Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Карлайл, Роберт


Фото

План:


Введення

Роберт Карлайл, OBE ( англ. Robert Carlyle ; Рід. 14 квітня 1961 ( 19610414 ) , Глазго) - шотландський актор, який здобув популярність після ролей у фільмах " На голці "," Чоловічий стриптиз "і" І цілого світу мало ". Лауреат премії BAFTA.


1. Біографія

Роберт Карлайл народився в Меріхілле, в одному із старовинних районів Глазго, в родині шотландців - Елізабет і Джозефа Карлайла [1] [2]. Мати залишила сина на виховання батькові, художнику-декоратора, коли Роберту виповнилося три роки [3]. Джозеф заробляв від випадку до випадку, і вони з сином жили на межі бідності. Коли Роберту було близько семи років, батько разом з ним приєдналися до комуні хіпі, яка не мала постійного місця проживання, воліючи сквотинг [3]. Так, кілька років вони займали покинутий будинок в Челсі, а потім прожили 18 місяців під пірсом на пляжі Брайтона [3].

У 16 років він кинув школу, щоб допомагати батькові оформляти вітрини, працював чорноробом і перетворився на "важкого підлітка" [3]. Але вчасно усвідомивши, що скачується в нікуди, молодик почав відвідувати вечірні класи в Cardonald College [4] [5] [6] [7].

До початку своєї акторської кар'єри, за власним зізнанням в Twitter, хотів стати футболістом [8].


1.1. Кар'єра

Завдяки п'єсам Артура Міллера Карлайл захопився театром, що привело його в 21 рік в акторську студію при Центрі мистецтв Глазго. Згодом, у 1983 році він вступив до Королівської шотландську академію музики і драматичного мистецтва ( англ. Royal Scottish Academy of Music and Drama ), Звідки пішов у 1986-му, розчарувавшись у навчанні [9] [10].

До початку 1990-х років він переважно брав участь в різних театральних постановках. Разом із чотирма акторами-друзями заснував театральну групу Raindog Theatre Company, яка випустила в 1991 році свій перший спектакль - сценічну версію роману " Пролітаючи над гніздом зозулі " [11] [12]. Першою помітною роллю в кіно став фільм " Рифф Рафф "британського режисера Кена Лоуча. Світову популярність йому принесли фільми "На голці" (1996) і "Чоловічий стриптиз" (1997), за який Роберт отримав премію BAFTA. Він також взяв участь у "бондіані", знявшись в дев'ятнадцятому картині циклу - "І цілого світу мало" (1999).

Критики неодноразово відзначали універсальність акторської майстерності Карлайла і різноманітність його ролей (від священика до канібала) [13] [14]. Він скрупульозно вивчає характер своїх персонажів, домагаючись найбільшої реалістичність і образність: так, одного разу він спав п'ять ночей на лондонських вулицях поблизу вокзалу " Ватерлоо ", працюючи над роллю бездомного в телефільмі Safe ( BBC, 1993) [15].

У переліку його значних телевізійних робіт - поліцейський серіал "Хеміш Макбет" (1995-1997, BBC), канадський міні-серіал "Гітлер: Сходження диявола" (2003, CBC Television), "Живий товар" (2005, Lifetime), фантастичні серіали " Зоряна брама: Всесвіт "(2009-2011, Syfy) і " Одного разу в казці " [16] (2011-2012, ABC).


1.2. Особисте життя

З грудня 1997 року Роберт Карлайл одружений на гримери-художниці Анастасії Ширлі; у них троє дітей: дочка - Ава (нар. 2002), сини - Харві (нар. 2004) і Персі Джозеф (нар. 2006). З Анастасією познайомився на зйомках серіалу "Метод крекер" [17]. Сім'я живе в Глазго [18]. Улюблена футбольна команда - " Рейнджерс " [19].

На початку січня 2006 року помер батько Роберта, з яким він був дуже близький; актор на час припинив будь-яку публічну діяльність і пішов з фільму "Справжній північ", в якому почав зніматися в головній ролі (його замінив Пітер Маллан) [4] [20].


