Північний олень

Північний олень [1] (в Північній Америці - карібу, лат. Rangifer tarandus ) - Відноситься до сімейства Оленьово підзагону жуйних, єдиний представник роду Північні олені (Rangifer), парнокопитне ссавець сімейства Оленьово. Живе в північній частині Євразії та Північної Америки. Їсть не тільки траву і лишайники, але й дрібних ссавців і птахів. У Євразії північний олень одомашнений і є важливим джерелом прожитку і матеріалів для багатьох полярних народів. У народів Півночі дикий північний олень називається сокжой.


1. Особливості біології

Північний олень - мігруючий вид. Завдяки постійним міграціям лишайниковий покрив не знищується повністю і встигає відновитися. 90% їжі для них складають лишайники, тому вони чують ягель (основний продукт харчування) навіть під шаром снігу. Лишайникові речовини, одержувані з їжею, рятують від кишкових паразитів. Широкі копита дозволяють переміщатися по пухкому снігу і розкопувати його в пошуках їжі. Спрагу цей олень 9 місяців в році втамовує снігом. Шерсть тепла з густим підшерстям. Остьові волосся довжиною 1-2,5 см. Волоски порожнисті для кращої теплоізоляції, допомагають також триматися на плаву при переході річок убрід. Роги є і у самців, і у самок. Самкам роги потрібні для того, щоб відганяти конкурентів від знайденої їжі, і скидаються, коли з'являються оленята.

Люди одомашнили північних оленів, ізолювавши частина стада диких тварин. Домашні північні олені живуть на напіввільному випасі, а від диких тварин відрізняються тим, що звикли до людей і в разі небезпеки не розбігаються в сторони, а збираються разом, сподіваючись на захист людей. Від оленів люди отримують молоко, м'ясо, шерсть, роги, кістки, використовують їх як їздових тварин. Від людини оленям потрібні тільки сіль і захист від хижаків.

Оленяча упряжка

2. Класифікація

Виділяють кілька підвидів північного оленя:

Північноамериканські підвиди
  • Лісовий карібу (Rangifer tarandus caribou) - спочатку був поширений в тайгових регіонах Північної Америки від Аляски до Ньюфаундленду і Лабрадору. В даний час ареал значно скоротився, підвид визнаний перебувають у стані близькому до загрозливого (NT по класифікації МСОП).
  • Карібу Гранта (R. tarandus granti) - північноамериканський підвид, поширений на Алясці, Юконі і Північно-Західних територіях Канади.
  • Тундровий карібу (R. tarandus groenlandicus) - поширений на канадських Північно-Західних територіях і в Нунавут, а також у західній Гренландії.
  • Карібу Пірі (R. tarandus pearyi) - поширений на північних островах Нунавут і Північно-Західних територіях Канади.
  • Карібу островів Королеви Шарлотти, або Карібу Доусона (R. tarandus dawsoni) - вимерлий підвид, що мешкав на острові Грехема, одному з найбільших в архіпелазі островів Королеви Шарлотти біля тихоокеанського узбережжя Канади ( Британська Колумбія).
Північний олень
Євразійські підвиди
  • Дикий північний олень (R. tarandus tarandus) - мешканець арктичної тундри Євразії, включаючи Скандинавський півострів Північної Європи. В Росії чисельність популяції перевищує 1,2 млн особин (1999 рік [2]).
  • Лісовий північний олень, або фінський північний олень (R. tarandus fennicus) - в дикому вигляді знайдений лише у двох регіонах Скандинавського півострова, а також в Карелії. Невелика популяція мешкає в центрі південної Фінляндії. Карельська популяція досить далеко йде вглиб Росії, залишається відкритим питання про ставлення східних представників цієї популяції до даного підвиду. Підвид внесений до Червоної книги Росії.
  • Шпіцбергенського північний олень (R. tarandus platyrhynchus) - мешканець островів архіпелагу Шпіцберген, в даний час є найбільш нечисленним підвидом північних оленів.
  • Новоземельскій північний олень (R. tarandus pearsoni) - ізольована популяція, що мешкає на островах архіпелагу Нова Земля. У 1981 році на острові Південному налічувалося близько 6 тисяч особин [3]. Підвид внесений до Червоної книги Росії.
  • Арктичний північний олень (R. tarandus eogroenlandicus) - повністю вимерлий підвид, який зустрічався в східній Гренландії до початку XX століття.

3. Панти

Панти (неокостеневшіе роги) оленів відомі в народній медицині завдяки своїм лікувальним властивостям. Виділюваний з них екстракт використовується у фармакології в якості загальнотонізуючий і адаптогенної лікарського засобу.

У 60-і роки під керівництвом професора І.І.Брехмана був розроблений новий препарат з пантів північного оленя "Рантарін" (в таблетках) і його рідкий аналог "Велкорнін". "Епсорін" - перший високоякісний екстракт, отриманий з пантів дикого північного оленя. З закостенілих рогів північних оленів виробляють харчову добавку з імуностимулюючу дію "Цигапан". [4]

Канадський олень. Рис. Ф. Ремінгтона

Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., 1984. - С. 127. - 10 000 екз.
  2. Повні дані по динаміці чисельності та розповсюдженні дикого північного оленя на території Росії можна знайти у статті Моніторинг мисливсько-промислових ссавців - de.msu.ru / ~ vart / hunt / texts / north_deer.htm
  3. РІЖ - Новоземельскій північний олень (Rangifer tarandus pearsoni) - www.nature.ok.ru/doc/mammal/1_58.htm
  4. Біологічно активні препарати з пантів оленя і їх ранозагоювальну дію у тварин - ej.kubagro.ru/2007/03/pdf/12.pdf