Рок-вересень

Рок-Вересень - радянська рок-група з Череповця. Відома завдяки співпраці з молодими авторами та виконавцями Олександром Башлачева і Юрієм Шевчуком, які стали згодом культовими рок-музикантами.


1. Історія групи

Група була створена в Череповці гітаристом В'ячеславом Кобрин в 1979 під назвою "Диско-Сентябрь", що підкреслювало її стилістичне спрямування. До складу групи також увійшли Олег Хакман (бас-гітара), Олександр Пугачов (клавішні, вокал) та Євген Білозеров (ударні). У такому складі група репетирувала на базі міського Будинку культури і там же грала на танцях. В основі багатьох пісень власного репертуару були тексти Олександра Башлачева.

На початку 1981 група записує магнітоальбом "Диско-робот" і отримує пропозицію перейти в розряд професійних колективів, уклавши договір з Ульяновської філармонією. Однак професійна кар'єра триває менше півроку, після чого музиканти повертаються в Череповець і записують новий магнітоальбом "Нам потрібен вітер" - вже під новою назвою "Рок-Сентябрь". Група періодично бере участь у конкурсах самодіяльної пісні.

Восени 1982 група бере участь у всесоюзному конкурсі "Золотий камертон" в Москві. Там відбувається зустріч з Юрієм Шевчуком і укладається угода про спільну роботу. Шевчук разом з клавішником Володомр Сигачева приїжджають на кілька місяців в Череповець, де спільно записується альбом " Компроміс ". Трохи пізніше" Рок-Сентябрь "записує альбом" Доктор Рок-н-рол ".

У 1984 група відразу ж потрапляє в розряд неблагонадійних колективів, що позбавляє її можливості виступати не тільки професійно, а й самодіяльно. Через неможливість роботи, перший склад розпадається, а лідер групи Кобрин перебирається до Естонію, де продовжує виступати у складі місцевих колективів (" Магнетик бенд "," Kobrin blues band "," Ultima Thule ").

До 1987 бас-гітарист Олег Хакман за допомогою студійних музикантів (Володимир Феклін, Володимир Михайлов, Олег Морєв) записує кілька магнитоальбомов "Рок-Вересня", що не привернули особливої ​​уваги. Він же відроджує колектив у новому складі. Крім самого Хакмана і Бєлозьорова в оновлену групу увійшли Владислав Мамченко (гітара) та В'ячеслав Курбатов (клавішні). У такому складі колектив виступив на кількох фестивалях, найбільш помітним з яких був "Рок + Мир" в Ярославлі в 1987. Перебудова дозволила групі знову знайти статус професійної - восени 1988 вона стає колективом Вологодської філармонії. У грудні 1988 на фірмі "Мелодія" вийшов єдиний міньйон групи.

На рубежі 1980 - 1990-х років "Рок-Сентябрь" виступає на декількох фестивалях, після чого група остаточно розпадається, а її учасники продовжують роботу в інших музичних проектах. Згідно з даними Олега Хакмана, кінець існування групи припав на 1991 рік.


2. Склад групи

  • В'ячеслав Кобрин - гітара, флейта, вокал (1979-83)
  • Олег Хакман - бас-гітара, вокал
  • Олександр Пугачов - клавішні, вокал (1979-83)
  • Валерій Тузіков - клавішні (1979-82)
  • Євген Білозеров - ударні
  • Андрій Масленников - бас-гітара (1983-84)
  • Володимир Капустін - клавішні (1983-84)
  • Юрій Шевчук - вокал, гітара (1983-84)
  • Володимир Сигачев - клавішні (1983-84)
  • Володимир Феклін - гітара (1984-87)
  • Олег Морєв - бас гітара (1984-87)
  • Володимир Михайлов - ударні (1984-87)
  • Владислав Мамченко - гітара
  • В'ячеслав Курбатов - клавішні
  • Юрій Сорокін - звукорежисер

3. Дискографія

  • Діскоробот (1981)
  • Нам потрібен вітер (1982)
  • Все спочатку (1983)
  • Компроміс (спільно з ДДТ) (1983)
  • Доктор Рок-н-рол (1983)
  • Калейдоскоп (1984)
  • Танцює зал (1985)
  • Карусель (1986)
  • Рок-вересня (1988)