2. Фільмографія

Рік Російська назва Оригінальна назва Роль
1990 ф Німий крик Silent Scream Великий Вудсі /
1991 з Чисто англійське вбивство The Bill (7 # 24, The Better Part Of Valour) Том Уорд
1991 ф Рифф-Рафф Riff-Raff Стів /
1993 з Сценарій: Сейф Screenplay (8 # 4, Safe) Ності
1993 ф Бути людиною Being Human доісторичний шаман /
1994 ф Священик Priest Грем /
1994 ф Втрачені Marooned Пітер /
1994 з Метод крекери Cracker (2 # 1-3, To Be a Somebody) Альбі Кінселла
1995 ф Вперед Go Now Нік Кемерон /
1995 - 1997 з Хеміш Макбет Hamish Macbeth констебль Хеміш Макбет
1996 ф На голці Trainspotting Френсіс "Франко" Бегбі /
1996 ф Пісня Карли Carla's Song Джордж Леннокс /
1997 ф Чоловічий стриптиз The Full Monty Гері "Гез" Шофілд /
1997 ф Авторитет Face Рей /
1998 мс Піклуватися про Джо Джо Looking After Jo Jo Джон "Джо Джо" Маккен
1999 ф Планкетт і Маклейн Plunkett & Macleane Уїлл Планкетт /
1999 ф Людожер Ravenous полковник Айвз / Калхун /
1999 ф І цілого світу мало The World Is Not Enough Ренар /
1999 ф Прах Анджели Angela's Ashes Малахі МакКорт /
2000 ф Пляж The Beach Даффі /
2000 ф Є тільки один Джиммі Гримбла There's Only One Jimmy Grimble Ерік Уіррал /
2001 ф Остання війна To End All Wars майор Іен Кемпбелл /
2001 ф Формула 51 The 51st State Фелікс ДеСуза /
2002 ф Одного разу в Середній Англії Once Upon a Time in the Midlands Джиммі /
2002 ф Чорне і біле Black and White Девід О'Салліван /
2003 мс Гітлер: сходження диявола Hitler: The Rise of Evil Адольф Гітлер
2004 мс Змова проти корони Gunpowder, Treason & Plot Яків I
2005 тф Клас 76 Class of '76 Том Монро
2005 ф Могутній кельт The Mighty Celt Про /
2005 ф Школа танців і зваблювання Мерілін Хотчкісс Marilyn Hotchkiss 'Ballroom Dancing and Charm School Френк Кін /
2005 мс Живий товар Human Trafficking Сергій Карпович
2006 ф Ерагон Eragon Дурза /
2007 ф 28 тижнів опісля 28 Weeks Later Дон Харріс /
2007 ф Повінь Flood Роберт Моррісон /
2008 тф 24 години: Спокутування 24: Redemption Карл Бентон
2008 ф Камінь долі Stone of Destiny Джон Маккормік /
2008 ф Літо Summer Шон /
2008 мс Останній ворог The Last Enemy Девід Рассел
2008 ф Я знаю, що ти знаєш I Know You Know Чарлі /
2009 тф Нелюбима The Unloved батько Люсі
2009 ф Турнір на виживання The Tournament Джозеф Макевой /
2009 - 2011 з Зоряна брама: Всесвіт Stargate Universe Ніколас Раш
2011 - 2012 з Одного разу в казці Once Upon a Time Румпельштільцхен / Містер Голд
2012 ф California Solo Лаклан Макалдоніч /

3. Нагороди

3.1. Премії кіно і ТБ

BAFTA

BAFTA Scotland Award

  • 2009 - у номінації "Кращий актор телебачення" ("Нелюбима")
  • 1995 - у номінації "Кращий актор телебачення" ("Хеміш Макбет")

Gemini Awards

  • 2010 - у номінації "Краще виступі актора в тривалій провідною драматичній ролі" ("Зоряна брама: Всесвіт") [21]

London Critics Circle Film Awards

  • 1997 - у номінації "Британський актор року" [22]

Royal Television Society Television Award

  • 1996 - у номінації "Кращий телевізійний актор" ("Хеміш Макбет") [14]

Sant Jordi Awards

  • 1998 - в номінації "Кращий іноземний актор"

Премія Гільдії кіноакторів США


3.2. Державні

Орден Британської імперії

  • 1999 - Офіцер (OBE) [23]

Примітки

  1. Robert Carlyle Biography - www.filmreference.com/film/21/Robert-Carlyle.html (Англ.) . FilmReference.
  2. Born Equal: Robert Carlyle - www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2006/11_november/15/equal_carlyle.shtml (Англ.) . BBC Press Office. BBC (15 November 2006). Читальний - www.webcitation.org/68I3hHDtV з першоджерела 9 червня 2012.
  3. 1 2 3 4 Robert Carlyle interview part 1: Trip down memory lane in Glasgow offers remarkable insight into star's life - (Англ.) . The Daily Record newspaper online (May 3, 2010). Читальний - www.webcitation.org/68I3hqrGp з першоджерела 9 червня 2012.
  4. 1 2 Pendreigh, Brian Father 's Death causes Carlyle To Quit Movie - news.scotsman.com / topics.cfm? tid = 888 & id = 144962006 (Англ.) . Scotsman.com News (29 January 2006). Читальний - www.webcitation.org/68I3jDocc з першоджерела 9 червня 2012.
  5. Armstrong, Stephen On The Move: Robert Carlyle - (Англ.) . The Sunday Times (20 May 2007).
  6. Smith, Andrew Method MAN - film.guardian.co.uk/Feature_Story/Observer/0,, 38015,00. html (Англ.) . The Guardian (28 March 1999). Читальний - www.webcitation.org/68I3knioe з першоджерела 9 червня 2012.
  7. Роберт Карлайл - www.peoples.ru/art/cinema/actor/carlyle/. Peoples.ru. - (Біографія). Читальний - www.webcitation.org/68I3li9TV з першоджерела 9 червня 2012.
  8. Запис Роберта Карлайла (Англ.) . Twitter (29 березня 2012).
  9. Robert Carlyle: Biography - www.starpulse.com / Actors / Carlyle, _Robert / Biography / (Англ.) . Starpulse.com. Читальний - www.webcitation.org/68I3mkRbi з першоджерела 9 червня 2012.
  10. About Robert Carlyle - movies.yahoo.com / person / robert-carlyle / biography.html (Англ.) . Yahoo!. Читальний - www.webcitation.org/68I3nMW2I з першоджерела 9 червня 2012.
  11. Neil Cooper Comedy ushers In A New ERA - www.heraldscotland.com/arts-ents/stage-visual-arts/comedy-ushers-in-a-new-era-1.1079173 (Англ.) / / Herald Scotland. - Herald & Times Group, January 11, 2011.
  12. A vibrant contributor to Scottish theatre scene - www.scotsman.com/news/a_vibrant_contributor_to_scottish_theatre_scene_1_596019. Scotsman.com (February 4, 2002). - (Директор Raindog Theatre Company Стюарт Девідс у відкритому листі оголосив про закриття театрального напряму групи через фінансові проблеми, яка займатиметься відтепер тільки кіно-і телевізійними проектами). Читальний - www.webcitation.org/68I3nxMY4 з першоджерела 9 червня 2012.
  13. Andrew Smith. Method man - www.guardian.co.uk/film/1999/mar/28/4 (Англ.) . The Guardian (March 28, 1999). Читальний - www.webcitation.org/68I3ozglf з першоджерела 9 червня 2012.
  14. 1 2 Matthew Sweet The Saturday Profile: Robert Carlyle, Actor: A man for all regions - (Англ.) / / The Independent. - April 3, 1999.
  15. Kathryn Knight Begbie 's Gone Soft! .. - (Англ.) / / Daily Mail. - Associated Newspapers Ltd, November 28, 2008.
  16. Sandro Monetti. ROBERT CARLYLE'S FAIRYTALE SUCCESS - www.express.co.uk/features/view/313255/Robert-Carlyle-s-fairytale-success?> (Англ.) , Express.co.uk (April 8, 2012).
  17. Andrew Pettie Robert Carlyle: I've had it with British films - www.telegraph.co.uk/culture/tvandradio/6256051/Robert-Carlyle-Ive-had-it-with-British-films.html (Англ.) . The Telegraph (October 2, 2009). Читальний - www.webcitation.org/68I3phO5v з першоджерела 9 червня 2012.
  18. Rick Fulton Scots Actor Robert Carlyle On Missing Creature comforts When Working In Canada - (Англ.) . DailyRecord.co.uk (October 9, 2010). Читальний - www.webcitation.org/68I3qkPzH з першоджерела 9 червня 2012.
  19. The Lowdown: Things You Never Knew About Robert Carlyle Read more at - channelhopping.onthebox.com/2009/10/07/things-you-never-knew-about-robert-carlyle / (Англ.) . On the Box (October 7, 2009). Читальний - www.webcitation.org/68I3rkw8y з першоджерела 9 червня 2012.
  20. Peter Mullan Replaces Carlyle On 'Dragnet' - www.iftn.ie/production/production_news/?act1=record&only=1&aid=73&rid=1939&tpl=archnews&force=1 (Англ.) , The Irish Film & Television Network (January 25, 2006).
  21. 25th Annual Gemini Awards ... - (Англ.) . CNW (November 13, 2010). Читальний - www.webcitation.org/68I3shzI5 з першоджерела 9 червня 2012.
  22. London Critics Circle Film Awards - www.imdb.com/event/ev0000403/1998 (Англ.) (March 5, 1998). - (For the 1997 Awards listing). Читальний - www.webcitation.org/68I3tjaWg з першоджерела 9 червня 2012.
  23. Yes, Sir Nigel! - news.bbc.co.uk/2/hi/special_report/1998/12/98/new_year_honours/244936.stm (Англ.) , BBC News (December 31, 1998).

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Карлайл, Белінда
Карлайл (Англія)
Роберт II
Роберт
Роберт I
Грейвс, Роберт
Мітчем, Роберт
Баллард, Роберт
Річардсон, Роберт
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru