Флоридський кролик

Флоридський кролик [1] ( лат. Sylvilagus floridanus ) - ссавець роду американських жорсткошерстних кроликів (Sylvilagus) загону Зайцеподібні. Вид широко розповсюджений на території США і проник навіть у Південну Америку.


1. Поширення

Поширений на сході США, крім Нової Англії, західна межа ареалу проходить по штатах: Північна Дакота, Канзас, Техас, Арізона і північ Нью-Мексико. Вид також поширений в деяких країнах Центральної Америки і в Венесуелі.


2. Спосіб життя

Мешкає на великому просторі в різноманітній обстановці, від тропіків до регіонів зі сніжною зимою. Активний в основному вночі, зрідка раннім вечором. Більшу частину світлого часу доби флоридський кролик проводить в неглибокій ямці або в густих заростях. Взимку, коли випадає товстий шар снігу, флоридський кролик переміщається в основному під снігом, прориваючи складну систему ходів, що з'єднують місця годівлі.

2.1. Харчування

Харчується в основному травою, іноді доповнюючи свій раціон деревною корою, гілками, насінням. Травна система у флоридського кролика має особливу будову, пристосоване до споживання корму в неймовірно великих обсягах, тому частина перевареної їжі виводиться з організму у вигляді м'яких зеленуватих грудок і з'їдається повторно, інша частина виділяється у вигляді твердого калу.

2.2. Повадки

Флоридські кролики воліють триматися поодинці, іноді утворюють маленькі групи.

2.3. Тривалість життя

У диких умовах тривалість життя флоридського кролика становить 2-3 роки, в неволі ж може досягати 10 років.

3. Розмноження

  • Статеве дозрівання: з 5-6 місяців
  • Період спарювання: лютий-вересень
  • Вагітність: 26-29 діб
  • Кількість дитинчат в посліді: 3-7
  • Кількість приплодів на рік: в середньому 4-5

4. Вплив людини

Голодні флоридські кролики досить часто завдають великої шкоди врожаю зернових та інших культур, тому на них активно полюють фермери та любителі спортивного полювання. Бігає флоридський кролик досить повільно, і будучи виявленим намагається затаїтися, тому особини мешкають поблизу населених пунктів, є легкою здобиччю.

5. Галерея

  • Eastern Cottontail rabbit, Rideau River.jpg
  • 1010101.jpg
  • Eastern cotton tail in grass.jpg
  • Eastern cotton tail sitting.jpg
  • OurPets3.gif
  • Ecottontail.jpg

Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., 1984. - С. 206. - 10 000 екз.