Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Шетнер, Вільям


Фото

План:


Введення

Вільям Шетнер ( англ. William Shatner ; Рід. 22 березня 1931, Монреаль, провінція Квебек, Канада) [1] - канадський актор і письменник. Він став відомим у всьому світі завдяки зіграної ним ролі Джеймса Тіберія Кірка, капітана зорельота " Ентерпрайз ", у серіалах" Зоряний шлях "( 1966 - 1969), " Зоряний шлях "(анімаційному) і семи подальших художніх фільмах" Зоряний шлях ". Шетнер написав серію книг, де розповідав про те, як грав роль свого героя капітана Кірка і що відбувалося на зйомках кіноепопеї" Зоряний шлях ", а також був співавтором кількох новел, які увійшли у всесвіт" Зоряного шляху ". Він написав серію науково-фантастичних романів під назвою "Війна тек", за якими були написані сценарії для телебачення.

Шетнер також грав головну роль досвідченого сержанта поліції в телесеріалі " Ті Джей Хукер1982 по 1986. Він - музикант, автор, продюсер, режисер і відомий рекламщик. З 2004 по 2008 він грав роль адвоката Денні Крейна в телевізійній драмі " Юристи Бостона ", за яку отримав дві премії" Еммі "і" Золотий глобус ". В 2009 Шетнер озвучував головного героя Дону Салмонелла Гавона в мультсеріалі "Гавони" [2].


1. Дитинство і юність

Шетнер народився в Монреалі, провінція Квебек, Канада; син Ганни (у дівоцтві - Гармез) і Джозефа Шетнер, виробника одягу [3] [4]. У нього є дві сестри - Джой та Фарлі [5]. Прізвище його дідуся з боку батька Вулфа Шаттнера була переформульована на англійську мову як Шетнер [6]. Дідусь і бабуся Шетнер - єврейські іммігранти з Австрії, Польщі та Угорщини, [7] [8] і тому його виховували згідно релігії консервативного іудаїзму [7] [9]. Він навчався в Уіллінгдонской початковій школі [10] в Нотр-Дам-де-Грас (НДГ) і Середньої школі барона Біна в Монреалі, а також в Середній школі Уест-Хілл у НДГ. Шетнер - випускник Монреальського дитячого театру [11]. Він отримав ступінь бакалавра за спеціальністю "комерція" в Університеті Макгілла.


2. Кар'єра

2.1. Театр, фільми та робота на телебаченні

Шетнер (праворуч) в ролі капітана Кірка в серіалі Star Trek: The Original Series

Шетнер навчався на класичного шекспірівського актора, і тому брав участь у шекспірівському Стратфордском фестивалі Канади в Стратфорді, провінція Онтаріо. Він зіграв ряд шекспірівських ролей на Стратфордском фестивалі: другорядну роль у вступній сцені відомої п'єси " Цар Едіп " Софокла, поставленої Тайрон Гатрі (транслювалася по національному телебаченню), в постановках " Генріх V " Шекспіра і "Тамерлан великий, скіфський пастух" Марло. Через деякий час Шетнер грав на Бродвеї. В 1954 він був призначений на роль рейнджера Боба в канадській версії "Шоу Хауда-Дуді" [12]. Шетнер був дублером Крістофера Пламмер - вони обидва зіграли головні ролі двох супротивників у фільмі " Зоряний шлях VI: Невідкрита країна ".

Незважаючи на те що його офіційний дебют у кіно відбувся в 1951 в канадському фільмі "The Butler's Night Off", свою першу характерну роль - Олексія Карамазова - Шетнер зіграв у фільмі "Брати Карамазови" (Ем-джі-ем) в 1958 разом з Юлом Бріннер. В 1959 він отримав непогані відгуки про свою роботу над роллю Ломакс в бродвейській постановці "Світ Сюзі Вонг". В 1960 Шетнер зіграв роль Уейна горем у двох епізодах вестерну "Поза законом" ( Ен-бі-сі) разом з Бартоном Маклейном. В 1961 він зіграв головну роль у бродвейській п'єсі "Постріл у темряві" разом з Джулі Харріс, режисером якої був Харолд Клермен. Також в п'єсі грали Уолтер Маттау (він отримав театральну премію " Тоні "за зіграну роль у цій постановці) і Джин Сакс. Шетнер також зіграв головну роль у двох епізодах телесеріалу" Триллер "( Ен-бі-сі) - "Демон смерті" і "Голодний стакан".

В 1962 Шетнер зіграв головну роль у фільмі Роджера Кормана " Загарбник ". Він також знімався у фільмі" Нюрнберзький процес " Стенлі Крамера і двох епізодах науково-фантастичного серіалу " Сутінкова зона "-" Nick of Time "і" Nightmare at 20,000 Feet ". В сезоні 1963/1964 Шетнер з'явився в епізодах двох серіалів -" Чаннінг "і" За межею можливого "(" Холодні руки, тепле серце "). В 1963 він грав головну роль у фільмі "Солдат" (Сімейний театр), а також в декількох програмах серіалу "Псалми". В 1964 Шетнер в якості "запрошеної зірки" зіграв головну роль в епізоді "He Stuck in His Thumb" телесеріалу "Репортер" ( Сі-бі-ес - головну роль журналіста Денні Тейлора з вигаданої газети "Нью-Йорк Глоуб" грав Гаррі Гуардіно.

Шетнер в якості "запрошеної зірки" знімався в головній ролі в телесеріалі "Людина від дядька" в одному з епізодів разом з Леонардом німо, з яким він незабаром знявся в "Зоряному шляху". В 1965 Шетнер також грав головну роль у драмі "Для людей" - помічника окружного прокурора - разом з актрисою другого плану Джесікою Уолтер (13 епізодів). В 1965 він зіграв головну роль у фільмі жанру готичний роман "Злий дух" - другому повнометражному фільмі, в якому всі діалоги виголошувалися на штучній мові есперанто.



3. Фільмографія

3.1. Телесеріали

  • 1954 - Хауда-Дуді / Howdy Doody - Рейнджер Боб
  • 1955 - "Дженерал моторс" представляє / General Motors Presents - Біллі Бадд
  • 1956 - On Camera
  • 1956 - Телевізійний театр Goodyear / Goodyear Television Playhouse
  • 1956 - The Kaiser Aluminum Hour - Джон Сандор / Оуен Хауелл
  • 1957 - Омнібус / Omnibus - Palace Messenger
  • 1957 - Студія один / Studio One - Доктор Девід Коулман / Доктор Френк / Кеннет Престон
  • 1957 - Телевізійний театр Крафта / Kraft Television Theatre - Фред Белл
  • 1957 - Альфред Хічкок представляє / Alfred Hitchcock Presents - Джим Уайтлі / Джон Крейн
  • 1958 - Підозра / Suspicion - Ілай
  • 1958 - Кульмінація / Climax! - Бен tate
  • 1958 - Театр 90 / Playhouse 90 - Джеррі Пол
  • 1958 - Сталевий годину Сполучених Штатів / The United States Steel Hour - Кон Первіс / Фред Коррі
  • 1958 - Зал слави Hallmark / Hallmark Hall of Fame - Філо
  • 1959 - Tactic
  • 1959 - Sunday Showcase - Томас Гор
  • 1960 - Райські пригоди / Adventures in Paradise
  • 1960 - Alcoa Presents: One Step Beyond - Карл Бреммер
  • 1960 - Поза законом / Outlaws - Уейн Горем
  • 1960 - The DuPont Show of the Month
  • 1960 - Фестиваль / Festival - Марк Антоній
  • 1960 - Play of the Week - Льюїс Ронен
  • 1960 - Сутінкова зона / The Twilight Zone - Боб Уїлсон / Дон Картер
  • 1961 - Трилер / Thriller - Джордж Крейг / Пол Гравесен / Гіл Трашер
  • 1961 - Захисники / The Defenders - Помічник окружного прокурора Ерл Роудс / Гіл Росон / Кліфф Селлерс / Чарльз Терранова / Джим Макклірі
  • 1961 - Доктор Кілдер / Dr. Kildare - Доктор Карл Нойс
  • 1962 - Оголений місто / Naked City - Маунг Тун / Роджер Бармер
  • 1963 - Шоу Діка Пауелла / The Dick Powell Show - Ерік Тегман
  • 1963 - Медсестри / The Nurses - Доктор Адам Кортленд / Доктор Кен Хаук
  • 1963 - Alcoa Premiere - Доктор Вільям Грант
  • 1963 - Сансет-Стріп, 77/77 Sunset Strip - Пол Де Вінгер
  • 1963 - Чаннінг / Channing - Том
  • 1963 - Шосе 66 / Route 66 - Маномша Факсон
  • 1964 - Arrest and Trial - Ларрі Тавенер
  • 1964 - Правосуддя Берка / Burke's Law - Артур Рейнольдс
  • 1964 - За межею можливого / The Outer Limits - Бригадний генерал Джефф Бартон / Полковник
  • 1964 - Репортер / The Reporter - Горнера
  • 1964 - Людина від дядька / The Man from UNCLE - Майкл Донфілд
  • 1964 - Боб Хоуп являє / Bob Hope Presents the Chrysler Theatre - Девід Вінсент / Доктор Або Харріс
  • 1965 - Insight - Майк Бернетт
  • 1965 - Для людей / For the People - Девід Багаття
  • 1965 - 12 O'Clock High - Майор Курт Браун
  • 1965 - Втікач / The Fugitive - Тоні Баррелл
  • 1965 - вірджинець / The Virginian - Генрі Суонн / Люк Мілфорд
  • 1966 - Велика долина / The Big Valley - Бретт Скайлер
  • 1966 - Димок із стовбура / Gunsmoke - Фред Бейтман
  • 1966 - Зоряний шлях / Star Trek - Капітан Джеймс Тиберій Кірк / Дженіс Лестер
  • 1968 - Off to See the Wizard - Олександр Великий
  • 1969 - Театр Сі-бі-ес / CBS Playhouse - Пітер Хойт
