районах, поїдають і рослинні корми - різні ягоди, дикі та садові фрукти, навіть гриби. В степах вони часто роблять набіги на баштани кавунів і динь, задовольняючи не стільки голод, скільки спрагу, оскільки потребують регулярного, рясному водопої.

Виють вовки
(Аудіо)
Вовче виття
Допомога по відтворенню

Активні переважно в нічні години. Про свою присутність вовки нерідко дають знати голосним виттям, що сильно відрізняється у запеклих самців, вовчиць і молодняку. Із зовнішніх почуттів у вовка краще всього розвинутий слух, трохи гірше - нюх; зір значно слабкіше. Добре розвинена вища нервова діяльність поєднується у вовків з силою, спритністю, швидкістю та іншими фізичними даними, підвищують шанси цього хижака в боротьбі за існування. При необхідності вовк розвиває швидкість до 55-60 км / год і здатний робити переходи до 60-80 км за ніч. А розганяється до галопу за кілька секунд, долаючи 4 метри, після чого вже мчать щодуху.

Нападаючи на стадо, вовки часто ріжуть декілька тварин, розриваючи їм горло або розпорюючи черево. Нес'еденний м'ясо вовки залишають про запас. Відзначалися випадки нападу вовка на людину [16] [17].

Психічно вовк високо розвинений. Це виражається в умінні орієнтуватися в обстановці і йти від небезпеки, а також у способах полювання. Відомі випадки, коли зграя вовків поділялася, і одна частина залишалася в засідці, а інша наганяла на неї здобич. У зграї, що переслідує лося або оленя, часто одні вовки біжать по п'ятах жертви, а інші - навперейми або труси не поспішаючи й, відпочивши, змінюють передових, поки не візьмуть жертву змором.


4. Соціальна поведінка і розмноження

Вовки моногамні, тобто на одного самця припадає одна самка. Крім того, для вовків типовий сімейний спосіб життя: вони живуть зграями від 3 до 40 особин - сімейними групами, що складаються з пари ватажків - альфа-самця і альфа-самки, їхніх родичів, а також сторонніх одиноких вовків. [18] Пари утворюються на невизначено довгий термін - до тих пір, поки один з партнерів не гине. [19] Всередині зграї спостерігається строго позначена ієрархія, на вершині якої знаходиться домінуюча пара, потім слідують дорослі члени сім'ї, одинокі вовки і врешті щенята останнього посліду. Як правило, інстинкт змушує хижаків шукати собі партнера і територію для розмноження поза своєї зграї. Розсіювання досягли статевої зрілості звірів відбувається круглий рік, і щенята одного посліду зазвичай разом не спаровуються. [20]. Статева зрілість настає на третій чи четвертий рік життя. [19] [21]


4.1. Шлюбний період

З настанням шлюбного періоду, який змінюється залежно від широти припадає на Січень - Квітень [19], у зграї наростає напруженість: самець і самка домінуючою пари агресивно охороняють свого партнера від інших членів зграї [19], а навколо молодих і одиночних старих вовчиць збирається група самців, між якими виникають запеклі бійки, часом зі смертельним результатом. Як тільки нова пара формується, самець і самка разом починають пошук місця для майбутнього зачаття і виведення потомства. У цей період, до настання тічки, самець і самка всіляко доглядають один за одним, тримаються пліч-о-пліч і заграють один з одним. У звичайних умовах за сезон зграя виводить тільки одне потомство, причому батьками цуценят виступає пара ватажків. Коли у альфа-самки настає стан Еструс (а це буває один раз на рік і триває 5-14 днів) [22], вона та її партнер залишають зграю, усамітнюються і паруються. Про те, що у самки настає тічка, самець дізнається по запаху феромонів, що виділяються з сечею самки. З початком тічки самка протягом декількох днів несприйнятлива до спаровування, і тільки з початком овуляції спарювання відбувається.


4.2. Розмноження

Після 62-65 днів вагітності самки приносять від 3 до 10-13 сліпих вовченят, прозрівають на 12-13 день. Підросли вовченят батьки годують відрижкою з з'їденого м'яса, пізніше - убитої здобиччю. У вигодовуванні вовченят бере участь вся зграя.

До кінця літа молоді (прибуток) вовки починають брати участь у полюваннях разом з дорослими. В цей час до родини приєднуються вовченята, що народилися в попередньому році (переярки) і відігнані на час розмноження. Зграя тримається разом до початку тічки, коли колишні переярки беруть участь у розмноженні, а прибулі вовки тимчасово відганяються. Зграя вовків в осінньо-зимовий сезон може складатися з двох старих, 3-6 прибулих і 2-4 переярков, тобто з 7-12 особин, рідко більше.

Вовк звичайний на 5 білоруських рублях 1992

Хоча вовки уважно піклуються про своє потомство, до 60-80% цуценят гинуть у перший рік життя. Вовчиці досягають статевої зрілості на другий рік життя, а самці - в 3 роки. У природі вовки доживають до 15 років, але вже в 10-12 років у них виявляються ознаки старості.

На відміну від домашніх тварин, у яких тічка проходить 2 рази на рік, у вовків в році 1 тічка. Цей період співвідноситься з порою року так, щоб вовченята з'явилися на світ в теплу весняну пору, коли достатньо їжі. Самка до настання тічки не прийме сексуальних загравань самця.


5. Господарське значення

Вовк завдає шкоди тваринництву і мисливському господарству, але з іншого боку, грає важливу роль в екосистемі, контролюючи чисельність тварин і знищуючи слабких і хворих особин. Полювання на вовка ведеться круглий рік і без особливих дозволів. Це робиться з метою зниження популяції тваринного, що завдає шкоди тваринництву.

Шляхом схрещування деяких порід собак і вовка, були створені нові породи, такі як: вовча собака Сарлоса або волкособ.


6. Образ вовка в культурі


6.1. Образ вовка в народних переказах

Вовк є традиційним героєм народних казок і епосів більшості народів світу, йому відводиться важлива роль у міфології багатьох, переважно північних народів ( Фенрір, Амарок і т. д.), використаний в якості символу в багатьох літературних творах.


6.2. Вовк в геральдиці

Вовк у традиційній європейській геральдиці вважається символом переможеною жадібності, злості і ненажерливості. Поміщається в гербах як знак перемоги над жадібним і злим противником.

7. Інфравідовие таксони виду вовк

Вид вовк збирає величезну безліч підвидів: [23]

  • підвид: Canis lupus albus Kerr, 1792
  • підвид: Canis lupus alces Goldman, 1941
  • підвид: Canis lupus arabs Pocock, 1934
  • підвид: Canis lupus arctos (Pocock, 1935)
  • підвид: Canis lupus baileyi (Nelson and Goldman, 1929)
  • підвид: Canis lupus beothucus GM Allen & Barbour, 1937
  • підвид: Canis lupus bernardi Anderson, 1943
  • підвид: Canis lupus campestris Dwigubski, 1804
  • підвид: Canis lupus chanco Gray, 1863
  • підвид: Canis lupus columbianus Goldman, 1941
  • підвид: Canis lupus crassodon Hall, 1932
  • підвид: Canis lupus deitanus Cabrera, 1907
  • підвид: Canis lupus dingo Meyer, 1793 (Дінго - вдруге здичавілий домашній собака)
  • підвид: Canis lupus familiaris Linnaeus, 1758 . ( Домашня тварина - собака)
  • підвид: Canis lupus fuscus Richardson, 1839
  • підвид: Canis lupus griseoalbus Baird, 1858
  • підвид: Canis lupus hallstromi Troughton, 1958 (Новогвінейська співоча собака - здичавілий собака)
  • підвид: Canis lupus hattai Kishida, 1931
  • підвид: Canis lupus hodophilax Temminck, 1839
  • підвид: Canis lupus hudsonicus Goldman, 1941
  • підвид: Canis lupus irremotus Goldman, 1937
  • підвид: Canis lupus labradorius Goldman, 1937
  • підвид: Canis lupus ligoni Goldman, 1937
  • підвид: Canis lupus lupus Linnaeus, 1758
  • підвид: Canis lupus lycaon Schreber, 1775
  • підвид: Canis lupus mackenzii Anderson, 1943
  • підвид: Canis lupus manningi Anderson, 1943
  • підвид: Canis lupus minor (Ogerien, 1863)
  • підвид: Canis lupus mogollonensis Goldman, 1937
  • підвид: Canis lupus monstrabilis Goldman, 1937
  • підвид: Canis lupus nubilus Say, 1823
  • підвид: Canis lupus occidentalis Richardson, 1829
  • підвид: Canis lupus orion Pocock, 1935
  • підвид: Canis lupus pallipes Sykes, 1831
  • підвид: Canis lupus pambasileus Elliot, 1905
  • підвид: Canis lupus signatus Cabrera, 1907
  • підвид: Canis lupus tundrarum Miller, 1912
  • підвид: Canis lupus youngi Goldman, 1937 [23]

Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова - М .: Рос. яз., 1984. - С. 94. - 10 000 екз .
  2. Grey Wolves - www.yellowstone-bearman.com/wolves.html. Yellowstone-Bearman (November 2002). Прочитано 2007-08-24
  3. Persecution and Hunting - www.endangeredspecieshandbook.org/persecution_wolves2.php. Endangered Species Handbook. Animal Welfare Institute. Прочитано 2006-08-24
  4. 1 2 [Wolf Facts. http://www.californiawolfcenter.org/wolffacts.htm - www.californiawolfcenter.org / wolffacts.htm] California Wolf Center. Retrieved on 2006-08-21.
  5. Dog Family - www.safariclubfoundation.org/humanitarian/sensory/recordbook/dsp_AnimalDetail.cfm?Detail=Dog. Safari Club International Foundation. Прочитано 2007-08-24.
  6. Вовки. - psina-on.narod.ru/Wolves/default.htm Породи собак. Прочитано 2007-08-26
  7. The skull of Canis lupus. - www.naturalworlds.org / wolf / moretopics / wolf_skull.htm World of the Wolf. Natural Worlds. Прочитано 2007-08-26.
  8. Wolf Pup Development - www.wolf.org / wolves / learn / basic / biology / pupdevelopment.asp. Wolf Basics. International Wolf Center (November 2004). Прочитано 2007-08-26.
  9. About Wolves - www.wolfspirits.org / wolves.htm. The Wolf Spirits. Прочитано 2007-08-26.
  10. Lopez, Barry (1978). Of wolves and men, pp.320. ISBN 0-7432-4936-4
  11. 1 2 3 4 5 6 Морозов В. П. Цікава біоакустики. Изд. 2-е, доп., Перераб. - М.: Знание, 1987. - 208 с. + 32 с. вкл. - С. 42-45
  12. Gray Wolf Biologue - www.fws.gov / midwest / wolf / biology / biologue.htm. Midwest Region. US Fish and Wildlife Service. Прочитано 2007-08-25.
  13. "Wolf". The Columbia Encyclopedia (Sixth Edition). New York: Columbia University Press. Прочитано 2006-08-24.
  14. "Claws reveal wolf survival threat" - news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/3602741.stm. Paul Rincon. BBC online. Прочитано 2007-08-25.
  15. 1 2 Gray Wolf. - Corwin's Carnival of Creatures. Animal Planet. Прочитано 2007-08-26
  16. "Вовки загризли вчительку на Алясці" - www.bbc.co.uk/russian/life/2010/03/100313_alaska_wolves_kill.shtml " Російська служба BBC "від 13 березня 2010
  17. ["На Алясці вперше вовки загризли людину" http://top.rbc.ru/wildworld/12/03/2010/379150.shtml - top.rbc.ru/wildworld/12/03/2010/379150.shtml] " РосБізнесКонсалтинг "від 12 березня 2010
  18. Вовк. - www.animalh.info/ Тварини Холмського району. Прочитано 2007-08-31
  19. 1 2 3 4 Dewey, Tanya (2002). [Canis Lupus http://animaldiversity.ummz.umich.edu/site/accounts/information/Canis_lupus.html - animaldiversity.ummz.umich.edu / site / accounts / information / Canis_lupus.html]. Animal Diversity Web. University of Michigan Museum of Zoology. Прочитано 2008-08-30
  20. [Mating System http://www.bio.davidson.edu/people/vecase/behavior/Spring2004/porter/Mating% 20System.htm - www.bio.davidson.edu/people/vecase/behavior/Spring2004/porter/Mating System.htm]. Department of Biology, Davidson College. Прочитано 2008-08-30.
  21. Gray Wolf Biology and Status. - www.wolf.org / wolves / learn / basic / basic_main.asp Wolf Basics (March 2005). Прочитано 2007-08-31
  22. Gray Wolf. - Discover Life in America. Retrieved on 2005-05-05.
  23. 1 2 BioLib - www.biolib.cz/cz/taxon/id1857/ Profil taxonu - druh vlk obecn Canis lupus Linnaeus, 1758 (Чеськ.)

Література


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Вовк в геральдиці
Вовк (сузір'я)
Червоний вовк
Гривистий вовк
Жахливий вовк
Рудий вовк
Сумчастий вовк
Сумчастий вовк
Петя і вовк
© Усі права захищені
написати до нас