Дикий кролик

Дикий кролик [1], або європейський кролик [1] ( лат. Oryctolagus cuniculus ) - Вид кролика родом з південної Європи. Єдиний вид кроликів, який був одомашнений і дав усе сучасне різноманітність порід. Протягом історії кролики були випадково чи навмисно завезені в багато ізольовані екосистеми, включаючи Австралію, в яких вони порушували баланс, що часто призводило до екологічного лиха. Європейський кролик був одомашнений в часи римлян, і кролики досі вирощуються як на м'ясо і на хутро, так і в якості домашніх вихованців.


1. Зовнішній вигляд

Дрібний звірок: довжина тіла 31-45 см, маса тіла 1,3-2,5 кг. Довжина вух менше довжини голови, 6-7,2 см. Ступні опушені, кігті довгі і прямі. Забарвлення верху тіла зазвичай буро-сіра, іноді з рудуватим відтінком. Кінчик хвоста чорний або сірий. На спині помітна темно-бура струйчатую, утворена кінцями остьовіволосся. На кінцях вух помітні чорні облямівки; на шиї за вухами охристі плями. Уздовж боків тіла йде тьмяна світла смуга, що закінчується в області стегна широким плямою. Черево білого або світло-сірого кольору. Хвіст зверху буро-чорний, знизу білий. Досить часто (3-5%) зустрічаються особини аберрантной забарвлення - чорні, світло-сірі, білі, рябі. Сезонної зміни забарвлення практично немає. У каріотипі 44 хромосоми.

Линяють кролики 2 рази на рік. Весняна линька починається з березня. Самки линяють швидко, приблизно за 1,5 місяця; у самців літнє хутро з'являється повільніше і сліди линьки можна спостерігати до літа. Осіння линька протікає у вересні-листопаді.


2. Поширення

Спочатку ареал кролика був обмежений Іберійського півострова і ізольованими ділянками на півдні Франції і в північно-західній Африці. Однак завдяки господарській діяльності людини кролик розселився по всьому континентам, крім Азії та Антарктиди. Припускають, що в район Середземномор'я кролики потрапили разом з римлянами; нормани в XII в. завезли їх в Англію і Ірландію. В Середні століття кролик поширився майже по всій Європі.

В даний час дикі кролики живуть в більшості областей Західної і Центральної Європи, в Скандинавії, у південній Україна (включаючи Крим), в Північній Африці; акліматизовані в Південній Африці. На островах Середземного моря, Тихого і Атлантичного океанів (зокрема на Азорських, Канарських о-вах, о. Мадейра, Гавайських о-вах) кроликів випускали спеціально, щоб вони плодилися і служили джерелом їжі для екіпажів проходять кораблів. Загальне число островів, де були інтродуковані кролики, досягає 500; так, вони в одичалом стані живуть на ряді островів Каспійського моря (Житловий, наргила, булл і ін), куди їх завезли в XIX столітті. В середині XVIII в. кролики були завезені в Чилі, звідки вони вже самостійно перебралися на територію Аргентини. В Австралію потрапили в 1859 р. і декількома роками пізніше - в Нову Зеландію. В 1950-х рр.. кролики з островів Сан-Хуан (штат Вашингтон) були випущені на сході США.

На територію Російської імперії кролик був завезений в кінці XIX ст. і випущений в районі західного Причорномор'я : між річками Дніпро і Дністер, під Одесою, Ніколаєвим, Херсоном. До 1950-х рр.. він мешкав лише на півдні України. В 1960-і - 80-е гг. кроликів неодноразово випускали на території Росії і союзних республік ( Молдавії, Литви, Узбекистану). У Росії в даний час мешкає на Північному Кавказі та в Приазов'ї ( Ростовська область, Краснодарський і Ставропольський краї).


3. Спосіб життя

Європейські кролики воліють місця з пересіченим рельєфом і порослі чагарником

Дикі кролики селяться переважно по ділянках з чагарниковою рослинністю та пересіченим рельєфом - по балках, ярах, обривистих берегах морів і лиманів, закинутий кар'єр. Рідше зустрічаються у лісосмугах, садах, парках і зовсім рідко на орних полях, де сучасні методи обробки землі руйнують його нори. Не уникають сусідства людини, селячись на околицях населених пунктів, на звалищах і пустирях. У гори не піднімаються вище 600 м над рівнем моря. Важливе значення для кроликів має характер грунту, придатний для риття; вони воліють селитися на легких піщаних або супіщаних грунтах і уникають щільних глинистих або кам'янистих ділянок.

На добову активність кролика сильно впливає рівень неспокою. Там, де кроликів не турбують, вони активні в основному вдень; при переслідуванні і в антропогенних біотопах переходять на нічний спосіб життя. У нічний час активні з 23 год до сходу сонця, взимку - з півночі до світанку.


3.1. Територіальність

Дикий кролик

Дикі кролики оседли, займаючи ділянки площею 0,5-20 га. Територію мітять пахучим секретом шкірних залоз (пахових, анальної, подбородочной). На відміну від зайців кролики риють глибокі складні нори, в яких проводять значну частину життя. Деякі нори використовуються кроликами протягом багатьох поколінь, перетворюючись на справжні лабіринти, займають площу до 1 га. Для риття кролики вибирають піднесені ділянки. Часом влаштовує нори в тріщинах скель, на старих каменоломнях, під фундаментами будівель. Нори бувають двох типів:

  • прості, з 1-3 виходами і гніздовою камерою на глибині 30-60 см; їх, ймовірно, займають молоді і неодружені особини;
  • складні, з 4-8 виходами, довжиною до 45 м і глибиною до 2-3 м.

Вхідний отвір в нору широке, діаметром до 22 см; на відстані 85 см від входу хід звужується до 15 см в діаметрі. Житлові приміщення мають висоту 30-60 см. Входи в основні тунелі розпізнаються по купах землі, дрібні ходи на виході земляних куп не мають. Від нір кролики зазвичай далеко не відходять і харчуються на суміжних ділянках, при найменшій небезпеці ховаючись у норі. Обжиті нори кролики покидають тільки при їх руйнуванні або сильної деградації рослинності навколо нори. Бігають кролики не дуже швидко, не розвиваючи швидкість вище 20-25 км / год, але дуже верткі, так що піймати дорослого кролика важко.

Кролики живуть сімейними групами 8-10 дорослих особин. Групи мають досить складною ієрархічною структурою. Домінантний самець займає головну нору; разом з ним живе домінантна самка і її потомство. Підлеглі самки живуть і вирощують потомство в окремих норах. Домінантний самець має перевагу під час сезону розмноження. Більшість кроликів полігамні, але деякі самці моногамні і тримаються на ділянці однієї певної самки. Самці спільно обороняють колонію від чужинців. Між членами колонії існує взаємовиручка; вони сповіщають один одного про небезпеку, стукаючи по землі задніми лапами.


3.2. Харчування

При годуванні кролики не видаляються більш ніж на 100 м від нір. У зв'язку з цим їх раціон не відрізняється вибірковістю, і склад кормів визначається їх доступністю. Взимку і влітку харчування розрізняється. Влітку поїдають зелені частини трав'янистих рослин; на полях і на городах харчуються салатом, капустою, різними коренеплодами і зерновими культурами. Взимку крім сухої трави часто викопують підземні частини рослин. Помітну роль у зимовому харчуванні відіграють пагони та кора дерев і чагарників. У ситуації дефіциту корми поїдають власні фекалії ( копрофагія).


4. Розмноження

Вісім новонароджених кроленят

Кролики дуже плодовиті. Сезон розмноження охоплює більшу частину року. Протягом року кролиці можуть принести потомство в деяких випадках до 2-4 разів. Так, в Південній Європі кролиця з березня по жовтень приносить 3-5 приплодів з 5-6 кроленят. У північних частинах ареалу розмноження триває по червень-липень. Поза сезоном вагітні самки рідкісні. Популяції, інтродуковані в Південній півкулі, при сприятливих умовах розмножуються круглий рік. В Австралії буває перерва в розмноженні в середині літа, коли вигорає трава.

Вагітність триває 28-33 днів. Кількість кроленят в посліді 2-12, в диких умовах зазвичай 4-7, на промислових фермах 8-10. Характерний післяродовий еструс, коли самки вже через кілька годин після пологів знову готові до спарювання. Середній приріст популяції за сезон - 20-30 крольчат на одну котной самку. У північних популяціях з менш сприятливими кліматичними умовами на самку припадає не більше 20 крольчат; в Південній півкулі - до 40 кроленят. Кількість дитинчат в посліді залежить також від віку самки: у самок молодше 10 місяців середня кількість кроленят одно 4,2; у дорослих - 5,1; із віку 3 років плодючість помітно знижується. До 60% вагітностей не виношуються до пологів, а ембріони мимовільно розсмоктуються.

Перед пологами кролиця влаштовує всередині нори гніздо, вичесивая для нього подпушь з хутра на животі. Кроленята на відміну від зайчат народжуються голими, сліпими і абсолютно безпорадними; при народженні важать 40-50 р. Очі у них відкриваються після 10 дня; на 25 день вже починають вести самостійний спосіб життя, хоча самка продовжує годувати їх молоком до 4 тижнів життя. Статевої зрілості досягають у віці 5-6 місяців, так що кроленята ранніх пометов в кінці літа вже можуть розмножуватися. Однак в диких популяціях молоді кролики рідко вступають у розмноження на першому році життя. У неволі молоді кролиці можуть приносити потомство вже у віці 3 місяців. Незважаючи на високу швидкість розмноження, через смертності молодняку ​​в диких умовах прибуток популяції складає всього 10-11,5 кроленят на одну самку. У перші 3 тижні життя гине близько 40% молодняку; в перший рік - до 90%. Особливо висока смертність від кокцидіозу і в дощову пору, коли вода заливає нори. Лише деякі кролики доживають до віку 3 років. Максимальна тривалість життя - 12-15 років.


5. Чисельність і значення для людини

Чисельність популяцій диких кроликів схильна до значних змін, у ряді випадків може досягати аномально високого рівня. При масовому розмноженні вони приносять шкоди лісовому та сільському господарству.

Є об'єктом промислу заради хутра і м'яса. Кролик був одомашнений більше 1000 років тому. Питаннями розведення кроликів в промислових цілях займається галузь тваринництва - кролівництво. Вважається, що розведення кроликів вперше було організовано у французьких монастирях в 600 - 1000 рр.. н. е.. В даний час кролівництво є важливою галуззю світового господарства; виведено близько 66 порід, головним чином м'ясного і хутрового напрямки. Є пухові та декоративні породи, наприклад, ангорський кролик, у якого пух становить приблизно 90% всієї вовни. Одомашнені кролики відрізняються від диких забарвленням, довжиною хутра та вагою - вони здатні набирати до 10 кг. Кролики широко використовуються в якості лабораторних тварин, на яких тестують нові лікарські препарати, продукти харчування; використовуються для дослідів в генетиці. Кролики також можуть міститися в якості домашніх тварин.


5.1. Кролики як шкідники

У деяких областях кролики у відсутність природних хижаків приносять велику шкоду, виїдаючи рослинність, ушкоджуючи посіви і псуючи угіддя своїми норами. Так, на деяких островах Тихого океану кролики з'їли рослинність, що викликало ерозію грунту та руйнування прибережної зони, де гніздилися морські птахи.

Однак найбільшої шкоди викликало поширення кроликів в Австралії, куди вони були завезені в 18 столітті. ( Вікторія). У 1859 році поселенець Том Остін випустив на волю 24 кролика, вони розплодилися, і до 1900 їх чисельність в Австралії вже оцінювалося в 20 млн. голів. Кролики поїдають траву, складаючи харчову конкуренцію вівцям і великій рогатій худобі. Ще більший збиток вони наносять аборигенної фауні і флорі Австралії, поїдаючи реліктову рослинність і витісняючи місцеві види, які не витримують конкуренції з швидко плодяться кроликами. В якості заходів боротьби з кроликами використовується відстріл, отруєні приманки; крім того, в Австралії були завезені європейські хижаки - лисиця, тхір, горностай, ласка. Місцями в Австралії встановлюються сітчасті загородки з метою запобігти заселення кроликами нових районів. Найбільш вдалим способом боротьби з цими шкідниками виявилася "бактеріологічна війна" 1950-х рр.., Коли кроликів спробували заражати гострої вірусної хворобою - миксоматозом, ендемічної для Південної Америки. Початковий ефект був дуже великим, у багатьох областях Австралії вимерло до 90% всіх кроликів. У тих, що вижили особин виробився імунітет. Проблема кроликів досі гостро стоїть в Австралії і Нової Зеландії.


Примітки

  1. 1 2 Повна ілюстрована енциклопедія. "Ссавці" Кн. 2 = The New Encyclopedia of Mammals / під ред. Д. Макдональда. - М .: "Омега", 2007. - С. 440. - 3000 екз. - ISBN 978-5-465-01346-8