Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Тупайеобразние


Польова тупайя

План:


Введення

Тупайеобразние ( лат. Scandentia ) - Загін невеликих ссавців, споконвічно мешкають в тропічних лісах Південно-Східної Азії. Слово тупайя - малайське (в оригіналі - tupai, вимовляється як тупай або тупей).


1. Загальний опис

Це дрібні, схожі на білок або щурів тварини, з подовженим тулубом і короткими п'ятипалими кінцівками. Довжина тіла 10-25 см, хвоста - 14-20 см; важать вони від 30-60 г (карликова тупайя) до 350 г (урогале). Передні лапи довші задніх. Пальці озброєні серповидними кігтями. Лапи не хапальні: великі пальці не протиставляються іншим, і їх рухливість обмежена. III палець найдовший. Примітивні шкірні візерунки на долонях і підошвах ріднять тупай з лемурами і долгопятами. Голова у них досить велика, з подовженою мордочкою, загостреною до носа. Вушні раковини великі, округлі. Верхня губа гола. Очі великі, спрямовані в сторони. Хвіст довгий і пухнастий, тільки у перьехвостой тупайі він голий і несе на кінці "прапор" з подовженого волосся. Волосяний покрив помірної довжини, густий і м'який; забарвлення зазвичай темно-бурий і рудувато-коричневий, рідше світлий. У деяких видів є поздовжні смуги на плечах або відмітки на морді.

Мозок у тупайеобразних примітивний, гладкий, без борозен і звивин, однак у них найбільше відношення маси мозку до маси тіла, що перевищує навіть людське. Зубов 38. Верхні різці довгі, кликовидние форми. Верхні ікла невеликі і схожі з предкоренним зубами. Корінні зуби з широкою жувальною поверхнею, схожі на зуби комахоїдних. За будовою зубів тупайі близькі до лемурів, і також мають под'язичок (нижній язичок) з зазубреним верхнім краєм. Хребців : шийних 7, грудних 13-14, поперекових 5-6, крижових 3, хвостових 22-31. Печінка і легкі багаточасточкові. Насінники у самців розташовуються в мошонці; у самок від 1 до 3 пар сосків.


2. Спосіб життя

Мешкають в тропічних дощових і гірських лісах Південно-Східної Азії : від Індостану і Індокитаю до о-вов Малайського архіпелагу, о. Хайнань і Західних Філіппін. Активність в основному денна; перохвості тупайя відрізняється нічний активністю. Ведуть переважно деревний спосіб життя, лазячи по деревах, чагарниках чагарника, але часто зустрічаються і на землі. З органів чуття найбільш сильно розвинені слух і зір. Всеїдні, харчуються в основному комахами і плодами. Живуть парами або поодинці. Сезонність в розмноженні не відзначена. Вагітність триває від 41-50 до 54-56 днів. У посліді зазвичай від 1-2 до 4 голих і сліпих дитинчати. Лактація у самки триває до 28 діб; у віці 30 днів молоді звірки залишають рідне гніздо. Статевої зрілості досягають до 6 місяців.


3. Класифікація і список видів

Тривалий час тупай відносили до загону комахоїдних, або до примітивних приматам, оскільки тупайі володіють певним схожістю з лемурами і африканськими стрибунки. В даний час за загальноприйнятою класифікацією вони виділені в самостійний загін Scandentia, який разом з приматами і шерстокриламі входить в монофілетичної групу Euarchonta.

У загоні 5 родів, які об'єднують 18-20 видів, і 2 сімейства: тупайевие (Tupaiidae) і монотіпіческое сімейство перьехвостие тупайі (Ptilocercidae) [1].

  • Сімейство Тупайевие (Tupaiidae)
    • Рід Anathana
      • Індійська тупайя ( Anathana ellioti )
    • Рід Гладкохвостие тупайі ( Dendrogale )
      • Південна гладкохвостая тупайя ( Dendrogale melanura )
      • Північна гладкохвостая тупайя ( Dendrogale murina )
    • Рід Тупайї ( Tupaia )
      • Малайська тупайя ( Tupaia belangeri )
      • Tupaia chrysogaster
      • Смугаста тупайя ( Tupaia dorsalis )
      • Звичайна тупайя ( Tupaia glis )
      • Струнка тупайя ( Tupaia gracilis )
      • Індонезійська тупайя ( Tupaia javanica ), Або яванська тупайя [2]
      • Довголапих тупайя ( Tupaia longipes )
      • Мала тупайя ( Tupaia minor )
      • Tupaia moellendorffi
      • Гірська тупайя ( Tupaia montana )
      • Нікобарських тупайя ( Tupaia nicobarica )
      • Палаванская тупайя ( Tupaia palawanensis )
      • Прикрашена тупайя ( Tupaia picta ) [2]
      • Краснохвостая тупайя ( Tupaia splendidula )
      • Велика тупайя ( Tupaia tana )
    • Рід Urogale
      • Філіппінська тупайя ( Urogale everetti )
  • Сімейство (Ptilocercidae)
    • Рід Ptilocercus
      • Перьехвостая тупайя ( Ptilocercus lowii )

Примітки

  1. Російські назви за книгою Повна ілюстрована енциклопедія. "Ссавці" Кн. 2 = The New Encyclopedia of Mammals / під ред. Д. Макдональда. - М .: "Омега", 2007. - С. 456. - 3000 екз. - ISBN 978-5-465-01346-8
  2. 1 2 Соколов В. Е. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., 1984. - С. 82. - 10 000 екз.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас