Лісова куниця

Лісова куниця, або желтодушка [1] ( лат. Martes martes ) - Вид ссавців із сімейства куньіх (Mustelidae). Мешкає в Європі і західних частинах Азії і населяє головним чином лісові місцевості. На відміну від своєї родички кам'яної куниці, лісова куниця уникає людських селищ.


1. Опис

Шерсть лісової куниці забарвлена ​​у каштановий або темно-коричневий колір з жовтуватим округлим горловим плямою, яке на відміну від плями біля кам'яної куниці не розділили. Зимовий хутро довгий і шовковистий, влітку шерсть у лісової куниці коротше і жорсткіше. Як у багатьох куниць тіло лісової куниці довгасте з відносно короткими лапками і волосяним покривом на ступнях. Хвіст порівняно довгий і пухнастий і його функція полягає в збереженні рівноваги при лазінні і стрибання. На голові розташовані трикутні, облямовані жовтою смужкою вуха, ніс на відміну від кам'яних куниць темний. Довжина тіла становить від 45 до 58 см, довжина хвоста - від 16 до 28 см, а вага - від 0,8 до 1,8 кг. Самці в середньому на 30% важче самок.


2. Поширення

Лісові куниці поширені майже по всій Європі. Їх ареал простягається від Британських островів до Західного Сибіру і на півдні від Середземномор'я до Кавказу і Ельбурса. Їх немає в Ісландії та північній Скандинавії і на частини Піренейського півострова. Сферою проживання цих тварин є ліси, насамперед листяні та змішані. У гірській місцевості зустрічається до висот, на яких ще ростуть дерева.


3. Спосіб життя

Лісова куниця полює за білкою

Лісові куниці в набагато більшому ступені мешканці дерев, ніж інші види куниць. Вони вміють добре лазити й стрибати, при цьому долаючи відстань до 4 метрів. При лазінні вони в змозі розгортати свої ступні на 180 . Притулку створюють у своєму ареалі, переважно в дуплах, або ж використовують покинуті білячі споруди, а також гнізда хижих птахів. У ці притулку вони видаляються для відпочинку в денний час, а у сутінках та вночі йдуть на пошуки видобутку.

Лісові куниці - тварини з вираженим територіальним поведінкою, маркирующие свій ареал за допомогою секрету, що виділяється анальної залозою. Вони обороняють межі свого ареалу від одностатевих родичів, але ареали самців і самок часто перетинаються. Розміри ареалів сильно варіюють, хоча ареали самців завжди крупніше ареалів самок. Відмінності спостерігаються і у зв'язку з порами року - взимку ареали окремих особин до 50% менше, ніж влітку.


4. Харчування

Лісові куниці всеїдні, але воліють дрібних ссавців (наприклад, полівок і білок), а також птахів та їх яйця. Не гидують і плазунами, жабами, равликами, комахами і падлом. Восени частиною їхньої їжі можуть бути фрукти, ягоди і горіхи. Видобуток лісова куниця вбиває укусом в потилицю. Влітку і восени вона накопичує і складає запаси їжі для холодної пори року.


5. Розмноження

Спарювання в лісових куниць проходить в середині літа, але вагітність через консервацію насіння в тілі самки починається набагато пізніше і потомство з'являється на світ лише в квітні. Їх розвиток схоже з розвитком дитинчат кам'яної куниці. При народженні їх довжина становить 10 см. У посліді найбільш часто по три дитинчати. Протягом перших восьми тижнів вони залишаються в батьківському гнізді, а після починають лазити навколо нього і обстежити місцевість. Після закінчення шістнадцяти тижнів вони остаточно стають самостійними, але іноді до наступної весни все ще супроводжують свою матір. На другому році життя у лісових куниць настає статева зрілість, хоча вперше спаровуються вони, як правило, на третьому році життя. Тривалість життя в неволі становить до шістнадцяти років, але в дикій природі лише деякі лісові куниці стають старше десяти років.


6. Лісова куниця і людина

Лісова куниця на зображенні XIX століття

6.1. Загрози

Раніше хутро лісової куниці цінувався набагато більше хутра кам'яної куниці. У результаті інтенсивного полювання лісові куниці в багатьох областях стали рідкісними тваринами, хоча завдяки великому ареалу поширення в цілому не вважаються складаються під загрозою зникнення. Проблематичним є скорочення сфери проживання, так як лісова куниця потрібні здорові лісу.

6.2. У зоопарках

Зміст лісової куниці в неволі - досить непросте завдання і тому в зоопарках цей вид можна побачити не часто. Найбільш великі популяції маються на зоопарках міст Ханкенсбюттель і Інсбрук.

Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., 1984. - С. 99. - 10 000 прим.