Хенсен, Бек

Бек Хенсен ( англ. Beck Hansen , Справжнє ім'я Bek David Campbell - Бек Девід Кемпбелл, рід. 8 липня 1970 ( 19700708 ) ) - американський музикант - мультиінструменталіст, автор пісень і співак.


1. Біографія

1.1. Дитинство

Батько, Девід Кемпбелл (David Campbell) - канадський музикант, який потім брав участь в альбомах Бека як аранжувальник струнних. Мати, Біббі Хансен (Bibbe Hansen) - актриса. Після розставання батьків Бек залишився жити з матір'ю і братом в бідному латиноамериканському кварталі Лос-Анджелеса, пронизаному атмосферою різних музичних стилів, що вплинуло на його широкий стильовий діапазон. Дідусь по материнській стороні, Ел Хансен (Al Hansen), учасник прогресивного руху Fluxus, біля витоків якого стояв композитор Джон Кейдж, художник і автор колажів. Його дружина - Audrey Ostlin Hansen - модель, поетеса і актриса. По материнській стороні він єврейсько-ортодоксального віросповідання, його дід по батькові, - пресвітеріанський священик.


1.2. Початок кар'єри

Після того як він залишив останні класи школи в середині 80-х, Бек займався самоосвітою, багато подорожував, в Німеччині йому допомагав дід, Ел Хансен, який був відомий причетністю до сучасних художніх течій.

В Нью-Йорк він повернувся під впливом панк-музики. Напевно, це був найважчий момент в його житті.

Бек повертається в Лос-Анджелес в бідності, але повний енергії. Для того, щоб прогодувати себе, він наймався на різні тупикові, низькооплачувані і поденні роботи, наприклад, на швейну фабрику; грав у різних колективах і на чому прийдеться, постійно продовжуючи удосконалювати власну музику.

Він виступав у різних клубах і кава-шопах, вже тоді завданням Бека було створення яскравого артистичного шоу, яке радувало б і зачаровувало публіку, часом гумористичного і ексцентричного.

Перші записи Бека зроблені Томом Грімлі на Poop Alle і WIN Records.

В атмосфері прогресивного креативу, що панує на студії Bong Load Custom Records, вона випустила в світ вініловий сингл Бека Loser (1993). Початковий тираж становив 500 копій.

Запис несподівано викликала сенсацію на альтернативному радіо, що відразу привернуло до нього основні звукозаписні лейбли.

Після коливань Бек, до того часу вже володів великим невиданим матеріалом, підписує контракт з David Geffen Records, який допускав можливість одночасного видання музики на інших лейблах.

В цей же час він видає One Foot in the Grave на K лейблі, і Stereopathetic Soul Manure на Flipside records, складені з його ранніх пісень, практично акустичних, де поєднується альтернативна фолк-музика та елементи стилю нойз.

Завершивши запис, він відправився в 1995 році в спільний тур з Lollapalooza. Деякі критики називали його в той час співаком з однією піснею, дивом одного хіта. До того ж, частина слухачів (особливо аудиторія Lollapalooza) була знайома лише з "Loser" і абсолютно не сприймала іншого.


1.3. "Odelay"

У 1996 році вийшов альбом Odelay, у співпраці з The Dust Brothers, які також продюсували альбом Beastie Boys "Paul's boutique". альбом сподобався критиці, став подвійним платиновим, отримав дві премії Греммі. Слідом за альбомом Odelay послідував альбом Mutations в 1998 році. Продюсер, - Найджел Годріч, відомий по співпраці з Radiohead.

Він був записаний за два тижні, Бек записував по одній пісні в день, так в сесії вийшло 14 пісень. Mutations являє собою відхід від електронної насиченості Odelay, більше пронизаний народної і блюзової традицією. Альбом складається з ранніх пісень Бека, деякі написані в 1994 році.

Трек Sing it again був написаний спеціально для Джонні Кеша, але той ніколи його не виконував, а Бек порахував текст "дурницею, нісенітницею". Кеш виконав пісню "Rowboat" з альбому Stereopathetic Soulmanure.


1.4. Кінець 90-х

У 1998 році Бек у співпраці зі своїм дідусем, Елом Хансеном, представив виставку, озаглавлену так: Бек і Ел Хансен: ігри з сірниками. (Beck & Al Hansen: Playing With Matches). Вона являла собою збори особистих і спільних колажів, картин та поетичних творів. Це шоу було представлено музеєм Santa Monica для художніх галерей в Нью-Йорку і Вінніпезі (Канада). Каталог цієї виставки опублікований у видавництві Smart art press.

У 1999 році виходить очікуваний альбом Midnite Vultures, інсинуацію кулінарної та сексуальної оргії, і Бек вирушає у світовий тур. Це було поверненням до енергійного шоу, як і було за часів туру з Lollapalooza, на сцену під час виконання пісні "Debra" зі стелі спускалася червона ліжко, а до звичних інструментів супроводу додалася духова секція.


1.5. 2000-і

Після цього, в 2002 році, знову в співпраці з Годріч вийшов альбом Sea change, повітряний і емоційний, який потрапив до списку кращих альбомів в США під номером 8. Концепція цього альбому приблизно така: він описує етапи, через які людина проходить після розриву відносин. У створенні альбому брав участь батько Бека, який написав струнні аранжування для двох пісень.

В турі Sea change Бека супроводжували Flaming Lips.

У Бека в достатку існують бі-сайди і пісні виключно для саундтреків.

В кінці 2004 він повернувся в студію для роботи над альбомом, цей запис продюсували Dust brothers і Тоні Хоффер, також брав участь Джек Уайт з групи White Stripes. У записі намітилося деяке повернення до саунду часів Odelay. Альбом вийшов 29 березня 2005 року і називався Guero, що на сленгу мешканців дешевих кварталів означає блондин, світлий.

Через дев'ять місяців побачив світ Guerolito, що представляє собою повний збірник реміксів на альбом Guero, як би його нащадок.

У листопаді 2006 року під продюсуванням Годріч виходить The Information, як і Guero, доповнений бонусним диском зі своєрідним відеорядом, що представляє собою домашнє відео на пісні.

Ці альбоми мали досить позитивні відгуки критики і комерційний успіх.

У 2004 році у нього народився син - Козімо Генрі.


2. Проекти з іншими музикантами

Бек брав участь в зйомках кліпу White Stripes "The Hardest Button to Button" і The Stone Roses "Love Spreads"; читав реп і з'явився в кліпі Jon Spencer Blues Explosion на пісню "Flavor"; брав участь у збірці North American Halloween Prevention, Inc. song, "Do They Know It's Hallowe'en?"; виконав "Don't Be Light" і "The Vagabond", а також зіграв на губній гармоніці для третього студійного альбому, 10 000 Hz Legend, французького електронного дуету Air; брав участь в альбомі More Oar: A Tribute to Alexander "Skip" Spence, заспівавши пісню "Halo of Gold"; виконав пісню Velvet Underground "I'm set free" на Tiebetian freedom concert спільно з лідером Radiohead Томом Йорком; безоплатно брав участь в альбомі Macy Gray's The Trouble With Being Myself, на пісні "It Ain't the Money"; випустив ремікс на альбом Бьорк "Alarm Call", і озаглавив цю пісню "Bjeck Mix"; заспівав дуетом з Емілі Харріс на альбомі триб'ютів Gram Parsons, представивши класичну пісню "Sin City"; виступив продюсером альбому "IRM" Шарлотти Генсбур [1].

Одна з версій Windows Media Player містить 30 секундний семпл з пісні "Beautiful Way".

Пісня групи Grandaddy "Jed's Other Poem" (Beautiful Ground) містить слова "I try to sing it funny like Beck ..." ("Я хотів би це заспівати так неповторно, як Бек ...").

Flaming Lips відкривали свій тур піснею "Thank You Jack White for the Fiber-Optic Jesus That You Gave Me".


3. Особисте життя

З 1991 року Бек перебував у близьких стосунках з дизайнером Лей Лаймон. Вони розлучилися в 2000 році, що, за деякими словами, послужило творчим поштовхом до написання його альбому Sea Change (2002). [2] Більшість пісень для цього альбому було написано протягом одного тижня після їхнього розставання. [3] Бек одружився на актрисі Марісса Рібізі, сестрі-близнюка актора Джованні Рібізі, в квітні 2004 року, [4] незадовго до народження їхнього сина, Козімо Хенрі Хансена (Cosimo Henry Hansen). [5] У 2007 році у них народилася дочка. [6]


3.1. Саєнтологія

Його батьки, Девід Кемпбелл і Біббі Хансен, були саєнтологами. Тому Бек більшу частину свого життя був пов'язаний з Саєнтологія. Його дружина, Марісса Рібізі, також є саєнтологом у другому поколінні. Акушеркою, яка брала Марісса і її брата при народженні, була Бібб, мати Бека. [7] Вперше Бек публічно визнав свою належність до Саєнтології в інтерв'ю, даному газеті New York Times 6 березня 2005. Наступне підтвердження з'явилося в ірландській газеті Sunday Tribune 11 червня 2005, де Бек заявив:

"Так, я саєнтологів. Мій батько був саєнтологом протягом приблизно тридцяти п'яти років, так що я виріс, оточений всім цим". Відповідаючи на запитання журналіста про глибинної суті Саєнтології, Бек відповів: "Що це є насправді, так це просто форма ... ви знаєте, я маю на увазі, що це свого роду філософія і щось подібне ... всім тим, розумієте , ідеалам, які є загальними для багатьох релігій ... Там немає нічого такого фантастичного ... а тільки реальні глибинні корені, що стосуються вирішення людських проблем. Я не знаю, чи знаєте ви, які речі в них є. Це неймовірні речі, які вони роблять. Освіта ... у них повсюдно є безкоштовні центри для бідних дітей. У них є програма з реабілітації наркоманів - номер один у всьому світі (так званий Нарконон). Вона успішна приблизно в 90 відсотках випадків ... Коли ти дивишся на дійсні факти, а не на те, що представляється десь в розумі людей - все це нісенітниця собача для мене, тому що я дійсно бачив всі ці речі з перших рук ". [8]


4. Фільмографія

  • Population: 1 (1986), короткий поява з акордеоном в бенді.
  • Kill the Moonlight (1994), "Leave Me on the Moon", "Last Night I Traded My Souls Innermost for Some Pickled Fish" і "Underwater Music".
  • SubUrbia (1996), "Feather in Your Cap".
  • A Life Less Ordinary (1997), "Deadweight".
  • Bury Me in Kern County (1998), "Megaboob".
  • Карапузи (1998), "This World Is Something New to Me" with various other artists.
  • A Room for Romeo Brass (1999), "O Maria" і "Dead Melodies".
  • Condo Painting (2000), "Computer Girls".
  • Heartbreakers (2001), "Tropicalia".
  • Moulin Rouge! (2001), "Diamond Dogs" Девід Боуї cover.
  • Southlander (2001), виступив в невеликій ролі, зіграв і заспівав "Puttin It Down" і "Broken Train".
  • City of Ghosts (2002), "Blackhole".
  • Adaptation. (2002), "Dead Melodies".
  • Holes (2003), "He's a Mighty Good Leader".
  • Along Came Polly (2004), "Lost Cause".
  • Вічне сяйво чистого розуму (2004), "Everybody's Got to Learn Sometime".
  • Між небом і землею (2005), "Strange Invitation".
  • Inland Empire (2006), "Black Tambourine".
  • Nacho Libre (2006), "My Heart Is with the Children", "There Is No Place for Me in This World", "Tender Beasts of the Spangled Night", "10,000 Pesos", "Holy Man" і "Return of the Luchador ".
  • Life During Wartime (2009), "Life During Wartime" (with Devendra Banhart)
  • The Twilight Saga: Eclipse (2010), "Let's Get Lost" (with Bat For Lashes)
  • Скотт Пілігрим проти всіх (2010), "We Are Sex Bob-Omb", "Garbage Truck", "Threshold", "Summertime", "Ramona"

5. Дискографія

5.1. Студійні альбоми

  • 1988 - Banjo Story
  • 1993 - Golden feelings
  • 1994 - A Western Harvest Field
  • 1994 - Mellow Gold
  • 1994 - Stereopathetic Soulmanure
  • 1994 - One Foot in the Grave
  • 1996 - Odelay
  • 1998 - Mutations
  • 1999 - Midnite Vultures
  • 2001 - Golden Leftovers
  • 2002 - Sea Change
  • 2005 - Guero
  • 2005 - Guerolito
  • 2006 - The Information
  • 2008 - Modern Guilt

5.2. Сингли

Рік Пісня Позиція в чарті Альбом
US
[9]
US Mod AUS
[10]
AUT
[11]
CAN
[12]
SWI
[13]
FRA
[14]
GER
[15]
IRE
[16]
NLD
[17]
NZ
[18]
NOR
[19]
SWE
[20]
UK
[21]
1994 "Loser" 10 1 8 10 7 19 20 18 28 21 5 1 6 15 Mellow Gold
"Pay No Mind (Snoozer)" - - - - - - - - - - - - - -
"Beercan" - 27 - - - - - - - - - - - -
1996 "Where It's At" 61 5 - - 50 - - - - - 34 - 49 35 Odelay
"Devils Haircut" 94 23 - - - - - - - - - - - 22
1997 "The New Pollution" 78 9 - - 39 - - - - 95 - - - 14
"Sissyneck" - - - - - - - - - - - - - 30
"Jack-Ass" 73 15 - - - - - - - - - - - - 1
"Deadweight" - 16 - - - - - - - - - - 60 23 A Life Less Ordinary Soundtrack
1998 "Tropicalia" - 21 - - 66 - - - - - 49 - - 39 Mutations
1999 "Sexx Laws" - 21 - - - - - - - - - - - 27 Midnite Vultures
2000 "Mixed Bizness" - 36 - - - - - - - - - - - 34
2002 "Lost Cause" - 36 - - - - - - - - - - - - Sea Change
2005 "E-Pro" 65 1 - - - - - - - - - - - 38 Guero
"Girl" 100 8 - - - - - - - - - - - 45
2006 "Nausea" - 13 - - - - - - - - - - - - The Information
2007 "Think I'm in Love" - 22 - - - - - - - - - - - -
"Timebomb" 103 29 - - 40 - - - - - - - - 154 Single-only release
2008 "Chemtrails" - - - - - - - - - - - - - - Modern Guilt
"Gamma Ray" - 19 - - - - - - - - - - - -
"Youthless" - - - - - - - - - - - - - -

5.3. EPs

  • Stray Blues (2000)
  • Beck (EP) (2001)

Примітки

  1. Beck спрацювався з Шарлоттою Генсбур - www.apelzin.ru / news / charlotte-gainsbourg-beck.html
  2. Guess I'm Doing Fine - www.salon.com/2002/10/02/beck_16/ (Англ.) . Salon.com (2 October 2002). Читальний - www.webcitation.org/65dt2obRc з першоджерела 22 лютого 2012.
  3. Beck Gets (Kind of) Blue - www.time.com/time/magazine/article/0 ,9171,1101020930-353545, 00.html (Англ.) . Time (22 September 2002). Читальний - www.webcitation.org/65dt42oie з першоджерела 22 лютого 2012.
  4. Beck Marries Marissa Ribisi - www.highbeam.com/doc/1P1-93658028.html (Англ.) . United Press International (20 April 2004). Читальний - www.webcitation.org/65dt58l2b з першоджерела 22 лютого 2012.
  5. Beck Expecting Baby No. 2? - www.spin.com/articles/beck-expecting-baby-no-2 (Англ.) . Spin (18 October 2006). Читальний - www.webcitation.org/65dt5kt7O з першоджерела 22 лютого 2012.
  6. In a Chaotic Industry, Beck Abides - www.nytimes.com/2008/07/06/arts/music/06dave.html?pagewanted=2 (Англ.) . The New York Times (6 July 2008). Читальний - www.webcitation.org/65dt6T1U5 з першоджерела 22 лютого 2012.
  7. Scientologists Beck & Marissa Ribisi had their second child, daughter Tuesday in June 2007 - www.celebrific.com/scientologists-beck-marissa-ribisi-expecting-second-child/ (Англ.) . Celebrific. Читальний - www.webcitation.org/65dt71Xhn з першоджерела 22 лютого 2012.
  8. A Sort of Homecoming - www.tribune.ie/article/2005/jun/12/a-sort-of-homecoming/ (Англ.) . Sunday Tribune (11 June 2005).
  9. US: Singles - www.billboard.com/bbcom/retrieve_chart_history.do?model.vnuArtistId=35340&model.vnuAlbumId=1149700. billboard.com.
  10. Australia: Singles - australian-charts.com/search.asp? cat = s & search = Beck. australian-charts.com. Читальний - www.webcitation.org/65dt8SW86 з першоджерела 22 лютого 2012.
  11. Austria: Singles - austriancharts.at / search.asp? cat = s & search = Beck. austriancharts.at. Читальний - www.webcitation.org/65dt9G3sw з першоджерела 22 лютого 2012.
  12. Canada: Singles - www.collectionscanada.gc.ca/rpm/028020-110.01-e.php?q1=Beck&q2=Top Singles & interval = 36 & x = 47 & y = 9 & sk = 37 && PHPSESSID = c6btf3r8hs459qqt5ln3o3dcv5. RPM. Читальний - www.webcitation.org/65dt9r3l6 з першоджерела 22 лютого 2012.
  13. Switzerland: Singles - hitparade.ch / search.asp? cat = s & search = Beck. hitparade.ch. Читальний - www.webcitation.org/65dxkkikR з першоджерела 22 лютого 2012.
  14. France: Singles - lescharts.com / search.asp? cat = s & search = Beck. lescharts.com. Читальний - www.webcitation.org/65dxnrXlT з першоджерела 22 лютого 2012.
  15. Germany: Singles - www.musicline.de / de / chartverfolgung_summary / artist / Beck / single. musicline.de. Читальний - www.webcitation.org/65dxoTJDR з першоджерела 22 лютого 2012.
  16. Ireland: Singles - www.irishcharts.ie / search / placement. irishcharts.ie. Читальний - www.webcitation.org/65WU4FGfm з першоджерела 17 лютого 2012.
  17. Netherlands: Singles - dutchcharts.nl / search.asp? cat = s & cat2 = s & search = Beck. dutchcharts.nl. Читальний - www.webcitation.org/65dxph8Jf з першоджерела 22 лютого 2012.
  18. New Zealand: Singles - charts.org.nz / search.asp? search = Beck & cat = s. charts.org.nz. Читальний - www.webcitation.org/65dxqrnuK з першоджерела 22 лютого 2012.
  19. Norway: Singles - norwegiancharts.com / search.asp? search = Beck & cat = s. norwegiancharts.com. Читальний - www.webcitation.org/65dxrU8yT з першоджерела 22 лютого 2012.
  20. Sweden: Singles - swedishcharts.com / search.asp? search = Beck & cat = s. swedishcharts.com. Читальний - www.webcitation.org/65dxs5hQX з першоджерела 22 лютого 2012.
  21. 1 2 UK Positions - www.zobbel.de / cluk / CLUK_B.HTM. zobbel.de. Читальний - www.webcitation.org/65dxshpVE з першоджерела 22 лютого 2012.