Рудий вовк

Рудий вовк [1] ( лат. Canis lupus rufus [2]) - хижий ссавець, підвид звичайного вовка. Раніше вважався окремим видом Canis rufus. Не варто плутати з червоним вовком (Cuon alpinus).

Найрідкісніший представник сімейства вовчих, рудий вовк колись населяв більшу частину сходу США, від Пенсільванії до Техаса. Однак в XX в. через винищення, руйнування життєвого середовища та гібридизації з Койот руді вовки опинилися на межі вимирання. Їх ареал спершу скоротився до крайнього південного заходу Луїзіани і південного сходу Техаса, а до кінця 70-х років XX в. руді вовки в природі остаточно зникли, і збереглися тільки особини в зоопарках і розплідниках. Починаючи з 1988 р. ведеться робота по поверненню рудих вовків в природне середовище проживання - в гори Грейт-Смокі-Маунтінс в Північній Кароліні і Теннессі.


1. Зовнішній вигляд

Від свого найближчого родича сірого вовка руді вовки відрізняються меншими розмірами. Рудий вовк стрункішою, у нього довший ноги і вуха, а хутро - коротше. Однак він крупніше койота : довжина його тіла складає 100-130 см, хвоста - 30-42 см, висота в холці - 66-79 см. Дорослі самці важать 20-40 кг, самки, як правило, на 1/3 легше.

У забарвленні хутра присутній рудий, коричневий, сірий і чорний колір. Спина зазвичай чорна. Морда і кінцівки - рудуваті, кінець хвоста чорний. Руде забарвлення, завдяки якому вид отримав свою назву, переважав серед техаських популяцій. Руде хутро також домінує взимку. Щорічна линька відбувається влітку.


2. Спосіб життя і харчування

По способу життя рудий вовк близький до звичайного вовку. Спочатку вони мешкали в лісах, на заболочених низовинах і в берегових преріях; вели нічний спосіб життя. Зараз рудих вовків повторно заселяють у важкодоступні гірські і заболочені райони.

Зграї у рудих вовків менше, ніж у сірих; вони складаються з сімейної (розмножується) пари та її потомства, як молодого, так і підрослого. Іноді сім'ї значно розростаються. У сім'ї практично не спостерігається проявів агресії, проте відносно незнайомих вовків члени сім'ї налаштовані неприязно.

Їжу рудого вовка складають переважно гризуни (у тому числі нутрії і ондатри), кролики і єноти; зрідка зграя ловить оленя. Доповненням до раціону є комахи і ягоди, а також падаль.

У свою чергу руді вовки можуть стати жертвами інших вовчих, включаючи родичів з інших зграй. На молодих тварин полюють великі хижаки - алігатори і руді рисі.


3. Розмноження

Руді вовки живуть сім'ями, в яких розмножуються тільки домінуючі пари. Пара, як і у інших вовків, створюється на тривалий час. Інші члени групи допомагають виховувати потомство і приносять корм для лактуючих вовчиць.

Сезон розмноження триває з січня по березень. Вагітність триває 60-63 дня; в посліді 3-6 цуценят (рідко - до 12), які народжуються навесні. Лігва самки влаштовують в ямах під деревами, що впали, в піщаних укосах, по берегах річок. Потомством займаються обидва батьки; цуценята стають самостійними в 6 місяців.

Тривалість життя рудого вовка в природі - 4 роки; в неволі вони доживали до 14 років.


4. Стан популяції

Рудий вовк занесений у міжнародну Червону книгу зі статусом "вид, що знаходиться в критичній небезпеці" (Critically endangered).

До середини XX в. рудих вовків винищували за напади на худобу і дичину (сильно перебільшені). В 1967 р. вид був оголошений вимираючим (Endangered) і почали вживатися заходи для його порятунку. Вся нинішня популяція рудих вовків сталася від 14 особин, що містилися в неволі. Зараз у світі залишилося приблизно 270 особин, 100 з яких було випущено на волю в Північній Кароліні.

Традиційно налічували три підвиди рудого вовка, два з яких вимерли.

  • Canis rufus floridanus вимер до 1930 р.,
  • Canis rufus rufus оголошений вимерлим в 1970 р.,
  • Canis rufus gregoryi в природі вимер до 1980 р.

Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., 1984. - С. 94. - 10 000 екз.
  2. http://www.vertebrates.si.edu/msw/mswcfapp/msw/taxon_browser.cfm?msw_id=11409 - www.vertebrates.si.edu/msw/mswcfapp/msw/taxon_browser.cfm?msw_id=11409