Сурганова і Оркестр

"Сурганова і Оркестр" - російська рок-група. Заснована в 2003 році в результаті об'єднання творчих зусиль Світлани Сурганової (до 2002 року - учасниця групи " Нічні Снайпери ": скрипка, гітара, вокал) і музичного колективу" Північ Комбо ". Первозданний рок, латино, тріп-хоп, електроніка - коктейль музичних жанрів і стилів, які вміло поєднує лідер групи, її стиль не піддається опису, вона поза форматів . Основу репертуару групи складають пісні, написані Світланою Сурганової. Також виповнюється ряд композицій на вірші класичних поетів ( І. Бродський, Н. Гумільов, А. Ахматова, М. Цвєтаєва, О. Мандельштам, Ф. Г. Лорка, Ж. Беранже) і сучасних авторів. Найбільш відомі пісні групи "Сурганова і Оркестр": "Муракамі", "Кораблі", "Весна", "Ти", "Квітнева".


1. Склад групи

Нинішній склад (з офіційного сайту):

  • Світлана Сурганова - гітара, вокал, скрипка (з 2003)
  • Валерій Тхай - соло-гітара (2003-2012, з 2012)
  • Михайло Тебеньков - клавішні, бек-вокал, труба, перкусія, комп'ютерне аранжування (з 2003)
  • Микита Межевич - клавішні
  • Денис Сусін - бас-гітара
  • Сергій Соколов - ударні

У різні роки в групі грали:

Олександр Арсеньєв - клавішні, акордеон, бек-вокал (2003 - поч. 2009)
Юрій Шмиров - бас-гітара, бек-вокал (2003 - поч. 2005, 2006-2010)
Вадим Марков - ударні (2004-2010)
Лев Орлов - саксофон (2004-2009)
Кирило Іпатов - перкусії (2003-2006)
Олексій Любчик - бас-гітара (2005-2006)
Іван Неклюдов - саксофон (2003-2004)
Данило Прокоп'єв - ударні (2003)
Динар Хурматуллін - гітара (2011-2012)


2. Історія групи

Про створення нового колективу Світлани Сурганової було оголошено незабаром після її відходу з групи " Нічні Снайпери "у грудні 2002 року. Формування колективу і запис першого електричного альбому за участю запрошених музикантів тривали кілька місяців, у той час як сама Світлана Сурганова дала ряд виступів з акустичною програмою (спільно з Валерієм Тхаем і Марією Савкиной (скрипка)). Спочатку було заявлено наступний склад групи:

  1. Світлана Сурганова (вокал, гітара),
  2. Валерій Тхай (соло-гітара),
  3. Євген Кулик (бас-гітара),
  4. Андрій Ящеріцин (ударник),
  5. Олександр Арсеньєв (клавішні, акордеон),
  6. Кирило Іпатов (перкусія).

Однак Є. Кулик і А. Ящеріцин незабаром відмовилися від участі в проекті і замість них у складі групи з'явилися Юрій Шмиров (бас-гітара) і Данило Прокоп'єв (ударник).

У квітні 2003 року в ефірі " Нашого Радіо "вперше з'являється пісня" Боляче "з підготовлюваного альбому, і протягом декількох тижнів вона утримує лідируючі позиції в хіт-параді" Чартова Дюжина ". Наступна пісня, що потрапила в ротацію -" Муракамі "- залишається на верхньому рядку" Чартова Дюжина "6 тижнів.

Перший виступ групи "Сурганова і Оркестр" Пройшло 26 квітня 2003 року в Петербурзі. Московська прем'єра відбулася в клубі " Б2 "3 травня 2003 року. У червні відбувся реліз першого альбому групи -" Чи ви не я ", який за підсумками 2003 року отримав премію Національної федерації виробників фонограм" Золота Платівка ". У серпні група вперше бере участь у фестивалі" Нашестя "і в наступні роки стає традиційним учасником цього фестивалю.

20 вересня 2003 відбувся концерт "Сурганової і Оркестра" в ДК Ленсовета, запис якого пізніше видається як альбом " Живий "(на аудіо і відеоносіях). Починаючи з цього концерту," Сурганова і Оркестр "розширюється за рахунок духової секції: Михайло Тебеньков (труба) і Іван Неклюдов (саксофон). У грудні група дає електричний концерт у МХАТі.

У 2004 році група "Сурганова і Оркестр" була нагороджена премією журналу " FUZZ "в номінації" Краща пісня "за композицію" Муракамі ". Колектив бере участь у фестивалях" Чартова Дюжина "," Крила "," Нашестя ". Доповнюється двома новими треками і перевидається дебютний альбом групи Чи ви не я ", а також - випускається сингл" Кораблі ", що містить крім аудіотреків і два відеокліпи:" Ангел сивий "і" Кораблі ". саксофоніст групи стає Лев Орлов, а ударника Д. Прокоп'єва змінює Вадим Марков.

У квітні 2005 року виходить черговий альбом групи " Кохана Шопена "; презентація супроводжується двома концертами: у Московському міжнародному будинку музики (ММДМ) і в БКЗ "Жовтневий". Підбірка віршованих творів Світлани Сурганової (вірші та тексти пісень) були включені в 12-томну антологію "Поети російського року". У травні 2005 року відбулися перші виступи колективу за межами Росії : у Латвії, а в другій половині року - на Україна. Восени студія "Нікітін" випускає збірник раніше виданих пісень групи в серії "Любовний настрій". У складі групи з'являється тромбоніст Ільмір Юнусов, а бас-гітариста Ю. Шмирова замінює Олексій Любчик.

У 2006 році "Сурганова і Оркестр" знову стає лауреатом премії " FUZZ "- як" краща live-група Росії "2005 року. Випускається потрійний альбом" Кругосветка "(1 відео-DVD і 2 аудіо-CD) із записом концерту групи, що відбулося 30 грудня 2005 року в ДК Горького. Як бонус на диск записується кліп "Біла пісня", зйомки якого відбулися восени 2005 року в Ризі. Колектив бере участь у фестивалі " Повітря "( Петрозаводськ), " Еммаус "," Наші в місті "," Нашестя ". Виступи групи за межами Росії відбулися в Білорусії, на Україні, в Естонії. Восени 2006 року колектив виступив з новою програмою" ПроСвет ", в яку був включений ряд пісень, написаних одним Світлани Сурганової - Світланою Голубєвої.

У 2007 році "Сурганова і Оркестр" вперше виступили в Казахстані, Молдавії і в черговий раз відвідали Україну. Деякий час група провела в Португалії, де велася підготовка до запису нового альбому групи. Також "Сурганова і Оркестр" традиційно взяли участь у низці російських рок-фестивалів.

Музиканти колективу "Сурганова і Оркестр" паралельно з участю в даному проекті продовжують виступати у складі групи "Північ Комбо" з власним репертуаром. Так, у 2007 році Північ Комбо випустив власний альбом, презентація якого за участю Світлани Сурганової відбулася в липні 2007 року.

У 2010 році в колективі з'явилися нові музиканти, і на осінь 2010 року склад групи став таким:

  1. Валерій Тхай (соло-гітара)
  2. Михайло Тебеньков (труба, клавіші, аранжування)
  3. Денис Сусін (бас-гітара)
  4. В'ячеслав Міхєєв (ударні)
  5. Світлана Сурганова (вокал, гітара, скрипка, аранжування)

3. Дискографія

  • Чи ви не я (2003)
  • Кохана Шопена (2005)
  • Сіль (2007)
  • Перевірено часом (2008)
  • Чужі як свої (2009)
  • Побачимося скоро (2011)

4. Кліпографія

  • Птахи (2003)
  • Кораблі (2004)
  • Ангел сивий (2004)
  • Біла пісня (2006)
  • Рейс 612 (2007)
  • Португальська (2012)
  • Восени (2012)
  • Гертруда (2012)

Література