Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Пищуха (ссавці)


Пищуха американська

План:


Введення

Пищуха, або сеноставкі ( лат. Ochotona ) - Рід ссавців з сімейства піщухових загону Зайцеподібні, єдиний сучасний рід сімейства, в якому виділяють 31 вид [1] [2]. Систематика пищух вкрай нестійка, і її розробка ще далека до завершення.

Пищуха отримали свою назву через різноманітних звукових сигналів, за допомогою яких вони перегукуються або сповіщають один одного про небезпеку. Більшість пищух мешкає в Азії, два види - в Північній Америці, один вид заходить в Європу.

У пищух короткі вуха, а довжина задніх і передніх ніг майже однакова. Всі пищухи - невеликі тварини, зовні схожі на хом'яків, але все ж вони споріднені сімейства Зайцевих, а не гризунам, як хом'яки. Через здатність запасати сіно на зиму пищух називають також сеноставкамі.


1. Опис

Пищуха - це маленькі, що зовні нагадують хом'яків тварини, проте, насправді це близькі родичі зайців з короткими лапами, округлими вухами і зовсім не помітними зовні хвостами. Довжина вух у більшості видів не перевищує половини довжини голови.

Довжина тіла - приблизно 18-20 см. Хвіст менше ніж 2 см завдовжки, і зовні непомітний. Вібриси ("вуса") дуже довгі, у деяких видів помітно перевищують довжину голови. Подушки пальців голі, або вкриті щітками волосся. Хутро майже однотонний: влітку бурий, піщаний або рудий; взимку частіше сірий. Вага дорослої особини від 75 і 290 грам, залежно від виду.

Зубна формула [3] : I {2 \ over 1} C {0 \ over 0} P {3 \ over 2} M {2 \ over 3} = 26 .

Найчастіше пищухи харчуються травами, листям чагарників, мохами і лишайниками.

Купа трави, заготовлена ​​Пищуха для сушки. Штат Юта, США.

Пищуха активні вдень і в сутінковий час. Якщо дотримуватися обережності, їх можна побачити сидять на каменях, пнях або стовбурах лежачих дерев. При огляді місцевості вони піднімають, ставлячи передні лапки на який-небудь предмет, але ніколи не стають "стовпчиком", як це роблять зайці, деякі гризуни і хижаки. Вельми чутливі до негоди і перед затяжними дощами різко знижують активність, припиняючи заготівлю корму за день-два до негоди. Вони не впадають в сплячку, тому взимку харчуються заготовленим сіном. Пищуха збирають свіжу траву і складають її в купу, поки вона не висохне. Іноді пищухи накривають висихаючих траву камінчиками, щоб її не розносило вітром. Як тільки трава засихає, вони переносять її в нору для зберігання. Однак альпійська пищуха в деяких районах не сушить рослини, а прибирає їх свіжими. Часто пищухи крадуть сіно один у одного. Даурська пищуха часто споруджує на поверхні землі "стіжки". Гірські види складають запаси під нависаючими кам'яними плитами або в щілинах між камінням.

Велика частина євразійських пищухи зазвичай живе в сімейних групах і розділяють обов'язки по збору їжі і спостереженням за можливою небезпекою. Деякі види (наприклад, O. princeps і O. collaris ) Є територіальними і ведуть відокремлений спосіб життя поза шлюбного сезону.

У північних частинах ареалу плодяться раз у році. Південні популяції виробляють 2-3 виводки в рік по 2-6 дитинчат. Вагітність триває 25-30 діб. На відміну від зайців, є моногамії.

Шкіра пищух тонка, шкурка нетривка і як хутра використовуватися не може. Господарського інтересу не представляють.


2. Поширення

Пищуха відокремилися від інших Зайцеподібні в олігоцені. У викопному стані відомі в Північній Африці ( міоцен), в Південно-Західній Європі: Угорщини, Молдавії, одеському Причорномор'ї та інших районах Південної Україна ( міоцен - пліоцен). Мешкали вони і в Західній Європі. У Північну Америку пищухи проникли з Сибіру по суші, що була на місці сучасного Берингової протоки.

Скам'янілі останки древньої пищухи Ochotona sp.

В даний час більшість пищух мешкають в Азії (в степах Заволжжя, Південного Уралу, Північного Казахстану, в горах Середньої і Центральної Азії, Китаї, на півночі Ірану, Афганістану, Індії, Бірми, а також в гірських областях Сибіру і Далекого Сходу, на півночі Кореї і на острові Хоккайдо), два види - в Північній Америці, один вид живе на східних окрайнах Європи.

Багато видів пищух поширені на відкритих просторах гірських рівнин. Приблизно половина видів тяжіє до кам'янистим биотопам : осипам каменів, виходів скельних порід, гірським останцями. Деякі види мешкають в тайзі.

У фауні Росії представлено 7 видів Пищуха. Мала (степова) пищуха заселяє оренбурзькі та казахстанські степи, даурська - степи Тиви і Південного Забайкалля. Алтайська і північна пищухи живуть в горах і лісах по всій Сибіру, де є кам'янисті розсипи, монгольська зустрічається не тільки в Монголії, а й в щебністих гірських степах південної Тиви. Хентейская пищуха мешкає на території Росії тільки на одному маленькому хребті в Забайкальському краї (хребті Ермана), маньчжурська населяє кам'янисті розсипи межиріччя Шилки і Аргуні [4].


3. Середа проживання

Пищуха воліють жити в місцях з холодним кліматом. Одні види живуть на скелястих гірських схилах в кам'янистих осипи, де є численні щілини, щоб сховатися від хижаків, інші риють нори. Кілька видів пищух мешкають в степу. Їх нори часом можуть бути дуже складними і мати кілька камер різного призначення - гніздових, для зберігання запасів і т. д. Найбільш пристосовані до проживання в кам'янистих біотопах гірські види (большеухіе, червоні), що селяться на крупнокаменістимі осипи, зовсім не риють нір і влаштовують гнізда тільки в порожнинах між каменями і в тріщинах руйнуються скель. Алтайські пищухи можуть селитися і поза осипів, під корінням дерев, в купах хмизу, там вони розширюють і розчищають ходи своїх сховищ. Риття нір найбільш характерно для степових мешканців - черногубой, даурской, монгольської і степовій пищух.

Усі види в різному ступені колоніальних. У поселеннях можуть жити десятки, сотні, а часом і тисячі звірків. Поселення відстоять один від одного на кілька сот метрів, іноді на кілометри. У разі небезпеки проявляється звукова сигналізація - гучний свист або щебетання (залежить від ступеня небезпеки).


4. Класифікація


Примітки

  1. 1 2 Ochotona - www.bucknell.edu/msw3/browse.asp?id=13500003 / / Wilson DE & Reeder DM (editors). 2005. Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed.). - Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2 vols. (2142 pp.) ISBN 978-0-8018-8221-0 [1] - www.google.com/books?id=JgAMbNSt8ikC&printsec=frontcover&hl=ru
  2. 1 2 Григор'єва Т. В., Формозов Н. А., Сурін В. Л., 2007. Молекулярна систематика пищух підроду Pika (Ochotona, Lagomorpha) і новий вид пищух - Ochotona mantchurica - в фауні Росії / / Теріофауна Росії і суміжних територій. (VIII з'їзд теріологічного об-ва). Матеріали Міжнар. Совещ. М.: Товариство наукових видань КМК. С. 104.
  3. Громов І. М., Ербаева М. А. "Ссавці фауни Росії і суміжних територій" - zoomet.ru/grom/gromov_I_2_1.html
  4. Пищуха - родичка довговухих - www.zooclub.ru/mouse/zayc/45-2.shtml
  5. Соколов В. Е. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., 1984. - С. 204. - 10 000 екз.
  6. Формозов Н. А., Баклушінская І. Ю., Ма Юн Таксономічний статус алашанской пищухи, Ochotona argentata (хребет Алашань, Нінся-Хуейський автономний округ, Китай) / / Зоологічний журнал. - 2004.1. Том 83, № 8. - С. 995-1007. - ISSN 0044-5134
  7. Формозов Н. А., Баклушінская І. Ю. Про видовому статус хентейской пищухи (Ochotona hoffmanni Formozov et al., 1996) та внесення її до складу фауни Росії / / Бюлл. Моск. о-ва випробувачів природи. Від. Біол. - 1999. - Т. 104 - Вип. 5. - С. 68-72.
  8. Формозов Н. А., Баклушінская І. Ю. Маньчжурська пищуха (Ochotona mantchurica scorodumovi) з межиріччя Шилки і Аргуні: каріотип і питання таксономії пищух Приамур'я та прилеглих територій / / Зоологічний журнал, тому 90, № 4, квітень 2011, С. 490 -497.
  9. Лісовський А. А. 2004. Пищуха Туруханська (Ochotona turuchanensis) / В кн. Фауна хребетних тварин плато Путорана. Ред. А. А. Романов. Москва. 475 с.
  10. 1 2 3 4 5 Повна ілюстрована енциклопедія. "Ссавці" Кн. 2 = The New Encyclopedia of Mammals / під ред. Д. Макдональда. - М .: "Омега", 2007. - С. 440. - 3000 екз. - ISBN 978-5-465-01346-8
  11. Вакурін А. А., Корабльов В. П. Каріотип ціньлінской пищухи Ochotona huangensis Mtschie, 1908 (lagomorpha, Ochotonidae) / / Теріофауна Росії і суміжних територій. М. 2011. С. 83
  12. Формозов Н. А., Баклушінская І. Ю., Сурін В. Л. Філогенії пищух (Ochotona, Lagomorpha) за даними каріосистематика і молекулярної струкутуре ділянок генів BCR і PBGD / / Теріофауна Росії і суміжних територій (VII з'їзд теріологічного товариства). 2003, С. 370.
  13. Формозов Н. А. Чи рідкісна Ілійський пищуха (Ochotona iliensis) в Джунгарському Алатау? / / Selevinia. - 1996/1997. - С. 235-238.
  14. The Paleobiology Database: Ochotona spanglei - paleodb.org / cgi-bin / bridge.pl? a = checkTaxonInfo & taxon_no = 49268 & is_real_user = 1
  15. The Paleobiology Database: Ochotona valerotae - paleodb.org / cgi-bin / bridge.pl? a = checkTaxonInfo & taxon_no = 103556 & is_real_user = 1
  16. The Paleobiology Database: Ochotona whartoni - paleodb.org / cgi-bin / bridge.pl? a = checkTaxonInfo & taxon_no = 49269 & is_real_user = 1

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Ссавці
Сирени (ссавці)
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru