Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Санаєва, Олена Всеволодівна


Фото

План:


Введення

Олена Всеволодівна Санаєва ( 21 жовтня 1942, Куйбишев) - радянська і російська актриса театру і кіно, громадський діяч.


1. Біографія

Народилася 21 жовтня 1942 [1] в родині відомого кіноактора Всеволода Санаєва. Закінчила ГІТІС (1966, майстерня Михайла Царьова). З 1967 року - актриса Театру-студії кіноактора в Москві. Дебютувала на екрані в 1967 році у фільмі "Генерал Рахімов". Санаєва подавала великі надії - висока, струнка, красива, вона готувалася грати героїнь. Її помітив і почав знімати Василь Шукшин. Однак все в її житті і творчості перевернула зустріч з Роланом Биковим.

Вони зустрілися в 1972 році. Бикову було 43, Санаєвої - 30. Їх запросив режисер з Ленфільму Юрій Рогов знятися разом у фільмі "Докер". Ролан Антонович згадував:

"Приходжу на студію і раптом бачу красуню з величезними очима, в які я просто провалився. Чисте чарівність! .. Коли ми тільки одружилися, мене в різних компаніях кілька разів зустрічали фразою:
- Здрастуйте, Ролан Антонович! Яка у вас дивна донька!
Уявляєте, що зі мною відбувалося? Я в сказі сичав:
- Лена, купи собі що-небудь солідне. Не ходи дівчинкою.
А яка це була дівчинка! "

Після того, як Биков і Санаєва знялися разом у "Пригодах Буратіно", Олену Всеволодівну перестали запрошувати на ролі героїнь. Вона стала характерною актрисою, на яку більше звертали увагу постановники кінокомедій. А незабаром в кінематографічному світі і зовсім вирішили, що знімати Санаєва - прерогатива Бикова. І дійсно, у низці фільмів вони працювали "на пару": "Дні хірурга Мишкина", "Село Качка", "Щиро ваш ...", "Весільний подарунок", "Жив-був настроювач".

Олена Санаєва - яскрава виконавиця невеликих характерних ролей. Серед кращих робіт в кіно: "Пригоди Буратіно" (1975), "Піна", "Пригоди Алі-Баби і сорока розбійників", "Таємниця" Чорних дроздів "", "Опудало".

Роллю лисиці Аліси в "Пригодах Буратіно" Олена Санаєва назавжди увійшла в золотий фонд радянського кіно.

Олена Санаєва активно займається громадською діяльністю. Будучи віце-президентом Дитячого фонду імені Ролана Бикова, вона влаштовує всілякі акції та виставки, виїжджає на фестивалі дитячої творчості. У 1999 році випустила книгу-альбом пам'яті Ролана Бикова.

З 2008 року - актриса театру "Школа сучасної п'єси" під рук. Йосипа Райхельгауза.

Грає у виставах:

У 2009 році випустила у видавництві АСТ книгу Р. Бикова "Зачарована Принцеса". Там же вийшли щоденники Ролана Бикова "Я побитий, почну спочатку" (2010) і "Вірші Ролана Бикова" (2010).


1.1. Сім'я

Олена Санаєва - дочка відомого кіноактора Всеволода Санаєва. Вдова актора і кінорежисера Ролана Бикова. Мати російського письменника, актора, режисера і сценариста Павла Санаєва (від першого чоловіка - інженера Володимира Конузін).

2. Фільмографія

  1. 1968 - Генерал Рахімов - Люся
  2. 1968 - По Русі
  3. 1969 - Головний свідок - Маша Каплунцева
  4. 1969 - Дивні люди - Лена Рязанцева, дочка Матвія
  5. 1970 - Печі-лавки - Лена
  6. 1973 - Докер - Варвара
  7. 1973 - За хмарами - небо - Тамара
  8. 1975 - На ясний вогонь - баронеса
  9. 1975 - Чесне чарівне - Зійде-і-так
  10. 1975 - Пригоди Буратіно - лисиця Аліса
  11. 1976 - Село Качка - Мама
  12. 1976 - Дні хірурга Мишкина - Таїсія
  13. 1976 - Додумався, вітаю! - попутниця
  14. 1977 - Ніс - дочка Подточіной
  15. 1979 - Жив-був настроювач ... - Лена
  16. 1979 - Піна - Тамарочка
  17. 1979 - Пригоди Алі-Баби і сорока розбійників - дух печери Сім-Сім
  18. 1979 - Спокуса
  19. 1979 - Місяць довгих днів
  20. 1981 - Амністія - Божешуткова
  21. 1981 - Куди зник Фоменко?
  22. 1982 - Весільний подарунок - Ольга
  23. 1982 - Приватне життя - Марина
  24. 1983 - Таємниця "Чорних дроздів" - Дженніфер
  25. 1983 - Опудало - Маргарита
  26. 1985 - Законний шлюб - сестра Ігоря
  27. 1985 - Щиро ваш ... - Ніна
  28. 1985 - Підсудний - суддя
  29. 1987 - Перекид через голову
  30. 1988 - Раз, два - горе не біда! - Андревна
  31. 1989 - Воно - Іраїда Луківна Палеологова
  32. 1990 - Я сюди більше ніколи не повернуся - мама Люби
  33. 1991 - Поза - наркоманка
  34. 1995 - Російський паровоз
  35. 2001 - Не залишай мене, любов - журналістка Аллочка
  36. 2006 - Очима вовка
  37. 2007 - Нульовий кілометр - Ольга Сергіївна
  38. 2011 - Золота рибка в місті N
  39. 2011 - Час для двох - Тата, подруга Жені

3. Нагороди та звання

Примітки

  1. Олена Санаєва відзначає сімдесятирічний ювілей. - www.1tv.ru/sprojects_utro_video/si33/p53110
  2. Нагороджена указом президії Верховної Ради РРФСР від 18 квітня 1990
  3. Діячам культури і мистецтва вручили держнагороди та почесні звання - rus.ruvr.ru/2010/06/15/9850586.html

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Сафонова, Олена Всеволодівна
Шенгелая, Аріадна Всеволодівна
Зайцева, Ганна Всеволодівна
Келдиш, Людмила Всеволодівна
Мурзаева, Ірина Всеволодівна
Лермонтова, Юлія Всеволодівна
Олена
Папарізу, Олена
Чаушеску, Олена
© Усі права захищені
написати до нас