Анатолій Борисович Кузнєцов (нар. 31 грудня 1930, Москва) - радянський і російський актор театру і кіно, Народний артист РРФСР (1979).


1. Біографія

Анатолій Кузнєцов народився в Москві в родині співака Бориса Кузнєцова. Вчився на вокальному відділенні музичного училища ім.М. М. Іпполітова-Іванова. У 1951 році перейшов в Школу-студію ім.В. І. Немировича-Данченка при МХАТ, яку закінчив у 1955 (курс А. М. Карева). З 1958 року - актор Театру-студії кіноактора.

Вперше на екрані Анатолій Кузнєцов з'явився, ще будучи студентом третього курсу, - у фільмі " Небезпечні стежки "він зіграв молодого вченого Василя Жолудєва. Він став активно зніматися в кіно - протягом декількох років зіграв у таких фільмах, як" Гість з Кубані "," За вітриною універмагу ".

Роль, що прославила актора, була зіграна в 1969 у фільмі Володимира Мотиля " Біле сонце пустелі ", що завоював величезну популярність у глядачів. Червоноармієць Федір Сухов у виконанні Анатолія Кузнєцова став культовою фігурою.

Пізніше Кузнєцов зіграв камео свого легендарного персонажа в кінокомедії " Пригоди Петрова і Васєчкіна ".

Анатолій Кузнєцов брав участь у програмі " Білий папуга ".

Дружина - Ляпидевский Олександра Анатоліївна, дочка легендарного полярного льотчика, Героя Радянського Союзу № 1 А. В. Ляпідевського.


2. Визнання і нагороди


2.1. Фільмографія

  1. 1954 - Небезпечні стежки - Василь Желудев
  2. 1955 - Гість з Кубані - Коля Воробця
  3. 1955 - За вітриною універмагу - закоханий міліціонер
  4. 1956 - Мандрівка в молодість
  5. 1957 - Випадок на шахті вісім - Володя Батанин
  6. 1957 - До Чорного моря - Микола Кукушкін
  7. 1958 - На дорогах війни - військовий кінооператор Володимир Сушков
  8. 1959 - Повість про молодят
  9. 1960 - Чекайте листів - шофер Льонька
  10. 1960 - Фортуна - Андрєєв
  11. 1961 - Друг мій, Колька! - піонервожатий Сергій Руденко
  12. 1962 - Острів Вільховий
  13. 1962 - Як я був самостійним
  14. 1963 - Ранкові поїзда - Павло
  15. 1964 - Дайте книгу скарг - Іван Ілліч Кондаков
  16. 1965 - Пакет - Білопільський
  17. 1965 - Совість - Мартьянов
  18. 1967 - Бабине царство - Жан Петриченко
  19. 1967 - Весна на Одері - майор Лубенця
  20. 1968 - Зустрічі на світанку - Волков
  21. 1968 - Звільнення - командир авіаполку Захаров
  22. 1969 - Біле сонце пустелі - червоноармієць Федір Сухов
  23. 1970 - На шляху до Леніна - оратор
  24. 1971 - Вкрадений поїзд (Болгарія) - генерал Петро Петрович
  25. 1971 - Повернення катери - Рощин
  26. 1972 - Люди на Нілі
  27. 1972 - Гарячий сніг - Веснін
  28. 1973 - І на Тихому океані ...
  29. 1973 - Як пісня - майор
  30. 1973 - Життя на грішній землі
  31. 1976 - Жити по-своєму
  32. 1976 - Єдина дорога - Сергєєв
  33. 1976 - По секрету всьому світу - лісничий
  34. 1976 - Братушка
  35. 1977 - Право першого підпису
  36. 1977 - Хомут для Маркіза - Гнат Костиря, батько Родіона
  37. 1977 - Інкогніто з Петербурга - Аммосов Федорович Ляпкіних-Тяпкін, суддя
  38. 1977 - Птахи на снігу - батько
  39. 1978 - В зоні особливої ​​уваги - майор Морошкин
  40. 1978 - Останній шанс
  41. 1978 - Голубка - Рябінін
  42. 1978 - Діти як діти
  43. 1979 - Друга весна - Михайло Іванович Нестеров
  44. 1979 - Рідне справа - Грачов
  45. 1980 - Гордубал (ЧССР) - Юрай Гордубал
  46. 1980 - Приватна особа - Євген Олександрович Лук'янов
  47. 1981 - Школа
  48. 1981 - Смуга везіння - замдиректора
  49. 1981 - Відповідний хід - підполковник Морошкин
  50. 1982 - Випадок в квадраті 36-80 - Павлов
  51. 1982 - Там, на невідомих доріжках ... - дядечко Домовик
  52. 1983 - Комета - Кучкин
  53. 1983 - Пригоди Петрова і Васєчкіна, звичайні і неймовірні - Червоноармієць Сухов
  54. 1983 - На тому березі свобода - командир партизан
  55. 1983 - Висока проба - Ільїн
  56. 1984 - Мідний ангел - Іван Петрович Курман, радянський інженер
  57. 1984 - Пісочний годинник - Степан гребенцов
  58. 1984 - Репортаж з лінії вогню - член Військової ради
  59. 1985 - Битва за Москву - секретар Могильовського обкому ВКП (б)
  60. 1985 - П'ять хвилин страху - полковник міліції Ігор Васильович Корнілов
  61. 1985 - Береги в тумані - полковник Єгоров
  62. 1987 - Без сонця
  63. 1988 - Радості земні
  64. 1989 - Шакали - депутат
  65. 1985 - Чоловічі тривоги
  66. 1990 - Російська рулетка
  67. 1991 - Геній - Смирнов, батько Насті
  68. 1991 - Летючий голландець - директор ресторану
  69. 1991 - Портрет мадемуазель Таржі
  70. 1992 - Ключ - слідчий Яценко
  71. 1992 - Трактористи II - голова колгоспу
  72. 1993 - Розкол - міністр Плеве
  73. 1993 - Стамбульський транзит
  74. 1993 - Заснулий пасажир - Смирнов
  75. 1995 - За що? ( польськ. Zа зі? ; Росія, Польща) - комендант
  76. 1995 - На розі, у Патріарших - Бєляков
  77. 1998 - Райське яблучко - Ігор Ігорович
  78. 2002 - Розпечена субота - Борис Семенович
  79. 2002 - Кодекс честі - Лазарєв
  80. 2003 - Ділянка - Стасов
  81. 2004 - Кавалери Морської зірки - адмірал Говорков
  82. 2004 - Євлампія Романова 2 - Олег Рябов, генерал у відставці
  83. 200? - Операція "Цвіт нації" - генерал
  84. 200? - Куля-дура - шахіст
  85. 2004 - Багатство - Приамурського генерал-губернатор Андрєєв
  86. 2005 - Турецький гамбіт - генерал Конецький
  87. 2006 - Ніхто не знає про секс - дід Єгора
  88. 2006 - Зачарована ділянка - Стасов
  89. 2006 - Останній наказ генерала - Георгій Платонов, генерал у відставці
  90. 2006 - День Перемоги - Андрій Ніколенко в старості
  91. 2008 - Троє з площі Карронад - Ігор Борисович, директор "Вінджаммера"
  92. 2011 - Аферистка
  93. 200? - Німець (Німеччина)
  94. 2012 - Мосгаз - Анатолій Тимофєєв, генерал у відставці

Примітки

Мій нульовою годину / Meine Stunde Null (1970) - майор Горін

Література

  • Нагібін Ю. Наш спільний дебют [: Анатолій Кузнецов] / / Мій улюблений актор: Письменники, режисери, публіцисти про акторів кіно [: СБ] / Сост. Л. І. Касьянова. М.: Мистецтво, 1988. С.147-158.