The Band

The Band (буквально: "ансамбль") - канадсько - американська фолк-рок -група, яка - незважаючи на обмежену популярність у широкої публіки - користувалася величезною пошаною музичних журналістів та колег-музикантів. За результатами масштабного опитування музикантів і критиків журнал Rolling Stone включив їх в число п'ятдесяти найвидатніших артистів епохи рок-н-ролу.


1. Історія

У 1959-63 рр.. члени групи акомпанували виконавцю рокабіллі Ронні Хокінсу під назвою The Hawks. Згодом випустили декілька пластинок під назвами Levon and the Hawks і The Canadian Squires. У 1965 році на запрошення Боба Ділана супроводжували йому в першому світовому турі, який став одним із легендарних подій в історії рок-музики. Після відходу Ділана від концертної діяльності записали разом з ним музичну сесію, яка довгий час циркулювала в якості бутлег (першого в історії), а в 1975 р. була нарешті випущена альбомом під назвою "The Basement Tapes".

У 1968 році учасники групи записали перший самостійний альбом - "Music from Big Pink". У музичному відношенні цей диск був продовженням "The Basement Tapes"; обкладинку для нього намалював сам Ділан. Він був удостоєний захоплених відгуків музичних критиків і справив значний вплив на інших музикантів, поклавши початок новому напрямку в музиці - кантрі-року. Зокрема, прослухавши цей диск, гітарист Ерік Клептон покинув супергрупу " Cream "; згодом він зізнавався про те, що в той час мріяв стати учасником The Band.

Один з рецензентів [1] назвав дебютний альбом групи "збіркою оповідань про американських обивателях - настільки ж потужно і витончено зображених на цьому музичному полотні, як були виведені герої в книгах Марка Твена ". Написані Робертсоном і Менюелом треки виконували різні учасники групи - в основному це були Менюел, денкі і південець Хелм. Особливим успіхом користувалася пісня" The Weight ", в тексті якої хитромудро переломилися біблійні мотиви.

У 1969 році The Band випустили другий альбом, який так і називався - "The Band". Журнал Rolling Stone, багато співробітників якого були шанувальниками групи, писав тоді про те, що The Band - єдина рок-група, яка звучить так, немов в Америці не було ні " британського вторгнення ", ні психоделії, і в той же час залишається сучасною. У цьому альбомі Роббі Робертсон, який написав основну частину пісень, звернувся до тем американської історії. Характерний приклад - пісня " The Night They Drove Old Dixie Down ", заснована на епізоді Громадянської війни між Північчю і Півднем.

У сімдесяті роки The Band продовжували концертну діяльність, виступаючи разом з Дженіс Джоплін, Grateful Dead і іншими музикантами. У них вийшло ще декілька дисків, але критики були до них менш прихильні, ніж до раннім роботам групи. Всередині команди накопичувалися протиріччя, пов'язані головним чином з прагненням Робертсона диктувати іншим учасникам свої музичні вподобання.

Спроби Робертсона стати незаперечним лідером The Band ні до чого не привели, і після грандіозного туру з Бобом Діланом учасники групи оголосили в 1976 р. про її розпад. Їх останній концерт був відображений на плівку Мартіном Скорсезе і випущений в якості документальної стрічки під назвою " Останній вальс ". Крім Ділана, на цьому історичному концерті виступили ті музиканти, яких The Band вважали своїми авторитетами ( Мадді Уотерс, Ніл Янг) або з якими вони працювали в минулому ( Вен Моррісон, Джоні Мітчелл, Доктор Джон, Ерік Клептон).

Сім років потому The Band знову відродилися, на цей раз без участі Робертсона. У цьому складі вони провели чимало концертів і записали кілька нових дисків, серед яких - спільна робота з Борисом Гребєнщиковим, " Ліліт ".


2. Дискографія

2.1. Студійні альбоми

  • Music from Big Pink (1968)
  • The Band (1969)
  • Stage Fright (1970)
  • Cahoots (1971)
  • Moondog Matinee (1973)
  • Northern Lights - Southern Cross (1975)
  • Islands (1977)
  • Jericho (1993)
  • High on the Hog (1996)
  • Jubilation (1998)

2.2. Концертні альбоми

  • Rock of Ages (1972)
  • The Last Waltz (1978)
  • Live at Watkins Glen (1995)
з Бобом Діланом
  • Before the Flood (1974)
  • The Bootleg Series Vol. 4: Bob Dylan Live 1966, The "Royal Albert Hall" Concert (1998)

Примітки

  1. Rolling Stone Music | Top Artists, News, Reviews, Photos and Videos - www.rollingstone.com / artists / theband / biography

Джерела