  • 1970 - Париж 7000 / Paris 7000
  • 1970 - Медичний центр / Medical Center - Доктор Ілай Нілі
  • 1970 - ФБР / The FBI - Артур Мейджорс
  • 1970 - Найменування ігри / The Name of the Game - Пітер / Рональд пейд
  • 1970 - Залізна сторона / Ironside - Білл Паркінс / Дон Бранд / Марті Джессуп
  • 1971 - Storefront Lawyers
  • 1971 - Cade's County - Джек Пілгрім
  • 1971 - Місія нездійсненна / Mission: Impossible - Джозеф Конрад / Томас Кролл
  • 1972 - Норман Корвін являє / Norman Corwin Presents
  • 1972 - Шосте відчуття / The Sixth Sense - Едвін Данбері
  • 1972 - Відділ 5-О / Hawaii Five-O - Сем Толлівер
  • 1972 - Оуен Маршалл: Адвокат / Owen Marshall: Counselor at Law - Гарі
  • 1972 - Доктор Маркус Уелбі / Marcus Welby, MD - Доктор Беллінгс
  • 1973 - The Bold Ones: The New Doctors - Річард Баррелл
  • 1973 - Барнабі Джонс / Barnaby Jones - Фред Уїльямс / Філ Карлайл
  • 1973 - Меннікс / Mannix - Адам Лангер
  • 1973 - Доктор Саймон Лок / Dr. Simon Locke - Джо Флаттах
  • 1974 - Чарівник / The Magician - Ед Кессіді
  • 1974 - Людина на шість мільйонів доларів / The Six Million Dollar Man - Джош Ленг
  • 1974 - Кунг-фу / Kung Fu - Капітан Брендіуайн Гейдж
  • 1974 - Петроцеллі / Petrocelli - Адам Норт
  • 1974 - Кадьяк / Kodiak
  • 1974 - Поліцейська історія / Police Story - Сержант Білл Кітлінгер
  • 1974 - Емі Прентісс / Amy Prentiss - Детектив Паркінс
  • 1974 - Жінка-поліцейський / Police Woman - Марк Кіпр
  • 1975 - Новобранці / The Rookies - Люк Харріс
  • 1975 - Піратський берег / Barbary Coast - Джефф Кейбл
  • 1976 - Коломбо / Columbo - Детектив Люцерн / Уорд Фаулер
  • 1977 - Testimony of Two Men - Адріан Феррієр
  • 1977 - The Oregon Trail
  • 1978 - Як був завойований Захід / How the West Was Won - Капітан Харрісон
  • 1982 - Поліцейський загін / Police Squad! - Отруєний чоловік
  • 1985 - Театр Рея Бредбері / The Ray Bradbury Theater - Чарльз Андерхилл
  • 1982 - Ті Джей Хукер / TJ Hooker - Сержант Ті Джей Хукер
  • 1989 - Телефон порятунку 911 / Rescue 911 - Вільям Хоуп Плантер
  • 1991 - Голос планети / Voice of the Planet - провідний
  • 1994 - Коломбо / Columbo - Метелик в сірих тонах / Butterfly In Shades Of Grey - Філдінг Чейз
  • 1994 - Підводна Одіссея / SeaQuest DSV - Мілос Тезлоф
  • 1994 - Війна тек / TekWar - Уолтер Басков
  • 1997 - Чудасії науки / Perversions of Science - Адмірал Корнфелд
  • 1997 - Косбі / Cosby - Джек
  • 1999 - A Twist in the Tale - Оповідач / Провідний
  • 1999 - Третя планета від Сонця / 3rd Rock from the Sun - Стоун Філліпс / Велика голова-гігант
  • 2001 - Боб Паттерсон / Bob Patterson - Уоррен Уеллман
  • 2004 - Практика / The Practice - Денні Крейн
  • 2004 - Чіллі-Біч / Chilly Beach - Президент
  • 2004 - Юристи Бостона / Boston Legal - Денні Крейн
  • 2005 - Invasion Iowa - Полковник Шейн Йегер / Вільям Шетнер
  • 2007 - Еверест / Everest - Норман Келлі
  • 2010 - Перли мого батька / $ # *! My Dad Says - Edison Milford "Ed" Goodson III

3.2. Художні фільми


3.3. Телевізійні фільми

  • 1960 - Юлій Цезар / Julius Caesar - Марк Антоній
  • 1960 - The Night of the Auk - Льюїс Ронен
  • 1968 - Олександр Великий / Alexander the Great - Олександр Македонський
  • 1970 - Sole Survivor - Підполковник Джозеф Гронк
  • 1970 - The Andersonville Trial - Підполковник Ен Пі Чіпман
  • 1970 - Swing Out, Sweet Land - Джон Адамс
  • 1971 - Зникнення / Vanished - Дейв Поліком
  • 1971 - Оуен Маршалл, адвокат / Owen Marshall, Counsellor at Law - Окружний прокурор Дейв Бланкеншіп
  • 1972 - Люди / The People - Доктор Кертіс
  • 1972 - Собака Баскервілів / The Hound of the Baskervilles - Джордж Стейплтон
  • 1973 - Incident on a Dark Street - Дівер Джі Уолліс
  • 1973 - Щоденник Аліси / Go Ask Alice - Сем
  • 1973 - The Horror at 37,000 Feet - Пол Ковалик
  • 1973 - Жінка-піонер / Pioneer Woman - Джон Сержант
  • 1974 - Indict and Convict - Сем Белден
  • 1974 - Моліться на диких кішок / Pray for the Wildcats - Уоррен Саммерфілд
  • 1975 - Десятий рівень / The Tenth Level - Професор Стівен Тернер
  • 1975 - Піратський берег / Barbary Coast - Джефф Кейбл
  • 1976 - Perilous Voyage - Стів Монро
  • 1978 - Бастард / The Bastard - Пол Ревір
  • 1978 - Маленькі жінки / Little Women - Професор Фрідріх Баєр
  • 1978 - Crash - Карл Тобіас
  • 1979 - Riel - Аукціоніст
  • 1979 - Disaster on the Coastliner - Стюарт Пітерс
  • 1980 - Няня / The Babysitter - Доктор Джеф Бенедикт
  • 1982 - Ті Джей Хукер / TJ Hooker - Сержант Томас Джефферсон 'Ті Джей' Хукер
  • 1984 - Секрети одруженого чоловіка / Secrets of a Married Man - Кріс Джордан
  • 1985 - Норт-Біч і Роухайд / North Beach and Rawhide - Роухайд Макгрегор
  • 1988 - The Trial of Standing Bear - Оповідач
  • 1988 - Падший ангел / Broken Angel - Чак Коуберн
  • 1993 - Сім'я незнайомців / Family of Strangers - Ерл
  • 1993 - Коломбо: Метелик в сірих тонах / Columbo: Butterfly in Shades of Grey - Філдінг Чейз
  • 1994 - Війна тек / TekWar - Уолтер Басков
  • 1994 - Війна тек 2: Теклорди / TekWar: TekLords - Уолтер Басков
  • 1994 - Війна тек 3: Лабораторія тек / TekWar: TekLab - Уолтер Басков
  • 1994 - Війна тек 4: Правосуддя тек / TekWar: TekJustice - Уолтер Басков
  • 1994 - Janek: The Silent Betrayal - Бодош
  • 1996 - В'язень Зенди / Prisoner of Zenda, Inc. - Майкл Гейтвік
  • 1996 - Острів мертвого людини / Dead Man's Island - Чейз Прескотт
  • 2003 - Різдвяна пісня / A Carol Christmas - Доктор Боб
  • 2005 - Last Laugh '05 - Люцифер
  • 2008 - Спіймати Санта-Клауса / Gotta Catch Santa Claus - Санта-Клаус

3.4. Мультиплікаційні серіали та фільми


3.5. Відеофільми

3.6. Відеоігри

  • 1992 - Star Trek: 25th Anniversary Enhanced - Капітан Джеймс Тиберій Кірк
  • 1993 - Star Trek: Judgment Rites - Капітан Джеймс Тиберій Кірк
  • 1997 - Star Trek: Starfleet Academy - Капітан Джеймс Тиберій Кірк
  • 1997 - Star Trek: Generations - Капітан Джеймс Тиберій Кірк
  • 2006 - Star Trek: Encounters - Оповідач
  • 2006 - Star Trek: Legacy - Капітан Джеймс Тиберій Кірк
  • 2006 - Star Trek: Tactical Assault - Джеймс Тиберій Кірк
  • 2007 - The Tuttles: Madcap Misadventures - Венс

3.7. Режисер


3.8. Продюсер

  • 1994 - Війна тек 2: Теклорди / TekWar: TekLords (виконавчий продюсер)
  • 1995 - Війна тек / TekWar (виконавчий продюсер)
  • 2001 - Mind Meld: Secrets Behind the Voyage of a Lifetime (виконавчий продюсер)
  • 2002 - Озеро Грум / Groom Lake
  • 2002 - Spplat Attack (виконавчий продюсер)
  • 2005 - Invasion Iowa (виконавчий продюсер)
  • 2006 - Вільям Шетнер на концерті / William Shatner in Concert (виконавчий продюсер)
  • 2006 - Stalking Santa (виконавчий продюсер)
  • 2007 - Вогненний змій / Fire Serpent (виконавчий продюсер)
  • 2009 - Балет Гонзо Вільяма Шетнер / William Shatner's Gonzo Ballet (виконавчий продюсер)

3.9. Сценарист

  • 1956 - On Camera (п'єса)
  • 1961 - Checkmate (сюжет)
  • 1989 - Зоряний шлях V: Останній рубіж / Star Trek V: The Final Frontier (сюжет)
  • 1994 - Війна тек / TekWar (роман)
  • 1994 - Війна тек 2: Теклорди / TekWar: TekLords (персонажі)
  • 1994 - Війна тек 3: Лабораторія тек / TekWar: TekLab (персонажі)
  • 1994 - Війна тек 4: Правосуддя тек / TekWar: TekJustice (персонажі)
  • 1995 - Війна тек / TekWar (персонажі)
  • 2002 - Озеро Грум / Groom Lake (сюжет)
  • 2007 - Вогненний змій / Fire Serpent (автор)

4. Книги

4.1. Фантастика

  • Trek series
See TrekWar

4.2. Публіцистика


5. Дискографія

  • The Transformed Man (Decca, 1968)
  • William Shatner Live (Lemli, 1977)
  • Spaced Out: The Very Best of Leonard Nimoy and William Shatner (compilation) (Universal International, 1997)
  • Has Been (Shout! Factory, 2004) [1]

Примітки

  1. William Shatner Biography (1931 - www.filmreference.com/film/59/William-Shatner.html. Filmreference.com.
  2. 6 mei 2009 William Shatner - The Gavones - www.youtube.com/watch?v=xh5ZPuJT52E&fmt=18. YouTube.
  3. William Shatner Biography (1931 -) - www.filmreference.com/film/59/William-Shatner.html. Filmreference.com.
  4. Famous Family Tree: William Shatner - landing.ancestry.com / famoustree / Tree.aspx? name = shatner & sourceCode = 6750. Landing.ancestry.com. Читальний - www.webcitation.org/65O430dGn з першоджерела 12 лютого 2012.
  5. Multicultural Canada - multiculturalcanada.ca/cdm_item/mcc_cjr/23489/100/14. Multiculturalcanada.ca (2 листопада 1951). Читальний - www.webcitation.org/65O43dN2U з першоджерела 12 лютого 2012.
  6. Schattner Genealogy Page - home.comcast.net / ~ pschattner / Schattner.html. Home.comcast.net. Читальний - www.webcitation.org/65O44Pa7j з першоджерела 12 лютого 2012.
  7. 1 2 Captain Of Industry - www.thejewishweek.com/viewArticle/c44_a11930/The_Arts/Books.html. Thejewishweek.com (28 травня 2008). (Недоступна посилання - історія - web.archive.org / web / * / http://www.thejewishweek.com/viewArticle/c44_a11930/The_Arts/Books.html)
  8. Up Till Now: The Autobiography, With David Fisher, 2008, ISBN 0-283-07058-7; page 7
  9. Beam me up, Moses: William Shatner album tells Exodus story in spoken word, song | j. the Jewish news weekly of Northern California - www.jewishsf.com/content/2-0-/module/displaystory/story_id/35072/format/html/displaystory.html. Jewishsf.com (18 квітня 2008). Читальний - www.webcitation.org/65O44vTKL з першоджерела 12 лютого 2012.
  10. William Shatner: Horses Make Miracles - www.hillel.org/about/news/2007/may/shatner_2007May15.htm. Hillel.org. Читальний - www.webcitation.org/65O45zu3Y з першоджерела 12 лютого 2012.
  11. www.montrealgazette.com / entertainment / Reunion honours 75th anniversary Montreal Children Theatre/2062061/story.html
  12. Shatner William Up Till Now. - Macmillan, 2008. - P. 41. - ISBN 9780312372651

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Вільям
Брок, Вільям
Сенкрофт, Вільям
Уічерлі, Вільям
Кертіс, Вільям
Бугро, Вільям
Віллетт, Вільям
Вільям Тенн
Блейк, Вільям
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru