Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Жженов, Георгій Степанович


Фото

План:


Введення

Георгій Степанович Жженов ( 1915 - 2005), радянський і російський актор театру і кіно. Народний артист СРСР ( 1980).


1. Біографія

1.1. Петроград / Ленінград

Г. С. Жженов народився 9 (22) березня 1915 в Петроградe, на Василівському острові. Батьки, Степан Пилипович Жженов і Марія Федорівна Щолкіна, були родом з селян Тверської губернії, з села Кесова Гора.

Перші 22 роки життя пройшли на Василівському острові. Навесні 1930 закінчив школу з фізико-математичним ухилом і поступив на акробатичне відділення Ленінградського естрадно-циркового технікуму. При надходженні позичив документи у брата і вчинив як Борис Жженов. Згодом цей факт визнав, але цей жарт йому пробачили.


1.2. Кіно

У цирку його помітили працівники кіно. Запросили зніматися на " Ленфільм "і запропонували головну роль тракториста Пашки Вєтрова у фільмі" Помилка героя "( 1932). Після цього в 1932 Георгій Жженов залишив циркову кар'єру і вступив на кіно-відділення в Ленінградський технікум сценічних мистецтв, який закінчив у 1935. Викладачем Жженова був кінорежисер С. А. Герасимов. До закінчення технікуму встиг знятися в декількох фільмах: " Наслідний принц Республіки "," Золоті вогні ", "Комсомольськ" і "Чапаєв" у сцені з Б. А. Бабочкін.


1.3. Репресії

Після вбивства С. М. Кірова був засуджений старший брат Борис за те, що він не вийшов на траурну демонстрацію. Сім'ю вислали у Казахстан. Георгій Жженов проявив впертість, відмовився від висилки і був заарештований, але за клопотанням С. А. Герасимова він був звільнений і відправлений на кіностудію " Ленфільм ".

Під час зйомок картини "Комсомольськ" ( 1938) Георгій Жженов виїхав на потязі в Комсомольськ-на-Амурі. Під час поїздки познайомився з американським дипломатом, що їхав у Владивосток для зустрічі ділової делегації. Це знайомство помітили працівники кіно, що послужило приводом для його звинувачення в шпигунській діяльності. Георгія Жженова заарештували і засудили до 5 років ув'язнення.

Коли термін ув'язнення підійшов до кінця, Жженова викликали до начальства і вручили офіційний папір з гербом - розпишіться в тому, що ознайомлені з постановою про додаткове терміні, ще 21 місяць таборів [1].

У березні 1945 за сумлінну роботу Жженова достроково звільнили. В 1937 - 1946 роки Георгій Жженов знаходився в Магадані, де грав у місцевому театрі з 1944 по 1946 роки, звільнений в кінці того ж року, вже після народження дочки. (?)


1.4. Посилання в Норильськ

За клопотанням Сергія Герасимова Жженов був відправлений на Свердловську кіностудію, але в 1948 студію закрили. У столиці Жженову жити було заборонено, і він влаштувався в драмтеатр в Павлово-на-Оке. В 1949 він був знову заарештований і засланий до Норільський ВТТ ( Норільлаг), де до 1953 пропрацював в Норільському Заполярному театрі драми. За роки роботи в Норильському театрі Жженов познайомився з І. М. Смоктуновським і був його партнером на сцені.


1.5. Ленінград

В 1955 він був повністю реабілітований. Повернувся в Ленінград і став працювати актором у Ленінградському обласному драматичному театрі. Незабаром був знову тарифікуватися кіноактором на " Ленфільмe ", і став працювати в кіно. B 1960 поступив на службу в Театр імені Ленсовета.


1.6. Москва

В 1968 переїхав до Москву і поступив на службу в Театр імені Мосради.

За роки творчої діяльності зіграв понад 100 ролей у театрі та кіно.

Помер Георгій Жженов 8 грудня 2005 на 91-му році життя. Відспівування було скоєно в московському Стрітенському монастирі 10 грудня [2].

Похований у Москві на Новодівичому кладовищі (ділянка № 10).

У Москві, на будинку, де жив Г. С. Жженов (вул. Зоологічна, 12/2), в 2010 році була встановлена ​​меморіальна дошка.


2. Визнання і нагороди

Володимир Путін вручає нагороду Георгію Жженову, 2000

3. Творчість

3.1. Театральні роботи

Могила на Новодівичому кладовищі в Москві

3.1.1. Театр імені Ленсовета


3.1.2. Театр імені Мосради

  • "Ленінградський проспект" І. Штока - Забродін [7]
  • "Вечірній світло" Олексія Арбузова - Пальчиков
  • "Царство земне" Теннессі Вільямса - Курча
  • "Похорон в Каліфорнії" Рустама Ібрагімбекова - Господар
  • "Чорний гардемарин" О. Штейна - адмірал Панаєв
  • "Суд над суддями" Е. Мане - прокурор Лоусон
  • "Він прийшов" Дж. Б.Прістлі - інспектор Гуль
  • "На Золотому озері" Е. Томпсона - Норман Тейер

3.2. Фільмографія

  1. 1931 - Путівка в життя
  2. 1932 - Помилка героя - Пашка Вітрів
  3. 1934 - Чапаєв - Терешка, ординарець Фурманова
  4. 1934 - Наслідний принц Республіки - архітектор, холостяк
  5. 1938 - Комсомольськ
  6. 1949 - Алітет йде в гори
  7. 1955 - Чужа рідня
  8. 1957 - На острові Далекому
  9. 1957 - Шторм
  10. 1958 - Нічний гість - Сергій Петрович, художник
  11. 1958 - У дні Жовтня - Ейно Рахья
  12. 1959 - Виправленому вірити
  13. 1960 - Людина не здається
  14. 1960 - Людина з майбутнім
  15. 1961 - День, коли виповнюється 30 років
  16. 1961 - Водив поїзда машиніст - Іван Низка
  17. 1961 - Планета бур - Роман Бобров, радянський космонавт з планетольота "Сіріус". У американізованою версії названий Куртом Боденом.
  18. 1961 - Балтійське небо - шофер
  19. 1962 - Маленькі мрійники (кіноальманах), новела "Зірка на пряжці" - дядько Локшина
  20. 1963 - Тиша
  21. 1963 - Останній хліб
  22. 1963 - Третя ракета
  23. 1964 - Велика руда - хірург
  24. 1964 - Поки фронт в обороні
  25. 1965 - Хокеїсти - тренер Сперанта
  26. 1965 - Загибель ескадри
  27. 1966 - Бережися автомобіля - автоінспектор на мотоциклі
  28. 1966 - Йду шукати - Андрій Гусаров
  29. 1966 - Про що мовчала тайга
  30. 1966 - Людина, яку я люблю
  31. 1967 - Весна на Одері - рудовусий
  32. 1967 - Стюардеса - письменник
  33. 1968 - Зустрічі на світанку
  34. 1968 - Помилка резидента - Михайло зарік-Тульева
  35. 1968 - Журавушка - сільський батюшка
  36. 1968 - Шлях до "Сатурну" - Генерал Тімерін
  37. 1968 - Кінець Сатурна - Генерал Тімерін
  38. 1968 - Доктор Віра
  39. 1969 - Острів Вовчий
  40. 1970 - Доля резидента - Михайло Тульева
  41. 1971 - Несподівана любов
  42. 1971 - Вся королівська рать - Віллі Старк [8]
  43. 1971 - Кінець Любавін - Омелян Любавін
  44. 1972 - Бій після перемоги - генерал Тімерін
  45. 1972 - Мічений атом - Микита Олексійович Дубровін, полковник КДБ
  46. 1973 - Гарячий сніг - Безсонов
  47. 1973 - Таємниця забутої переправи
  48. 1974 - Океан
  49. 1974 - Шукаю мою долю - вчитель Володимир Карякін
  50. 1975 - Вибір мети - Зубавін
  51. 1975 - знайдеш в бою
  52. 1976 - Така вона, гра - Басов Віктор Трохимович (тренер)
  53. 1977 - "Посейдон" поспішає на допомогу - капітан "Посейдона" Чигринов Олексій Петрович
  54. 1978 - Чужа - Кунгурцев Павло Леонтійович
  55. 1978 - Ліки проти страху - Шарапов
  56. 1978 - Особисте щастя
  57. 1978 - Однофамілець - Кузьмін
  58. 1979 - Екіпаж - Андрій Тимченко, командир екіпажу Ту-154
  59. 1981 - Здоровань - Шапошников
  60. 1982 - Повернення резидента - Михайло Тульева
  61. 1982 - Сімейна справа - Свиридов
  62. 1983 - Ворота в небо - Лебеденко
  63. 1985 - Місто наречених
  64. 1986 - Час синів
  65. 1986 - Кінець операції "Резидент" - Михайло Тульева
  66. 1986 - Звіздар
  67. 1987 - Кінець Вічності - Лабан Твісел
  68. 1987 - Загороду - посол СРСР
  69. 1998 - Незримий мандрівник - Вілліє, лейб-гвардії медик

3.3. Радіо

Література

Розповіді Г. С. Жженова публікувалися в радянських журналах ( "Огонек" та ін)

  • Омчагская долина. - М.: Правда, 1988. (Бібліотека журналу "Огонек", № 33)
  • Від "Глухаря" до "Жар-птиці". Повість та оповідання. - М.: Современник, 1989
  • Я послав тобі чорну троянду ... - М.: Книга. Просвітництво. Милосердя, 1996
  • Саночки. Оповідання і повість. - М., Вагант, 1997

Примітки

  1. Помер Георгій Жженов - www.lenta.ru/articles/2005/12/08/actor/
  2. Відспівування Георгія Жженова скоєно в Стрітенському монастирі - www.pravoslavie.ru/news/15448.htm
  3. Печіння Георгій Степанович - www.tyrandot.ru/laureate/laureate_24.html?full=1 на сайті премії Кришталева Турандот
  4. Нагороджений указом президента Росії № 1325 від 28 грудня 1995 - graph.document.kremlin.ru / page.aspx? 1; 1150053
  5. Нагороджений указом президента Росії № 541 від 22 березня 2000 - document.kremlin.ru / doc.asp? ID = 001334
  6. Новодівочий цвинтар. Георгій Степанович Жженов. Актор - novodevichye.com / jjenov /
  7. 1 2 Георгій Жженов - www.mossoveta.ru/history/persons/ggenovg/ на сайті театру ім. Моссовета
  8. Ця роль залишалася для актора найулюбленішою до кінця життя - www.russ-yug.ru/article/1417/

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Шонін, Георгій Степанович
Кнабе, Георгій Степанович
Вікторенко, Олександр Степанович
Рокотов, Федір Степанович
Котляревський, Петро Степанович
Курочкін, Володимир Степанович
Завойко, Василь Степанович
Гумільов, Микола Степанович
Антонов, Олександр Степанович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru