Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Дауні, Роберт (молодший)


Фото

План:


Введення

Роберт Джон Дауні-молодший ( англ. Robert John Downey Jr. ; Рід. 4 квітня 1965 ( 19650404 ) , Нью-Йорк, США) - американський актор, продюсер і музикант.


1. Біографія

Роберт Дауні-молодший народився в Манхеттені, Нью-Йорк, молодший з двох дітей [1]. Його батько - Роберт Дауні-старший - режисер, актор і продюсер, а його мати - Елсі ( в дівоцтві Форд) - теж актриса. У батька Дауні ірландське і російсько-єврейське походження, а у матері німецьке та шотландське походження [1] [2]. Його батько народився з ім'ям "Роберт Еліас", але змінив своє прізвище на "Дауні" (як у його вітчима Джеймса Дауні), коли він був неповнолітнім і хотів поступити на службу в армію [2] [3].

У Дауні були невеликі ролі в проектах свого батька в дитинстві. Він дебютував в кіно у віці п'яти років і грав хворого щеняти у фільмі "Загон" (1970), потім у віці семи років знявся в "Палаці Грісера" (1972) [2]. У віці 10 років, він жив ​​в Англії і вивчав класичний балет, як частина більш великої програми [4]. Він виріс в Грінвіч-Вілліджі і вчився в навчальному центрі виконавських мистецтв "Stagedoor Manor" в північній частині штату Нью-Йорк, коли був підлітком. Коли його батьки розлучилися в 1978, Дауні переїхав до Каліфорнії зі своїм батьком, але в 1982 він покинув середню школу Санта-Моніки і переїхав до Нью-Йорка, щоб продовжити акторську кар'єру [5].


2. Кар'єра

У віці 20 років в 1985 Дауні-молодший на один сезон приєднався до команди, що випускає популярне американське телешоу " Суботнім вечором в прямому ефірі " [5]. Після досвіду на телебаченні він остаточно вирішив пов'язати долю з кінематографом і переїхав до Голлівуд. В 1987 Роберт Дауні-мол. отримав провідну роль в комедії Джеймса Тобека " Спеціаліст по зніманню ". Після кількох робіт у підліткових комедіях Роберт Дауні-молодший заявив про себе роллю зневіреного підлітка-наркомана у фільмі" Менше, ніж нуль "(1987), який став культовим і успішним [6]. У 1992 році, коли на екрани вийшов фільм Річарда Аттенборо " Чаплін ", в якому актор зіграв легендарного коміка [7], акторська гра Дауні-молодшого заслужила високі оцінки, і актор удостоївся номінації на премію "Оскар" в категорії " Краща чоловіча роль "(приз в той рік пішов до Аль Пачино за роль у фільмі " Запах жінки "). Критика і публіка називала Роберта Дауні-молодшого одним з найбільш багатообіцяючих акторів молодого покоління.

Дауні-мол. у 1990 році

Однак у цей період в актора виникає наркотична залежність [8], в результаті якої після низки гучних скандалів його звільняють зі студій, де він був зайнятий на зйомках, а суд засуджує до тюремного ув'язнення (в 1996 році був засуджений до 16 місяців ув'язнення у в'язниці Лос-Анджелеса) і примусового лікування. За словами самого Дауні-молодшого, його знайомство з марихуаною відбулося у віці 8 років не без допомоги рідного батька [9].

Через наркоманії він розлучився зі своєю першою дружиною, співачкою та моделлю Деборою Фальконер, з якою у них є спільний син Індіо [10]. Переломною подією в житті Дауні виявилося знайомство з продюсером Сьюзан Левін на зйомках трилера " Готика " [11], де він зіграв разом з Хеллі Беррі і Пенелопою Крус. Роберт пройшов черговий курс лікування в Лос-Анджелесі заради своєї любові до Сьюзан і, вилікувавшись, зробив їй пропозицію руки і серця [12].

Гра актора отримала схвальні відгуки і після виходу комедійного детектива " Поцілунок навиліт ". Паралельно з цією роботою Дауні-молодший випускає альбом власних пісень і виконання під назвою" The Futurist ". Виходом альбому Роберт показав публіці свої чудові вокальні та музичні таланти. У 2006 році його виконання ролі якогось таємничого Лайонела, який вступає в зв'язок з героїнею Ніколь Кідман у фільмі " Хутро ", отримало самі захоплені відгуки кінокритиків.

Проте справжнє переродження Роберт одержує після його затвердження на головну роль у фільмі " Залізна людина " [13]. Після виходу фільму кіностудії буквально закидають актора різними пропозиціями.

У 2008 році виходить фільм Бена Стіллера " Солдати невдачі ", в якому розповідається історія акторів, які потрапили на справжню війну, але вважає це всього лише зйомками [14]. Роберт зіграв у фільмі Кірка Лазуруса, п'ятикратного лауреата премії " Оскар ", який заради нової ролі змінив пігментацію своєї шкіри. Блискуча гра Дауні-молодшого принесла йому другу номінацію на" Оскар "(приз був посмертно відданий Хіту Леджеру за фільм " Темний лицар "), номінацію на" Золотий глобус "і номінацію на приз Британської академії.

Дауні-молодший і Рейчел Макадамс на презентації фільму "Шерлок Холмс" в Сан-Дієго

Наприкінці 2009 року на екрани вийшов фільм Гая Річі "Шерлок Холмс", де в парі з Джудом Лоу, який грає доктора Ватсона, Роберт виконав роль знаменитого сищика Холмса [15]. У перший же уїк-енд фільм побив усі рекорди за касовими зборами [16], а Роберт Дауні-молодший отримав премію " Золотий Глобус "в номінації "Краща чоловіча роль - комедія або мюзикл".

У 2010 році вийшов сіквел фільму знятого за коміксами " Залізна людина 2 ". Роберт вже підписався на участь у третій частині фільму і в "Месники" [17]. Очікується також вихід другої частини фільму про Шерлока Холмса - " Шерлок Холмс: Гра тіней ", де герою Дауні-молодшого доведеться схопитися з професором Моріарті.


3. Сімейний стан

Роберт 7 років зустрічався з Cарой Джесікою Паркер, з якою розлучився в 1991 році.
Перший шлюб: з 1992 по 2004 зі співачкою та моделлю Деборою Фалконер. Спільний син, Індіо (народився 7 вересня 1993 року).
Другий шлюб: у 2003 році на зйомках трилера "Готика" Роберт зустрів продюсера Сьюзан Левін, з якою одружився 27 серпня 2005. 31 серпня 2011 тітка Сьюзан, Ненсі Міллер, оголосила, що її племінниця чекає дитину [18].


4. Фільмографія

Роберт Дауні-молодший з дружиною Сьюзан.
Рік Російська назва Оригінальна назва Роль
1970 ф Загон Pound цуценя
1972 ф Палац Грісера Greaser's Palace в титрах не вказаний
1975 ф Moment to Moment (Англ.) Moment to Moment в ролі самого себе
1980 ф В жопу академію Up the Academy в титрах не вказаний
1983 ф Крихта, це ти! Baby It's You Стюарт
1984 ф Первонароджений Firstborn Лі
1985 ф Мертве очікування Deadwait ім'я персонажа невідомо
1985 ф Стінка на стінку Tuff Turf Джиммі Паркер
1985 ф Ох, уже ця наука Weird Science Йен
1985 з Муссоліні Mussolini: The Untold Story Бруно Муссоліні
1985 - 1986 з Суботнім вечором в прямому ефірі Saturday Night Live різні
1986 ф Знову в школу Back to School Дерек Лутз
1986 ф Америка America Полі Хекл
1987 ф Спеціаліст по зніманню The Pick-Up Artist Джек Джеріко
1987 ф Менше, ніж нуль Less Than Zero Джуліан
1988 ф Джонні, будь хорошим Johnny Be Good Лео Віггінс
1988 ф 1969 1969 Ральф Карр
1988 ф Губи напрокат Rented Lips Wolf Dangler
1989 ф Це адекватно That's Adequate Альберт Ейнштейн
1989 ф Вірить в правду True Believer Роджер Берон
1989 ф Шанси є Chances Are Алекс Фінч
1990 ф Ейр Америка Air America Біллі Ковінгтон
1991 ф Занадто багато сонця Too Much Sun Рід Ричмонд
1991 ф Велика піна Soapdish Девід Сетон Барнес
1992 ф Чаплін Chaplin Чарльз Спенсер Чаплін
1993 ф Серце і душі Heart and Souls Томас Рейлі
1993 ф Короткі історії Short Cuts Білл Буш
1993 док Остання вечірка The Last Party в ролі самого себе
1994 ф Аве Цезар Hail Caesar Джеррі
1994 док Століття кіно A Century of Cinema в ролі самого себе
1994 ф Природжені вбивці Natural Born Killers Уейн Гейл
1994 ф Тільки ти Only You Пітер Райт
1995 ф Річард III Richard III Ріверсе
1995 ф Сімейне свято Home For The Holiday Томмі Ларсон
1995 ф Королівська милість Restoration Роберт Мерівел
1995 тф Різдвяне дерево містера Віллоубі Mr. Willowby's Christmas Tree містер Віллоубі
1996 ф Небезпечна зона Danger Zone Джим Скотт
1997 ф Побачення на одну ніч One night stand Чарлі
1997 ф Любовний трикутник Two Girls and a Guy Блейк
1997 ф Компанія Хьюго Hugo Pool Франц Мазур
1998 ф Лісовик The Gingerbread Man Клайд Пелл
1998 ф Служителі закону US Marshals спеціальний агент Джон Ройс
1999 ф Сновидіння In Dreams Вівіан Томпсон
1999 ф Друзі і коханці Friends & Lovers Ханс
1999 ф Кльовий хлопець Bowfinger Джеррі Ренфро
1999 ф Чорне та біле Black and White Террі Донаджер
2000 ф Вундеркінди Wonder Boys Террі Кребтрі
2000 ф Auto Motives (Англ.) Auto Motives Роб
2000 - 2002 з Еллі Макбіл Ally McBeal Ларрі Пол
2002 ф Летаргія Lethargy терапевт тварин
2003 ф Все, що ми робимо Whatever We Do Боббі
2003 ф Співаючий детектив The Singing Detective Ден Дарк
2003 док Чарлі: Життя і мистецтво Чарлі Чапліна Charlie: The Life and Art of Charles Chaplin в ролі самого себе
2003 ф Готика Gothika Піт Грехем
2004 ф Ерос (сегмент "Еквілібріум") Eros Нік Пенроуз
2005 ф Вирішальна гра Game 6 Стівен Швіммер
2005 док Аутсайдер The Outsider в ролі самого себе
2005 ф Поцілунок навиліт Kiss Kiss Bang Bang Гаррі Локхарт
2005 ф Доброї ночі та удачі Good Night, and Good Luck Джо Вершба
2005 мс Гріффіни Family Guy Патрік Пьютершмідт
2005 док Хуберт Селбі-мл.: Завтра буде краще Hubert Selby Jr: It / ll Be Better Tomorrow оповідач
2006 ф Патлатий тато The Shaggy Dog доктор Козак
2006 ф Як взнати своїх святих A Guide to Recognizing Your Saints Діто
2006 ф Помутніння A Scanner Darkly Джеймс Барріс
2006 ф Хутро Fur: ​​An Imaginary Portrait of Diane Arbus Лайонел Свіні
2007 ф Зодіак Zodiac Пол Евері
2007 ф Везунчик Lucky You Telephone Jack
2007 ф Витівки в Коледжі Charlie Bartlett Натан Гарднер
2008 ф Залізна людина Iron Man Тоні Старк / Залізна людина
2008 ф Неймовірний Халк Incredible Hulk Тоні Старк
2008 ф Солдати невдачі Tropic Thunder Кірк Лазарус
2009 ф Соліст The Soloist Стів Лопез
2009 ф Шерлок Холмс Sherlock Holmes Шерлок Холмс
2010 ф Залізна людина 2 Iron Man 2 Тоні Старк / Залізна людина
2010 ф Встигнути Due Date Пітер Хаймен
2011 ф Шерлок Холмс: Гра тіней Sherlock Holmes: A Game of Shadows Шерлок Холмс
2012 ф Месники Avengers Тоні Старк / Залізна людина
2013 ф Залізна людина 3 Iron Man 3 Тоні Старк / Залізна людина
2013 ф Шерлок Холмс 3 Sherlock Holmes 3 Шерлок Холмс

