Рибний пугач

Рибний пугач [1] ( лат. Bubo blakistoni ) - Вид, що знаходиться на межі зникнення. Називається також далекосхідним рибним пугачем. Це мешканець лісів Маньчжурії, Приамур'я і Примор'я, Японії. Розміри рибного пугача великі: загальна довжина близько 70 см, довжина крила 51-56 см, вага самки перевищує 4 кг. Селиться у лісах, в дуплах дерев, поблизу річок. Харчується в основному рибою. Зазвичай вихоплює видобуток кігтями з води, пікіруючи на неї, але іноді стоїть на мілководді або бродить по перекатах. Рибні пугачі активні не тільки в сутінках, але і вдень.


1. Зовнішній вигляд

Одна з найбільших сов світу і найбільший представник свого роду. Довжина тіла - близько 70 см, розмах крил 180-190 см. Самка рибного пугача набагато більша за самця, її вага досягає іноді 4 кг. Має широкі пір'яні вушка. Крила довгі, хвіст злегка закруглений. Забарвлення однотонне, бурувата, з темними поздовжніми плямами по всьому тілу, на горлі - біла пляма. На верхівці і потилиці іноді теж зустрічаються білі плями. Цівка оперена, пальці голі. На підошовної поверхні пальців - дрібні шипи, які допомагають утримувати здобич.


2. Спосіб життя

В основному пугач далекосхідний рибний харчується лососевими рибами, що йдуть на нерест. Також їсть раків, ондатр, норок, земноводних. Зазвичай пугач полює так: видивляється пливучу рибу з каменю, крутого берега або навислої над водою дерева, а потім пікірує у воду і схоплює її пазурами. Але цілком у воду пугач ніколи не занурюється. Таким чином пугач може зловити рибу вагою до 1 кілограма. Є й інший спосіб полювання: птах заходить у воду по черево і нашарівает видобуток лапами. Так вона видобуває малорухомих риб, раків і жаб. Зазвичай пугач полює вночі, але може полювати і вдень (крім літа, влітку - тільки в сутінках і вночі). У зимовий, більш голодний період, пугач нападає також на інших птахів, гризунів, не гребує падаллю, тягає наживку з капканів. Осілий вид, йде з рідних місць лише в особливо голодні роки для пошуку їжі.


3. Розмноження

Шлюбний період починається в лютому - березні. Основні місця гніздування - дупла старих тополь, ільмів, рідше - дубів, ясенів, що знаходяться недалеко від води. Іноді селиться в чужих гніздах, своїх рибний пугач не будує. Філін відкладає 2, рідше 3 яйця, насиджування триває 35-37 днів, пташенята залишають гніздо на 35-50-й день, але ще довго докармливаются батьками і залишаються на їхній ділянці до наступної зими. Статевої зрілості пугачі досягають на третій рік.

4. Поширення

Мешкає в Маньчжурії, на півночі Кореї, острові Хоккайдо, в Росії - на Далекому Сході від Магадана до Приамур'я і Примор'я, на Сахаліні і Південних Курилах. Живе в лісах по берегах річок, а взимку збирається біля незамерзаючих ділянок річок.

5. Підвиди

  • Bubo blakistoni blakistoni
  • Bubo blakistoni doerriesi
  • Bubo blakistoni karafutonis
  • Bubo blakistoni piscivorus

Примітки

  1. Беме Р. Л., Флінт В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Птахи. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., "РУССО", 1994. - С. 141. - 2030 прим. - ISBN 5-200-00643-0