Ліга блюзу

Ліга блюзу - російська блюзова група, створена Миколою Арутюновим в 1979. Одна із самих іменитих російських блюзових груп. В різний час в групі грали Сергій Воронов, Борис Булкін, Ігор Кожин, Маша Кац, Лада Колосова.


1. Історія

Микола Арутюнов робив спроби створення блюзової групи ще в 1976, але тоді це не вдалося.

В оригінальний склад групи увійшли: Микола Арутюнов, Сергій Воронов, Борис Булкін, Михайло Савкін [1].

Незважаючи на те, що група завжди виконувала велика кількість англомовних кавер-версій, виконання блюзу російською мовою було однією з тих важких завдань, які ставилися перед музикантами групи. Створення групи було пов'язане з багатьма складностями, головна з яких полягала в тому, що блюз в СРСР був у загальному маловідомий. Створення групи Арутюнов описував так:

Десь з півроку я шукав музикантів, знайомих зі стилем і базу для репетицій. Нарешті, знайшлися музиканти і знайшлися люди ризикнули у себе прийняти "чужий елемент". Це були комсомольці нафтогазового НДІ. В обмін на можливість репетирувати ми повинні були грати там по "червоним датам". Перший такий досвід не змусив себе довго чекати. Першотравень! Ми зіграли лише чотири або п'ять "творів", але цього виявилося достатньо, щоб ансамбль зрозумів "райдужні" перспективи блюзу на Русі. На сцену, похитуючись і червоніючи очима, зійшов витончений знавець музики і сказав, що стала потім крилатою, фразу: "Що ви нам тут Баха граєте?!"

Спочатку колектив називався "Вища ліга блюзу", а в 1982 укоротився до "Ліги блюзу".

В 1986 вийшов англомовний магнітоальбом "Ліга блюзу", що зібрав кращі композиції поточного репертуару. У записі брали участь Микола Арутюнов, барабанщик Олексій Котов і Михайло Савкін (всі інші інструменти).

В 1987 Ліга блюзу стає професійною групою. До її складу входять: Микола Арутюнов, гітарист Сергій Воронов, басист Олександр Соліч, барабанщик Юрій Рогожин і саксофоніст Гарік Елоян.

В 1988 група відправляється в перше міжнародне турне.

В 1989 -му році до складу групи входять: Микола Арутюнов (вокал), гітарист Володимир Долгов, басист Олександр Соліч, барабанщик Юрій Рогожин і саксофоніст Гарік Елоян.

У 1989 році в студії Концертного залу "Росія" цим складом були професійно записані пісні "Розв'яжи мені руки", "Ваша дочка", "Кішка", "Липневий блюз", "Honest I Do" та інші.

У 1989 році група "Ліга Блюзу" у складі: Микола Арутюнов (вокал), Володимир Долгов (гітара), Віктор Тельнов (бас), Андрій Шатуновський (барабани) і Лев Землінський (фортепіано) взяли участь у телевізійному конкурсі "Сходинка до Парнасу". У конкурсі брав участь і зайняв перше місце Ігор Тальков. У цьому ж складі в 1989 року група "Ліга Блюзу" бере участь в "Інтершанс" і всесоюзному рок-фестивалі "Формула-9" в Ростові.

В 1990-му році склад групи змінюється: Микола Арутюнов - вокал; Ігор Кожин - гітара; Віктор Тельнов - бас; Андрій Шатуновський - ударні.

В 1992 група виступила на фестивалі "Блюз в Росії" в Москві.

В 1994 група виступила у джазовому фестивалі світу в Монтре.

В 1995 "Ліга блюзу" відзначає своє 15-річчя. На студії "RDM" виходить альбом "Невже минуло 15 років?".

У лютому 1996 група грала блюз разом з приїхали в Москву на гастролі Бі Бі Кінгом.

В 1997 "Ліга блюзу" записує новий альбом, проте видати його не вдається. У 1998 році сталася криза. Скорочується кількість гастролей. Не бажаючи миритися з ситуацією, Арутюнов пускається в експерименти, зокрема, створює в 1999 з гітаристом Дмитром четвергового проект "Четвер Арутюнова".


