Нельсон, Віллі

Віллі Нельсон (Willie Nelson, повне ім'я William Hugh Nelson, рід. 30 квітня 1933 року) - один із стовпів музики кантрі, володар безлічі нагород, в тому числі премій " Греммі "в категоріях" Музична легенда "(1990) і" За життєві досягнення "(1999).


1. Біографія

Відлік музичної кар'єри Нельсона починається з 1956 року. На перших порах його власні записи відкидалися босами звукозаписних компаній по причині немодного, занадто "сирого" звучання. У цих умовах Нельсон віддавав свої нові пісні іншим виконавцям. Це він написав чи не найпопулярнішу кантрі-баладу в історії "Crazy" Петсі Клайн, і "Night Life" Рея Прайса, яку називають часто переспівували кантрі-мелодією в історії жанру.

Просування власної кар'єри Нельсона заважали пристрасть до алкоголю, куріння марихуани і те, що в громадських місцях він часто носив неліцензоване зброю. Втомившись від проблем із законом, він в 1965 переселився в техаський Остін, який був у ті часи відомий своїми вільними вдачами. Тут його музика набула нестандартне звучання, ввібравши впливу рок-н-ролу, західного свінгу, джазу і фолк-року. Сам співак пристрастився до ранкових моціону і став вести здоровий спосіб життя.

На початку 1970-х Нельсон і Вейлон Дженнінгс відростили бороди лопатою і надягли терті джинси, тим самим оголосивши війну босам кантрі-індустрії, в якій тоді панували лощені естрадні виконавці в піджаках бездоганного крою. У ході так званого outlaw movement вони відстоювали повернення музики кантрі до своїх ковбойським витоків, намагалися повернути жанру втрачену енергетику. Одним з основних віх цього напряму був альбом Нельсона "Red Headed Stranger" (1975, "Рудоволосий Незнайомець"). Найуспішнішими за всю його кар'єру стали вийшли в цей період сингли "Blue Eyes Crying in the Rain" (1975) і "On the Road Again" (1980).

У 1980-ті роках Нельсон став багато зніматися в кіно. У музичному відношенні для нього настала пора дуетів. Характерний приклад - пісня "To All the Girls I've Loved Before", записана разом з Хуліо Іглесіасом. Разом зі старим товаришем Дженнінгсом, Кріса Крістоферсона і Джонні Кешем він створив успішну супергрупу " The Highwaymen ". До цього часу виконавець отримав вельми широке визнання за межами кантрі-індустрії. У 1982 році йому була присуджена премія" Греммі "в престижній номінації" Запис року "(за нову інтерпретацію класичної пісні" Always on My Mind ").

У 1990 році Нельсону довелося потягатися в суді з податковою службою, яка звинуватила його в систематичному ухиленні від сплати податків. Оскільки недоїмки перевищили 16 мільйонів доларів, значна частина майна співака пішла з молотка. Для погашення заборгованості він навіть записав особливий подвійний альбом. По закінченні судової епопеї Нельсон випустив в 1993 році альбом дуетів з зірками інших жанрів, серед яких виявилися Боб Ділан, Пол Саймон і Шинейд О'Коннор.

У другій половині 1990-х популярність Нельсона (як і інших виконавців старої школи) стрімко знижувалася. Не сприяла поліпшенню його іміджу і активна боротьба старого співака за легалізацію марихуани (в одному з ток-шоу він з гордістю оголосив, що курив "травку" на даху Білого дому під час прийому, влаштованого там президентом Джиммі Картером). Намагаючись привернути увагу молодого покоління слухачів кантрі, Нельсон записав альбом з яскраво вираженими вкрапленнями реггі. У 2006 році він вперше за багато років повернувся на вершину кантрі-чартів, а за рік до цього випустив синглом скандальну пісню "Cowboys Are Frequently Secretly Fond of Each Other" (буквально: "Ковбої часто таємно закохані один в одного").


2. Дискографія

Основна стаття: en: Willie Nelson discography.

3. Фільмографія

Рік Оригінальна назва Російськомовну назву
1979 The Electric Horseman Електричний вершник (фільм)
1980 Honeysuckle Rose
1981 Thief Злодій (фільм, 1981, США)
1982 Barbarosa
1984 Songwriter Автор Пісень
1986 Red-Headed Stranger
1986 Stagecoach
1988 Once Upon a Texas Train
1988 Where the Hell's That Gold?!!?
1990 Pair of Aces Козирна парочка (фільм)
1991 Another Pair of Aces: Three of a Kind Пара тузів в запасі: Покерна трійка (фільм)
1994 Big Dreams and Broken Hearts: The Dottie West Story

Великі мрії і розбиті серця: Історія Дотті Вест (фільм)

1996 Starlight
1997 На рибалку
1997 Wag the Dog Крутійство (фільм)
1998 Half Baked
1999 Outlaw Justice
2002 Monk Монк (серіал) 1 сезон 12 епізод "Містер Монк і рудоволосий незнайомець"
2003 The Austin Disaster, 1911
2005 The Dukes of Hazzard Дурні з Хаззарда
2006 Beerfest Півфест
2006 Broken Bridges [1]
2007 The Dukes of Hazzard: The Beginning
2007 Blonde Ambition Блондинка з амбіціями (фільм)
2008 Swing Vote
2008 Surfer Dude
2008 Shoot Out of Luck
2008 The Boom Boom Room
2008 Beer For My Horses

Джерела

Примітки

  1. TOBY KEITH Now Filming Beer For My Horses! - tobykeith.musiccitynetworks.com / index.htm? inc = 5 & news_id = 8130