Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Олень Куля


зображення

План:


Введення

Олень Куля [1] (Axis kuhlii) - парнокопитне ссавець, ендемік індонезійського острова Бавеан (площа - 196,27 км ), розташованого між островами Ява і Борнео. Видовий епітет дано на честь німецького зоолога Генріха Куля.


1. Опис

Олень Куля зовні схожий на споріднений вид - свинячого оленя, але на відміну від нього має світло-коричневе забарвлення вовни, без плям, хвіст - трохи пухнастий. Довжина тіла цих оленів - приблизно 140 см, висота - приблизно від 65 до 70 см, а вага - від 50 до 60 кг. Як і в багатьох лісових тварин, тіло в плечах трохи нижче, ніж в стегнах, що полегшує пересування в густому підліску. Рогу в самців відносно короткі, з трьома відростками.


2. Спосіб життя і харчування

Олені Куля мешкають у лісах. Вдень вони ховаються в густому підліску, а вночі виходять на пошуки корму. Вони часто використовують одні й ті ж місця для сну і прокладені для швидкого пересування стежки. Живуть, як правило, поодинці, іноді можна спостерігати також пари. Харчування складається з листя і трав.

3. Розмноження

Спарювання може відбуватися цілий рік. Тим не менш, самки частіше народжують в період з лютого по червень. Період вагітності триває приблизно від 225 до 230 днів. Як правило, на світ з'являється одне дитинча, близнюки народжуються рідко. У дитинчат слабка плямисте забарвлення, яка швидко зникає.

4. Природоохоронний статус

Оленя Куля загрожує вимирання. Головними чинниками є руйнування життєвого простору і переслідування здичавілими домашніми собаками. У 2006 році популяція становила приблизно від 250 до 300 особин. МСОП зарахував оленя Куля до вимираючих видів.

5. Класифікація

Іноді олень Куля, так само як і каламіанскій олень (Axis calamianensis), розглядається не як самостійний вид, а як здичавіла форма свинячого оленя, який був завезений на острів людиною. Проте, найімовірніше популяція є залишки поширеного в плейстоцені виду, який мешкав на Бавеане, коли острів ще був пов'язаний сушею з Явою.

Примітки

  1. Повна ілюстрована енциклопедія. "Ссавці" Кн. 2 = The New Encyclopedia of Mammals / під ред. Д. Макдональда - М .: "Омега", 2007. - С. 470. - 3000 екз . - ISBN 978-5-465-01346-8.

Література

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. The Johns Hopkins University Press, Baltimore 1999, ISBN 0-8018-5789-9

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Олень у геральдиці
Благородний олень
Білохвостий олень
Північний олень
Плямистий олень
Куля Мінье
Повітряна куля
Маточкин Куля
Нергал-куля-уцур
© Усі права захищені
написати до нас