2. Цікаві факти

  • Арутюнов прийшов до Наміна в 1987. Тоді в групі були Арутюнов, Воронов, Г.Елоян (група "Москва"), Ю.Рогожін (група "Динамік"), А. Соліч (група Стаса Наміна) - всі професійні музиканти з досвідом роботи в різних колективах.
  • В кінці 1988 року Воронов почав виступати сольно, грав з Гаріком Сукачовим. В цей же час Арутюнов пішов від Мікояна (Наміна). У 1988 році Воронова в "Лізі Блюзу" замінив гітарист Міша Савкін, що грав з Арутюновим до 1986.
  • Володимир Долгов (в 70-х група "Музики" - В.Белоусов, Т.Анціферова) став працювати з "Лігою Блюзу" з січня 1989 р. До складу "Ліги Блюзу" в 1989 р. входили Микола Арутюнов (вокал), Олександр Соліч (бас, ф-но), Володимир Долгов (гітари, губні гармошки), Гарік Елоян (саксофон, клавішні), Юрій Рогожин (барабани). У цьому складі взимку 1989 р. на студії ГЦКЗ РОСІЯ записали перший альбом Ліги блюзу, зняли декілька кліпів, а потім на Мелодії (1990) вийшов міньйон з чотирма піснями: стара, з перших складів, запис "Midnight To Six Man" 1986 (гітару і бас записав М.Савкін), запис 1987 року "Розв'яжи мені руки" (з гітарою Воронова), "Липневий блюз" та "Honest I Do", запис 1989 року (гітари, губна гармошка - В.Долгов). У "Липневий блюзі" бек-вокал проспівала Т.Анціферова.
  • Виступали в ДС Лужники, ДС Динамо, ленінградському Палаці Спорту, виїжджали на гастролі по СРСР, зокрема з тележурналістами програми "Взгляд". У Ленінграді "Ліга Блюзу" вразила всіх не тільки виконавською майстерністю, але й своїми бек-вокалістками - двома чорношкірими дівчатами. У СРСР подібні шоу були ще в новинку.
  • Склад проіснував до літа 1989 року. Якраз тоді організовувався "Моральний кодекс" (технічна назва "Діамантова рука") і А.Соліч не зміг суміщати роботу в двох колективах.
  • Було кілька різних басистів - залишився Віктор Тельнов (гр. Москва). Потім пішов Г.Елоян, його замінив Лев Землінський, трохи пізніше Ю.Рогожіна на барабанах замінив Андрій Шатуновський (група Олександр Невський).
  • Цим складом виступили на ТВ-фестивалі "Ступінь до Парнасу" (брали участь І.Тальков, Рут Маккартні - далека сестра сера Пола), рок-фестивалі в Ростові. Виступали в Єревані в восьмитисячного Палаці Спорту. (Рут Маккартні всю поїздку щебетала про принади сексу в ліфтах, а Петя Підгородецький (з сольною програмою) трохи не був пошматований восьмитисячного натовпом глядачів в кепках, коли почав сперечатися з залом! Врятувало його тільки поява на сцені Ліги Блюзу і легкий спіч Н.Арутюнова вірменською мовою (що було зовсім не складно, враховуючи схильність Арутюнова до вивчення іноземних мов). До речі, дуже запам'ятався Гриша Мікоян і його підвали з марочним хересом, а також переліт з Єревану в Москву на ІЛ-86 зі стоячими пасажирами і курінням скрізь.)
  • Разом музиканти "Ліги блюзу" 1989 року зіграли ще пару раз на 15-річчі "Ліги Блюзу" у 1995 році.

3. Дискографія

  • 1986 - Ліга блюзу (магнітоальбом)
  • 1989 - Ліга Блюзу - Лізі Блюзу 10 років (міньйон)
  • 1991 - Хай живе ритм-енд-блюз!
  • 1992 - "Блюз в Росії" 2LP (концертний запис на фестивалі)
  • 1994 - "Блюз в Росії" CD (концертний запис на фестивалі)
  • 1995 - Ліга Блюзу - Невже пройшло 15 років
  • 2001 - Ліга блюзу. Жива колекція

Примітки

  1. Classic Rock № 9 (39) вересень 2005. стор 14

Література