5. Нагороди


6. Номінації


Примітки

  1. 1 2 Robert Downey Jr. - Inside The Actors Studio Pt. 1 - www.youtube.com/watch?v=6ZzKGak0jYI/. Youtube.com.
  2. 1 2 3 Diamond, Jamie.. FILM; Robert Downey Jr. Is Chaplin (on Screen) and a Child (Off) - query.nytimes.com / gst / fullpage.html? res = 9E0CE2DB1039F933A15751C1A964958260, New York Times (December 20, 1992).
  3. Rosemary Rogers, Robert Downey - query.nytimes.com / gst / fullpage.html? res = 9906E3D61331F933A25756C0A96E958260 & sec = & spon =, New York Times (May 10, 1998).
  4. ROBERT DOWNEY JR - DOWNEY JR WAS A BALLET STUDENT - www.contactmusic.com / new / xmlfeed.nsf / story / downey-jr-was-a-ballet-student. Contactmusic (May 22, 2005). Фотогалерея - www.webcitation.org/61N7fFJF8 з першоджерела 1 вересня 2011.
  5. 1 2 CNN People In The News - Profile of Robert Downey Jr. - edition.cnn.com/TRANSCRIPTS/0208/17/pitn.00.html, CNN (August 17, 2002).
  6. Maslin, Janet. Film: 'Less Than Zero,' Young Lives - query.nytimes.com / gst / fullpage.html? res = 9B0DE4DA1239F935A35752C1A961948260 & sec = & spon =, The New York Times (6 листопада 1987).
  7. Hornaday, Anne. FILM; Once Again The Clowning Gets Physical - query.nytimes.com / gst / fullpage.html? res = 9F0CE3D91E3EF932A25757C0A965958260, The New York Times (11 квітня 1993).
  8. Reaves, Jessica. Will Robert Downey Jr. 's Case Spark a Change in Drug Sentencing? - www.time.com/time/nation/article/0, 8599,98373,00. html, Time (7 лютого 2001).
  9. Addicted Downey Jnr jailed - news.bbc.co.uk/2/hi/americas/413283.stm, BBC News (6 серпня 1999).
  10. IMDB.com Page For Indio Falconer Downey - www.imdb.com/name/nm2003789/, accessed 3/21/2009.
  11. Friedman, Roger. Mel Gibson's New 'Passion' Is Robert Downey Jr. - www.foxnews.com/story/0, 2933,99680,00. html, Fox News (14 жовтня 2003).
  12. The Oprah Winfrey Show - www.youtube.com/watch?v=oaKhn9VrAjw, third segment, November 22, 2004. Retrieved March 23, 2009.
  13. Robert Downey Jr. is Iron Man - www.marvel.com/news/moviestories.666, Marvel News (29 вересня 2006).
  14. Adam B. Vary. First Look: 'Tropic Thunder' - www.ew.com/ew/article/0,, 20182058,00. html, Entertainment Weekly (March 5, 2008).
  15. Jacques Steinberg. Robert Downey Jr. to Play Sherlock Holmes ' - www.nytimes.com/2008/07/11/arts/11arts-ROBERTDOWNEY_BRF.html?ref=arts, The New York Times (June 11, 2008).
  16. Sherlock Holmes (2009) - Box Office Mojo - boxofficemojo.com / movies /? id = sherlockholmes.htm
  17. Marc Graser. Downey Jr. extends Marvel deal, Actor to star in 'Avengers,' 'Iron Man 3' - www.variety.com/article/VR1117994793.html?categoryid=10&cs=1, Variety (28 жовтня 2008).
  18. Роберт Дауні-молодший стане батьком - www.spletnik.ru/buzz/baby/28095-robert-dauni-mladshijj-stanet-otcom.html

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Дауні
Дауні (Каліфорнія)
Х'ю ле Диспенсер Молодший
Бржетіслав II Молодший
Пліній Молодший
Діонісій Молодший
Кир Молодший
Молодший жуз
Мільтіад Молодший
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru