Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Ходжаєв, Алім



План:


Введення

Алім Ходжаєв ( 1910 - 1977) - узбецький радянський актор, театральний режисер. Народний артист СРСР ( 1959). Лауреат Сталінської премії другого ступеня ( 1949) та Державної премії СРСР ( 1977 - посмертно). Член ВКП (б) з 1945.


1. Біографія

А. Ходжаєв народився 24 вересня ( 7 жовтня) 1910 в Бухарі, (нині - в Узбекистані).

Навчався в Бухарському інституті освіти. З 1929 в Республіканському драматичному театрі (нині Театр імені Хамзи).

Депутат НД Узбецької РСР 6-9 скликань. Голова Театрального товариства Узбецької РСР (1955-1977). Член Комітеті з Ленінським і Державних премій СРСР (1963-1977).

А. Ходжаєв помер 14 лютого 1977 в Москві. Похований у Ташкенті на Чігатайском меморіальному кладовищі.


2. Творчість

2.1. Ролі в театрі


2.2. Режисерські роботи

2.3. Фільмографія

  • 1927 - Шакали Рават
  • 1954 - Новосілля - Дехканбай
  • 1958 - Висока посада - Равшан; Сини йдуть далі - Давранбек; За путівкою Леніна - Мідхад
  • 1959 - Друге цвітіння - Мурадов
  • 1960 - Хамза - Хамза
  • 1964 - Де ти, моя Зульфія?; Зірка Улугбека - Ходжа Ахрар; Важкий шлях - Буріев
  • 1965 - Одержимий - шейх Аббас
  • 1966 - Лоле - Старий; Таємниця печери Каніюта - Джавкарі
  • 1971 - Рустам і Сухроб - Поет; Сказання про Рустама
  • 1973 - Зустрічі і розставання - епізод; Втеча з темряви - Саліх Махдум
  • 1975 - Схід над Гангом - Шондіп

3. Нагороди та премії


Джерела

  1. Кінословнику в 2-х томах, М., "Радянська енциклопедія", 1966-1970
  2. "Кіно". Енциклопедичний словник, М., "Радянська енциклопедія", 1987

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Алім (ім'я)
Сейід Алім-хан
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru