Плямистий олень

Плямистий олень [1] ( лат. Cervus nippon ) - ссавець з сімейства Оленьово (Cervidae).


1. Зовнішність

Улітку фарбування червоно-руда з білими плямами, взимку тьмяніє. Довжина тіла 160-180 см, висота в холці 95-112 см, вага - 75-130 кг.

2. Поширення

Раніше був дуже поширений в північно-східному Китаї, на острові Тайвань, в Північному В'єтнамі, Кореї, Японії. Плямистий олень мешкає у південному Примор'ї, завезений в середню смугу європейської частини Росії і на Кавказ на початку 30-х років. Через постійне переслідування ледве не вимер на початку XX століття.


3. Харчування

Харчується трав'янистими рослинами, опалим жолудями, горіхами та плодами, листям дерев і чагарників, грибами і ягодами, взимку поїдає також кору та молоді гілки.

4. Розмноження

Гон відбувається в жовтні. Самки приносять перший оленяти в 2-3 роки. Зазвичай народжується одне дитинча, іноді два.

5. Розведення

В Примор'ї, на Алтаї, на Кавказі в околицях Нальчика і в Казбеківському районі Дагестану, його розводять на фермах заради пантів. Зазвичай довжина рогів не перевищує 80 см, а вага - 1260 Плямистий олень скидає роги в квітні, в червні молоді роги вже мають два-три відростка. Панти найбільш цінні в червні.


6. Охоронний статус

Чисельність оленя в дикому стані - менше 3 тисяч голів. СТАТУС. Зникаючі види (I категорія)

7. Галерея

  • Cervus nippon dybowski nbg.jpg
  • Плямистий олень бродить по вулицях міста Міядзіма, Японія

  • Плямистий олень в Гірському зоопарку Кугар, Вашингтон, округ Колумбія, США

  • Плямистий олень, Хоккайдо, Японія

  • Самець плямистого оленя

  • Плямистий олень в Підмосков'ї


Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., 1984. - С. 126. - 10 000 екз.