Сірий щур

Сірий щур, або Пасюк ( лат. Rattus norvegicus ) - Ссавець роду щурів загону гризунів. Синантропний, космополітичним вигляд. Наукова назва Rattus norvegicus - норвезька щур - цей вид отримав через непорозуміння: що дав його англійський натураліст Джон Беркенхауту (John Berkenhout, 1769) порахував, що пацюки потрапили в Англію на норвезьких кораблях в 1728 році, хоча на ділі в той час у Норвегії сірих щурів ще не було, і мігрували вони, швидше за все, з Данії.


1. Зовнішній вигляд

Найбільша щур фауни Росії : довжина тіла 17-40 см (без хвоста), маса 140-463 р. Криса, що важить більше 1 кг, - рідкісне виключення. Хвіст завжди коротше тіла, до 19,5 см завдовжки. Морда порівняно тупа і широка; вушна раковина невелика. Забарвлення хутра не сіра, а типу агути. Серед основної маси волосся виділяються більш довгі й блискучі остевиє волосся. Хутро на черевці складається з білих з темними підставами волосся. Кордон між забарвленням боків і черевця звичайно добре виражена. Молоді пацюки майже сірі; з віком у забарвленні посилюється рижіну. Зрідка зустрічаються особини чорного забарвлення (так, в Москві 1 чорний пасюк припадає на 1000-2000 особин). Одомашнені пацюки зазвичай білі або строкаті (чорно-білі), виведено кілька колірних варіацій. Череп пасюка відрізняється від черепів інших щурів майже прямими тім'яними гребенями. У каріотипі 42 хромосоми.


2. Поширення

В даний час сірі пацюки зустрічаються на всіх континентах світу. Від них повністю вільні тільки полярні і приполярні області, Антарктида; в тропічному поясі поширені мозаїчно. Розселення щурів триває досі; так, до 1950-х рр.. вони не водилися в провінції Альберта (Канада) і зараз зустрічаються там вкрай рідко, за винятком щурів, завезених для дослідницьких цілей [1].

Батьківщина сірого щура, ймовірно, знаходиться в Східної Азії. У плейстоцені похолодання і наступаючі льодовики ізолювали популяцію щурів на сході нинішнього Китаю. Зі сходу і півдня територія їх проживання виявилася обмежена морями, з південного сходу - гірськими тропічними лісами Індокитаю, на заході - пустельними плоськогорьямі Центральної Азії, а на півночі - великими льодовиками Сибіру. Через цих природних бар'єрів розселення сірих щурів почалося тільки в голоцені з настанням потепління. Їх природне розселення по долинах річок йшло дуже повільно, і за 13 000 років пацюки не проникли північніше Алтаю, Забайкалля і південного Примор'я.

Завоювати світ сірим щурам вдалося завдяки пасивному розселенню, в основному, на морських судах. Так, на півострові Індостан вони з'явилися не раніше I в.до н.е. Звідти в VII - XV вв. завозилися арабськими мореплавцями в порти Перської затоки, Червоного моря, Східної Африки. Але тільки на рубежі XV - XVI ст., коли зародилася морська торгівля Європи з Індією, почався бурхливий переселення щурів у більш сприятливі кліматичні та господарські умови Європи. До 1800 сірі пацюки зустрічалися вже в кожній європейській країні; в Новому Світі з'явилися в 1770-х рр.. З Європи також були завезені на узбережжі Африки, в Австралію і Нову Зеландію. В даний час пасюк є домінуючим представником роду щурів в Європі та Північній Америці.


2.1. Розселення на території Росії та колишнього СРСР

У Росії в зоні помірного клімату поширення сірої пацюки суцільне. У посушливих районах, а також за Уральським хребтом північніше лісової зони та на високогір'ї, воно в основному пов'язано з населеними пунктами і їх найближчими околицями. На більшій частині європейського ареалу сірий щур, ймовірно, з'явилася не раніше XVII - XVIII ст.; тут її поселення досі вкраплені в ареал чорної пацюки. На великому просторі Центральної і Східної Сибіру сірий щур відсутня всюди, крім долин деяких річок. На півночі ареалу, в тому числі на Чукотці і Камчатці, пов'язана з великими містами і населеними пунктами в долинах річок і на морському узбережжі. На півдні Сибіру її активне розселення співпало з прокладкою Транссибірської магістралі; в Казахстані - з освоєнням цілинних земель одночасно з будівництвом великих тваринницьких комплексів і дорожньої мережі. За 10 років ( 1956 - 1966 рр..) сірий щур заселила більшу частину Казахстану. У Ташкентському оазисі вперше була відзначена в 1948, а до 1981, рухаючись вздовж зрошувальних каналів, проникла в Таджикистан і Ферганську долину.


3. Підвиди

Усередині виду Rattus norvegicus виділяють 2 основні лінії:

  • восточноазиатскую (Rattus norvegicus caraco),
  • індійську (Rattus norvegicus norvegicus).

Представники першої - аборигени Східного Китаю, природним чином заселили прилеглі райони. Вони відрізняються меншими розмірами, відносно коротким хвостом (70% довжини тіла), бурою забарвленням і її вираженої сезонної зміною. Мешкають в Східної Азії : Забайкаллі, Далекий Схід, о. Сахалін, північно-східна Монголія, Центральний і Східний Китай, півострів Корея, о-ви Хоккайдо і Хонсю (Японія). Всі інші території заселені переважно представниками другої лінії, яка сформувалася з приморських популяцій R. n. caraco близько 2000 років тому.


4. Місця проживання

Сірий щур - початково околоводной вигляд, в природі мешкає по берегах різноманітних водойм. Завдяки схильності до синантропа, всеїдності, високої дослідницької активності, швидкої навченості і високої плодючості вона адаптувалася до життя в антропогенних ландшафтах і безпосередньо в будівлях людини. В даний час за характером зв'язку з людиною виділяють 3 екологічні зони проживання щурів:

  • північна зона, де пацюки круглий рік живуть в людських будівлях;
  • середня (перехідна) зона, де влітку вони заселяють природні біотопи, в тому числі літоральні, а на зиму повертаються в будівлі. Лише частина щурів іноді залишається зимувати в природних умовах; цілорічні тільки поселення на великих міських звалищах. У європейській частині ареалу південна межа цієї зони проходить приблизно по лінії Харків - Саратов - Нижній Новгород, за Уралом - по 50 с. ш.;
  • південна зона, де значна частина популяції круглий рік живе поза будівель. На території Росії це пониззя Волги і Дона, а також вихідний ареал на півдні Далекого Сходу і на о. Сахалін, де щури постійно живуть далеко від житла, будучи природним компонентом околоводних екосистем.

Сірі пацюки воліють населяти пологі береги водойм, з хорошими захисними умовами - густою рослинністю, порожнечами в грунті і т. п. У природних умовах риють досить прості нори довжиною 2-5 м і глибиною до 50-80 см. Всередині нори споруджують гніздові камери діаметром близько 30 см. В якості будівельних матеріалів для гнізда використовують будь-які доступні матеріали: траву, листя, пір'я і шерсть, ганчірки і папір. У пониззі річок в період паводку живуть в дуплах або будують на деревах прості гнізда з гілок. У антропогенних ландшафтах заселяють берега штучних водойм, городи, сади і парки, пустирі, місця відпочинку людей (наприклад, пляжі), звалища, каналізації, краю "полів фільтрації". Обов'язковою умовою є близькість води. У містах деколи піднімаються в будівлях до 8-9 поверху, однак воліють селитися в підвальних приміщеннях і на нижніх поверхах житлових та складських будівель, де перебувають харчові запаси і побутові відходи забезпечує їм кормову базу. Проникають в шахти рудників, в тунелі і шахти метро, на транспортні засоби. У горах ( Великий Кавказ) зустрічаються до 2400 м над рівнем моря в житлах і до 1400 м над рівнем моря на городах.


4.1. Шляхи розселення

Розселялися сірі пацюки частково своїм ходом, вздовж водних шляхів, але частіше за сприяння людини. Переміщуються вони головним чином на різному річковому і морському транспорті; іншими видами транспорту ( залізничним, автотранспортом, літаками) - значно рідше. Виняток становлять метрополітени, де щури охоче селяться і живуть у величезних кількостях. Вперше проникаючи в місто, розселяються з великою швидкістю. Так, на початку 21 століття було точно простежено заселення щурами Барнаула : у рік появи вони водилися лише в спорудах пристані, на 2-й рік - зайняли квартали близько пристані, на 3-й - дісталися до центру міста, на 4-й - зайняли весь місто, а на 5-му році почали заселяти приміські селища. Приблизно з тією ж швидкістю йшло заселення сірої щуром Ташкента. У будівлі щури проникають через відкриті вхідні двері (особливо в темний час доби) і через вентиляційні отвори підвальних і перших поверхів.


4.2. Спосіб життя

Активність переважно сутінкова і нічна. Поселяясь поблизу людини, пасюк легко пристосовується до його активності, змінюючи свій добовий ритм. Веде як одиночний, так і груповий, а в природі і колоніальний спосіб життя. У колонії може бути кілька сотень особин, в буддійських храмах, де їх постійно підгодовують, - навіть 2000. Усередині групи серед самців існують складні ієрархічні відносини. Група володіє територією розміром до 2000 м 2, яку мітить запаховими мітками і захищає від вторгнення чужинців. При достатку їжі міські пацюки часто не віддаляються від свого гнізда далі 20 м. Маршрути, за якими пересуваються щури, зазвичай постійні і проходять уздовж стін, плінтусів, труб. Вони легко запам'ятовують шлях навіть через складні системи каналізації. Пасюк дуже розумний - не випадково польський зоолог Мирослав Гущ назвав щурів "інтелігентами тваринного світу" [2].

У сірих щурів відсутня просторовий консерватизм, і вони охоче розселяються по нових територіях. Це рухливі тварини, що володіють неабиякими фізичними даними. При необхідності щур може розвинути швидкість до 10 км / год, долаючи на ходу бар'єри висотою до 80 см (з місця можуть стрибати до 1 метра). Щодня щур пробігає від 8 до 17 км. Вони добре плавають (можуть перебувати у воді до 72 годин) і пірнають, подовгу тримаючись у товщі води і навіть ловлячи там здобич. Зір у щурів слабке. Кут зору складає всього 16 і забезпечує невеликий охоплення простору; цей недолік компенсується частим обертанням голови. Щури сприймають блакитнувато-зелену частину спектру світла і в основному всі бачать в сірому кольорі. Червоне світло означає для них повну темряву. Відчуття нюху розвинене добре, але на невеликих відстанях. Чують звуки частотою до 40 кГц (людина - до 20 кГц), добре реагують на шерехи, але чистих тонів не розрізняють. Можуть селитися й успішно розмножуватися як у холодильниках з постійною низькою, так і в котельнях з високою температурою. Легко витримують дуже високий рівень радіації, до 300 рентген / годину.


4.3. Харчування

Сірий щур відрізняється від більшості гризунів підвищеної жівотноядние - в раціоні їй неодмінно необхідні тваринні білки. У природі серед тварин кормів на першому місці стоять риба і земноводні, а також молюски; на Далекому Сході Пасюк активно полюють на дрібних гризунів і комахоїдних, розоряють наземні гнізда птахів. Щури, що живуть по берегах незамерзаючих морів, круглий рік харчуються морськими викидами. З рослинної їжі вживають насіння, зерно, соковиті частини рослин. Поруч з людиною Пасюк харчуються всіма доступними харчовими продуктами, а також покидьками, кормами худоби та птиці; нерідкий фекальний тип харчування. Запаси роблять досить рідко.

У добу кожен щур споживає 25-20 г їжі, за рік з'їдаючи 7-10 кг продуктів. Голодування сірі пацюки переносять важко і гинуть без їжі через 3-4 дні. Ще швидше вони гинуть без води. Кожна щур за добу випиває 30-35 мл води; поїдання вологих кормів знижує потребу у воді до 5-10 мл на добу. Експериментально вдалося з'ясувати, що пацюки можуть нормально існувати при споживанні кормів, що містять більше 65% вологи. Якщо вологість кормів становить 45%, щури гинуть через 26 діб, а при 14% - через 4-5.


5. Розмноження і тривалість життя

Репродуктивний потенціал сірого щура вкрай високий. У природі пацюки розмножуються в основному в теплий період року; в опалювальних приміщеннях розмноження може тривати цілий рік. У першому випадку виводків зазвичай 2-3, у другому - до 8 на рік; кількість дитинчат коливається від 1 до 20, в середньому - 8-10. Вже через 18 годин після пологів самки знову входять в еструс і знову спаровуються. Спостерігаються 2 піки: весняний і осінній. Велика кількість тваринних кормів підвищує інтенсивність розмноження; зростає вона і після неповної дератизації, компенсуючи втрати популяції.

Під час Еструс самка злучається з декількома самцями. Вагітність триває 22-24 дня; у годуючих самок може розтягнутися до 34 днів. Дитинчата при народженні важать 4-6 г; вони голі, сліпі і з закритими слуховими проходами. Щури - тварини-канібали. Мертвонароджених і слабких щурят самка з'їдає, а самець може погубити весь виводок, в іншому самка дуже дбайливо ставиться до дитинчат, постійно їх вилизує і підтримує в гнізді чистоту. Молоко у неї дуже поживне - у ньому міститься більше 8% білків, 9% жирів, 4% лактози. Часто кілька самок займають одне виводкове гніздо і спільно займаються потомством. Самці у вирощуванні дитинчат не беруть участь. Очі у щурят відкриваються на 14-17 день. У 3-4 тижні вони стають самостійними. Самки досягають статевої зрілості у віці 3-4 місяців, проте до 6 місяців до розмноження приступає тільки 1% самок. 92% самок залишаються яловими до однорічного віку. Чим старше стають самки, тим вище їх плодючість.

У природі Пасюк живуть до 3 років, хоча 95% особин рідко доживає до 1,5 років через високу смертність молодняку, хижаків і канібалізму. У природних біотопах і агроценозах стають здобиччю багатьох хижих ссавців і птахів; в спорудах - домашніх кішок і собак. Систематичне знищення щурів веде людина. У лабораторії при гарному змісті сірий щур доживає до 3-4 років.


6. Чисельність і значення для людини

Сірий щур - вид, що знаходиться в стадії розквіту. Дикі гризуни зазвичай не досягають високої чисельності, однак Пасюк, що мешкають в антропогенної середовищі, опинилися у більш сприятливих умовах. Вважається, що щурів на Землі мало не вдвічі більше, ніж людей, а у великих містах їх число можна порівняти з кількістю жителів. Так, в Великобританії станом на 2003 рік популяція сірих щурів оцінювалася в 60 млн. особин.

Сірий щур заподіює величезну шкоду, поїдаючи, забруднюючи і псуючи різноманітні продукти харчування, а також приводячи в непридатність різні матеріали і конструкції, в тому числі ізоляцію електрокабелів, різні прилади і т. п. Відомі випадки аварій на електростанціях, викликані щурами. При укусі тиск різців пацюки досягає 500 кг / см 2, однак щур може руйнувати тільки метали і сплави з невисокою твердістю, що не перевищує твердість емалі різців, такі як мідь, свинець, олово та ін До нечисленних стійким до пошкодження ними органічним матеріалів відносяться склопластики і деякі марки волокнисто-пористих наповнених полімерів. Сірий щур має першорядне епідемічне значення як природний носій не менше 20 небезпечних інфекцій (8 - смертельні для людини): жовтяничного лептоспірозу (хвороба Вейла), криптоспоридіозу, лихоманки Ку, висипного тифу і псевдотуберкульозу, а в недавньому минулому і чуми (хоча на відміну від чорної пацюки Пасюк переносять її рідше). Укуси щурів викликають содоку (хвороба укусу щурів). Щури - важливе джерело зараження сальмонельозами і еризипелоїду працівників харчової промисловості; зараження відбувається через продукти, забруднені виділеннями хворих щурів. Характерна висока ступінь зараження гельмінтами, в тому числі двома видами ціп'яків, небезпечних для людини.

Через заподіюваної економічного збитку і поширення інфекцій, щур піддається постійному та інтенсивному переслідуванню з боку людини. Однак багатовікове цілеспрямоване знищення ніяк не позначилося на чисельності та розповсюдженні цього виду, що відрізняється крайньою витривалістю, обережністю і високим рівнем плодючості. Навпаки, ареал сірої щури продовжує розширюватися, витісняючи з заселених областей конкурентів - чорну щура (Rattus rattus) в помірній смузі Європи і Туркестанському щура (Rattus turkestanicus) у Середньої Азії.


6.1. Одомашнена щур

Голі лабораторні щури

Пасюк легко приручаються. Одомашнені сірі пацюки розлучаються у великому числі в якості лабораторних та домашніх тварин. Лабораторні щури використовуються для постановки різних наукових експериментів в біології, медицині, психології і як модельні тварини, оскільки вони швидко розмножуються в неволі і швидко досягають статевої зрілості. Селекційне розведення дозволило винести кілька ліній лабораторних щурів. Як правило, це альбіноси з червоними очима. В даний час з'явилися трансгенні щури; у вересні 2003 французьким вченим вдалося отримати перших клонованих щурів [3].

Лабораторний щур - один з найпоширеніших мешканців живих куточків. На відміну від свого дикого сірого предка декоративна щур майже втратила страх по відношенню до людини і відрізняється спокійним незлобивим вдачею. Вона легко приручаються, стаючи ручний; нескладна в змісті, охайна і практично позбавлена ​​запаху. При вмісті в поодинці щури, як істоти соціальні, відчувають психологічний стрес.


Джерела

  1. Markusoff, Jason. Rodents defying Alberta's rat-free claim, Calgary Herald (6 марта 2011).
  2. Біологія. - М .: "Аванта +", 1996. - Т. 2. - С. 576. - 704 с. - (Енциклопедія для дітей). - 50 000 прим. - ISBN 5-86529-012-6
  3. Вчені захопилися клонуванням щурів